Tarih

Formula 1 Fransa Grand Prix tarihi ve Paul Ricard Pisti

Fransa’nın Le Castellet kasabasındaki F1 pistine ismini veren Paul Ricard kimdir? Fransa’nın Formula 1 hikayesini ve Grand Prix tarihini kaleme aldık.

Formula 1 heyecanı, geçtiğimiz haftasonu Fransa topraklarında yaşandı.

Peki Fransa’nın Formula 1 hikayesi nasıl gelişti? Formula 1 Fransa ne zaman, nasıl ve nerede başladı?

Formula 1 Fransa Grand Prix nasıl ortaya çıktı?

22-24 Temmuz tarihlerinde yapılan Fransa Grand Prix’si Marseille ile Toulon arasında bulunan, Var departmanına bağlı Le Castellet kasabasındaki Paul Ricard Pisti’nde gerçekleşti.

Le Castellet nerede yer almaktadır?

Fransa’nın güneydoğusundaki bu tatlı kasaba, Toulon şehrinden sadece 23 km uzaklıkta bulunuyor. Etrafı surlarla çevrili bir Ortaçağ kasabası olan Le Castellet, 1970’den beri Paul Ricard pistine ev sahipliği yapıyor.

Piste adını veren Paul Ricard kimdir?

Rakıya benzer bir Fransız içkisi olan pastis üreticiliği yapan Paul Ricard, spor sektörünün kendisi için iyi bir pazarlama aracı olacağını düşünür.

Paul Ricard, Developer of Ricard Pastis (Photo by Pascal Parrot/Sygma/Sygma via Getty Images)

1948’de Tour de France’ın ilk ticari sponsoru olur.

Le Tour’a eşlik eden kamyonların arkasına Ricard markasının renklerini yerleştirir ve yol boyunca müzik çalınmasını sağlar.

Fransa’da gerçekleşen ilk Formula 1 yarışı

1970’te ise Paul Ricard’ın aklına bir yarış pisti yaptırmak gelir. 19 Nisan’da temeli atılan pist, sonraki sene yani 1971’de ilk Formula 1 yarışına ev sahipliğini yapar.

1999’da Paul Ricard’ın ölümünden sonra eski F1 patronu Bernie Ecclestone’ın sahibi olduğu Excelis şirketi tarafından alınarak restore edilir ve yüksek teknoloji test pisti olur.

1990-2018 yılları arasında F1 yarışlarına ev sahipliği yapmayan pist, 2018 yılında Fransa Grand Prix’sinin takvime tekrar eklenmesiyle F1 heyecanı ülkeye geri dönecektir.

Grand Prix de France 2022’yi kim kazandı?

Formula 1’de sezonun 12. yarışı Fransa’daki Paul Richard Pisti’nde koşuldu. Start öncesinde 50 dereceyi aşan pist sıcaklığı ile lastikleri fazlasıyla zorlayan yarışın galibi Oracle Red Bull Racing’in Hollandalı pilotu Max Verstappen oldu. Podyumun diğer basamaklarında ise Lewis Hamilton ve George Russell yer aldı.

Yazar: Asım Kaya

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala