#İyiBilgi Kültür Sanat

Paris’teki Altı Özgürlük Heykeli

Fransa’nın başkenti Paris’te tam 6 (altı) adet Amerika’dakinin bire bir aynısı özgürlük heykeli bulunduğunu biliyor muydunuz?

Özgürlük Heykeli ya da resmî adıyla Dünyayı Aydınlatan Özgürlük, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeki Liberty (Özgürlük) adası üzerinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana Amerika’nın simgesi olan anıtsal heykeli ve gözlem kulesidir. Dünyanın en çok tanınan anıtlarından biridir.

Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı hatırasına Amerika’ya hediye edilmiş olan bu bakırdan heykelin inşasına 1884 yılında başlanmış ve çalışma tam 2 yıl sürmüştür. Nihayet heykel 1886 yılında Amerika’da sergilenmeye başlamıştır.

Heykel, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutar. Tabletin üstünde Amerikan Halkları Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi olan 4 Temmuz 1776 yazılıdır. Heykelin başındaki tacın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. Heykelin yüksekliği 46 metre, kaidesi ile beraber 93 metredir. Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler. Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği ise13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişiye kadar bir arada dolaşılabilir. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.

Özgürlük Heykeli, ziyaretçilere açıktır. Ziyaret etmek isteyenler adaya bir feribotla ulaşırlar, merdivenleri tırmanarak meşaleye çıkabilir ve New York’u seyredebilirler. (Kaynak: Wikipedia)

Amerika’ya Özgürlük Heykeli’ni hediye eden Fransa’da da bu heykelin prototiplerine rastlamak mümkündür. Başkent Paris’te tam 6 Özgürlük Heykeli yer almaktadır. Üstelik Paris sokaklarını adımlarken veya Seine Nehri kenarında dolaşırken de bunlara rastlamanız pek mümkün.

İşte Paris’teki 6 Özgürlük Heykeli’nin adresleri:

  • Musée d’Orsay (1 Rue de la Légion d’Honneur 75007 Paris)
  • Jardin du Luxembourg (Paris 75006)
  • Île-aux-Cygnes (Paris 75015)
  • Musée des Arts et Métiers bahçesi (60 Rue Réaumur 75003 Paris)
  • Musée des Arts et Métiers (60 Rue Réaumur, 75003 Paris)
  • Place Michel Debré (Paris 75006) – Mini anıt

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala