#İyiBilgi Kültür Sanat

‘100 Temel Eser’in 10 Fransız Yazarı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “100 Temel Eser” mutlaka okunması gereken kültürel ve edebi değeri yüksek kitapları içeriyor. 10 farklı Fransız yazar da bu önemli listede yer alıyor.

100 Temel Eser genellikle ilköğretim öğrencileri için önerilen bir liste olarak akıllara gelir. Ancak liste, 2005/70 sayılı genelge ile ortaya çıkmıştır. Basit bir öneriden ziyade esasında zorunlu bir listedir. Bu projenin altındaki asıl amaç hem Türk dilini geliştirmek hem de okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Öyle ki okuma alışkanlığının eksikliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mücadele ettiği konuların başında gelmektedir. Zira çağdaş toplumun oluşturucusu olan birey, yüksek zihinsel faaliyet yürütebilmelidir. Bu faaliyetler arasında eleştirel düşünme, muhakeme becerisi ve doğru seçimler yapabilme gibi soyut beceriler en önde gelmektedir. Ulusal eğitim sisteminde bu kadar önemli bir misyonla hazılanan listede tam 10 Fransız yazar yer almaktadır. Şimdi 100 Temel Eser’in 10 Fransız yazarına beraber bakalım.

1. Üç Silahşörler

Alexandre Dumas 19. yüzyılın önemli Fransız yazarları arasında yer alır. Romantizm akımının temsilcilerinden birisidir. Epik ve heyecan verici yazıları tarih ve macera odaklıdır. Üç Silahşörler sadece edebiyat alanında bir klasik değildir; eser, sinema, tiyatro gibi sanat alanlarına da ilham kaynağı olmuştur.

2. La Fontaine Masalları

La Fontaine 17. yüzyılın önemli bir yazarıdır. Özellikle mizahi ve satirik üslubuyla öne çıkar. Toplumsal ya da politik öğretilerini hayvanlara insani özellikler yükleyerek aktardığı fabl türündeki eserleriye dikkat çeker.

3. Seksen Günde Devri Alem

Jules Verne, 19. yüzyılda yaşamıştır. Bilim kurgunun öncü yazarlarından biridir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmiştir ve bu ilgisi fantastik bir evren kurmasında etkili olmuştur. 80 Günde Devr-i Alem, eşsiz bir macera kurgusuna sahiptir. Ayrıca dönemin kültürel atmosferi hakkında da bilgi vermektedir.

4. Beyaz Yele

René Guillot 20. yüzyılda yaşamış bir Fransız yazardır. Ancak ömrünün büyük bir bölümünü Afrika’da geçirmiştir. Öğretmenlik yapmak üzere Senegal’e gitmiştir. Bu sebeple eserlerinde Afrika etkisi görülür. 100 Temel Eser listesinde yer alan kitabı ise Beyaz Yele‘dir. Beyaz Yele, en çok okunan çocuk romanları arasında yer almaktadır.

5. Yağmur Yağdıran Kedi

Marcel Aymé 20. yüzyılın önemli yazarları arasındadır. Dahası, Paris’te bulunan Passe-Muraille heykelinin ilham kaynağıdır. Bunun yanında, pek çok çocuk romanı yazmıştır. Aymé’nin masal evreninden çıkan masallardan biri de Yağmur Yağdıran Kedi‘dir. Dilimize Tahsin Yücel çevirisi ile kazandırılmıştır.

6. Değirmenimden Mektuplar

Alponse Daudet 19. yüzyılın önemli natüralist yazarları arasındadır. Provence yaşamını konu edindiği Değirmenimden Mektuplar en çok bilinen eseri olmuştur. Bu eseri 100 Temel Eser listesinde de kendine yer bulmuştur.

7. Vadideki Zambak

Fransız edebiyatının en önemli yazarları arasında Balzac gelmektedir. 19. yüzyılın gerçekçi yazarlarındandır. Vadideki Zambak, İnsanlık Komedyası külliyatı içinde yer almaktadır. Ek olarak, Balzac evreninin detaylı inceleme için Mehmet Rıfat tarafından hazırlanan Romancının Evreninden Sahneler kitabı yol gösterici olacaktır.

8. Madam Bovary

Flaubert, 19. yüzyılın gerçekçi yazarlarından birisidir. Madam Bovary, eseriyle Fransa’da yankı uyandırmıştır. Hatta toplumun ahlaki ve dini değerlerini aşağıladığı gerekçesiyle “Madam Bovary kim?” sorularına yol açmıştır. Bu sebeple yargılanmış ve kitap bir süre yasaklanmıştır.

9. Sefiller

Victor Hugo, 19. yüzyılda yaşamış en önemli Fransız yazarlardan biridir. Romantizm akımının öncüsü olmuştur. Sefiller romanı ise kütüphanelerin vazgeçilmez eserleri arasında yer alıyor.

10. Küçük Prens

Antoine de Saint-Exupéry, 20. yüzyılın önemli Fransız yazarlarından biridir. Dünyada en çok çevrilen eserler arasında Küçük Prens yer almaktadır. Hatta, Eskişehir’de Küçük Prens Müzesi dahi açılmıştır. Müzede eserin farklı dillerdeki çevirilerini görmek mümkündür. Ancak daha önce listede bulunan bu kitap güncel 100 Temel Eser listesinde yer almamaktadır.


Peki siz bu eserlerden kaçını okudunuz?

Franız edebiyatı hakkında daha fazla bilgi almak için Fransız Edebiyatı Klasikleri ve Fransız Edebiyatından Kadın Yazarlar Seçkisi yazılarına bakmayı ihmal etmeyiniz.


KAYNAKÇA

https://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/1993.pdf

http://bby.hacettepe.edu.tr/akademik/bulentyilmaz/cogem.pdf

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala