8 Mayıs, Almanya Nazizmi üzerine kazanılan zaferin ve İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki sonunun simgesidir. 1945 yılında bu tarih, dünya tarihinin dönüm noktalarından birisidir. Gasteniz olarak bu önemli günün anlam ve önemine dair dört başlık üzerinden bir inceleme yapacağız. Gelin şimdi birlikte 8 Mayıs 1945 tarihini tüm detaylarıyla inceleyelim.
8 Mayıs 1945 Tarihinde Ne Oldu?
Berlin Savaşı’nın 2 Mayıs 1945’te Sovyetlerin Alman kuvvetleri karşısında zaferiyle sonuçlanmasının ardından, Nazi Almanyası’nın çöküşü başladı. İlk olarak, 7 Mayıs 1945’te Amerikan Generali Eisenhower’ın liderliğindeki Batı Avrupa Müttefik kuvvetlerin karargahının bulunduğu Reims’te, Alman orduları teslim oldukları sözleşmeyi imzaladılar. Taraflar çatışmaları 8 Mayıs saat 23:01 itibarıyla sona erdirmeye karar verdi.
Alman Yüksek Komutanlığı’nın temsilcileri, 8 Mayıs 1945’te Berlin’de, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa temsilcileri huzurunda teslimiyet anlaşmasını imzaladılar. Bu nedenle İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi olayına 8 Mayıs tarihinin tekabül ettiği kabul edilmektedir.
8 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı’nın Sonu mu?
8 Mayıs, gerçekten de Avrupa açısından İkinci Dünya Savaşı’nın sonu kabul edilirken, Asya’da, özellikle Amerika ve Japonya arasında savaş devam etti. Hiroşima’ya (6 Ağustos 1945) ve ardından Nagasaki’ye (9 Ağustos 1945) yapılan atom bombaları ve Sovyetlerin Mançurya’ya saldırısı sonrasında, Japon İmparatoru Hirohito 15 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olacağını açıkladı. Japonya’nın tam anlamıyla teslimiyeti ise 2 Eylül 1945’te gerçekleşti. Tokyo Körfezi’nde bir Amerikan savaş gemisi üzerinde Amerika ve Japonya savaşı sona erdiren sözleşmeyi imzaladılar. İşte İkinci Dünya Savaşı’nın gerçek sonuna bu tarih işaret etmektedir.
Fransa’da 8 Mayıs Ne Zaman “Zafer Günü” Olarak Kutlanmaya Başlandı?
Fransa 1946 yılında çıkardığı bir yasa ile 8 Mayıs’i “Zafer Günü” olarak kabul etti. Ancak bu tarih bir pazar gününe denk gelmediği sürece, kutlamaları takip eden ilk pazar günü yapılmaktaydı. 1953 tarihli bir diğer yasa ile 8 Mayıs’ın resmi tatil oluşu tescillendi.
1975-1981 yılları arasında Zafer Günü kutlamaları kesintiye uğradı. Bu gün yerine, Avrupa inşası üzerine Robert Schuman’ın yaptığı konuşmayı anma günü olarak 9 Mayıs tarihi kutlanmaya başladı. Nihayet 1981 tarihli son bir yasa ile 8 Mayıs tarihi yeniden ve nihai olarak resmi tatil ilan edildi. Aradan geçen 43 yıldır 8 Mayıs Fransa’da Zafer Günü olarak kutlanmaktadır.
9 Mayıs tarihine dair detaylı okumak yapmak isterseniz “Avrupa Günü” başlıklı diğer yazımıza göz atabilirsiniz.
Hangi Ülkeler 8 Mayıs’ı Kutluyor?
Fransa’da resmi bir tatil olan 8 Mayıs, savaşın müttefikleri İngiltere veya Amerika Birleşik Devletleri’nde ise resmi tatil değildir. Rusya ve eski Sovyet ülkelerinde de Zafer Günü olarak 9 Mayıs kutlanmaktadır. Ayrıca, 1985 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkeleri, 9 Mayıs’ta, Robert Schuman’ın Avrupa’da yeni bir işbirliği formunu önerdiği tarih olarak bir kutlama gerçekleştirirler. Bu tarih Avrupa Günü olarak bilinir ve Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı gün olarak anılır.
Kaynak: Vie publique