#İyiBilgi Yaşam

Konut Krizi Yaşanan Fransa’da Ev Bulma Rehberi

Fransa’da öğrencilerin en çok zorlandığı etap olan ev bulma konusunda bilgilerimiz ve deneyimlerimizden yola çıkarak bu yazıyı sizler için derledik!

Fransa’da uzun bir süredir var olan ancak son yıllarda iyice belirgin hale gelen konaklama sorunu, Eylül ayı öncesinde yeniden temel bir problem olarak kendini göstermeye başladı. Sizler için bu sorunu irdeledik ve Fransa’da ev bulma konusunda belli başlı çözüm yollarını bu yazı altında derledik.

Fransa Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı verilerine göre 2000 yılından bugüne yükseköğrenim gören yabancı ve yerli öğrenci sayısında hızlı bir artış görülüyor. INSEE (İstatistik ve Ekonomik Çalışmalar Enstitüsü) verilerine göre de 2000 yılındaki Fransa nüfusu 60 milyon iken 2020 yılında bu sayı 67 milyon civarlarına yaklaştı. (Bu iki veri demografik olarak kıyaslamaya uygun değildir, yalnızca bilgi verme amacıyla belirtilmiştir.) Hızlı nüfus artışına paralel olarak yükseköğrenime devam eden öğrenci sayısının artışıyla beraber bu durum özellikle öğrenciler için bir krize dönüşmüş durumda.

Le Parisien Etudiant’ın 7 Haziran 2022 tarihli haberi, bu krizin farklı boyutlarını da açığa çıkarıyor. Öğrencilerin çoğu, özel ve devlet yurtlarının haricinde, stüdyo veya T1 tip evler tercih ediyor. Bu tarz evlerin genellikle öğrenciler tarafından tercih ediliyor oluşu da bilinen bır gerçek. Habere göre özellikle bu tarz evler için yıl içerisinde ve özellikle de ağustos-eylül aylarında daha yüksek kiralar talep ediliyor. Habere göre 2022 yılında öğrencilerin tercih ettiği evlerin ortalama fiyatları şu şekilde belirtiliyor:

  • Oda (13 metrekare): 437 Euro
  • Paylaşımlı ev: 468 Euro
  • Stüdyo (23 metrekare): 557 Euro
  • T1 (29 metrekare): 550 Euro
  • T2 (41 metrekare): 732 Euro

Bu fiyatlar öğrencilerin ortalama bütçesiyle kıyaslandıklarında yaşamayı zorlaştıran rakamlar olarak görülüyor. Ülke genelinde ortalama öğrenci bütçesi 613 Euro iken taşrada bu rakam ortalama 567 Euro, Ile-de-France bölgesinde ise 786 Euro olarak tespit edilmektedir. Paris’in göbeğinde bu rakam 858 Euro gibi ürkütücü bir seviyeye ulaşıyor.

Şimdi ise şehir şehir bu durumu inceleyelim:

Rekor elbette Paris ve civarında bulunuyor. Ardından ise Nice, Bordeaux, Aix-Marseille, La Rochelle ve Montpellier gibi büyük öğrenci ve turist şehirleri takip ediyor. İlk etapta başkentten başlayalım.

Malum, Paris Paris’ten büyüktür. Paris’te okuyan bir öğrencinin ulaşım hatlarının gelişmişliği nedeniyle Paris dışında bir ev tutabilmesi mümkün hatta yaygın. Paris ve civarındaki 2022 yılında ortalama kira bedelleri şu şekilde gösteriliyor:

  • Paris: 849 Euro
  • Saint-Denis: 693 Euro
  • Champs-sur-Marne: 643 Euro
  • Créteil: 698 Euro
  • Evry: 610 Euro
  • Orsay: 655 Euro
  • Guyancourt: 650 Euro
  • Nanterre: 795 Euro
  • Cergy: 622 Euro

Diğer şehirlerde ise durum şu şekilde:

  • Nice: 625 Euro
  • Bordeaux: 573 Euro
  • Lyon: 581 euro
  • Villeurbaine: 554 Euro
  • Aix-en-Province: 563 Euro
  • Montpellier: 515 Euro
  • Lille: 504 Euro
  • Strasbourg: 497 Euro
  • Toulouse: 494 Euro

Habere göre talebin en çok yoğun olduğu şehirler ise Lyon, Lille, Bordeaux ve Angers olarak açıklandı.

Konaklama krizine karşı iki önemli koz: CROUS ve özel yurtlar

Görselin Kaynağı: https://www.midilibre.fr/2020/07/03/video-logements-crous-linquietude-des-etudiants-boursiers-prives-de-logement-8962134.php Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2022

Fransa’nın Kredi ve Yurtlar Kurumu olan CROUS, düşük kira bedelleri ile öğrencilerin bir numaralı tercihi oluyor. Örneğin Strasbourg’da bir CROUS yurdunda 17 metrekarelik tek kişilik bir stüdyoyu 414 Euro gibi bir rakama kiralayabilirsiniz. Ancak taleplerin yoğunluğu CROUS yurtlarına erişimi zorlaştırıyor. Öncelik sırası şu şekilde belirtilmiş: Fransız bursiyer öğrenciler, Erasmus öğrencileri ve halihazırda CROUS’ta yaşayan öğrenciler ve diğerleri. Eğer bursiyer ya da Erasmus öğrencisi değilseniz, milliyetiniz ne olursa olsun başvurularda öncelik hakkınız bulunmamaktadır. Temmuzun ikinci haftasından itibaren ek yurt başvuruları açılır. Şanslıysanız bir stüdyo veya oda bulup başvurabilirsiniz.

Öte yandan CROUS yurtları mantığıyla çalışan özel yurtlar da mevcut. Kira yelpazesi yurtların sunduğu imkanlara göre değişiklik gösterebiliyor. Daha ucuza veya daha pahalıya yurtlar bulmak mümkün.

Fransa’da konaklama krizine en büyük ilaç: Kira yardımları

Görselin Kaynağı: https://www.cnews.fr/france/2022-08-02/caf-voici-le-calendrier-des-versements-des-differentes-aides-sociales-partir-daout Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2022

Fransa’da yardımları organize eden kurum CAF, üç adet kira yardımı sunuyor. Birincisi APL olarak da kısaltılan Kişiselleştirilmiş Ev Yardımı. Eğer konakladığınız evin sahibi ile devlet arasında belirli konularda imzalanmış bir konvansiyon mevcutsa bu yardımdan yararlanabilirsiniz. İkincisi ALF olarak kısaltılan Aile Ev Yardımı. APL’den yararlanamamanız durumunda eğer beş yıldan az süredir evliyseniz veya çocuk sahibiyseniz ALF’den yararlanabilirsiniz. Son olarak, eğer bu iki yardımdan da yararlanma hakkınız yoksa ALS adı verilen sosyal ev yardımından yararlanabilirsiniz. Bu yardımlardan faydalanabilmek için Fransa’da yasal olarak yaşamalı ve belirli bir gelirin altında olmanız gerekiyor.  Detaylı bilgi için CAF’ın resmî sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Fransa’da ev arayan Türk vatandaşlığına sahip öğrencileri neler bekliyor?

Türkiye bir Avrupa Birliği ülkesi olmadığından idari işlemlerin bir AB üyesi ülke vatandaşına kıyasla daha karmaşık ve daha zor olduğu bugünlerde bir sır değil. Ancak konaklama bulma konusunda genel olarak tüm öğrencilerin milliyet fark etmeksizin yaşadığı sorunlar hemen hemen benzerlik göstermektedir. Bu nedenle Fransa’da erkenden ev aramaya başlamak hayat kurtarıcı olabilir.

Fransa’da ev kiralamak için istenen kefil: Garant

Türk öğrencilerin konaklama konusunda yaşayabilecekleri en büyük sorunlardan biri garantör bulmak olacaktır. Eğer süresiz bir iş kontratınız ve düzenli bir geliriniz yoksa veya yasal olarak kanıtlayamıyorsanız Fransa’da ikamet eden bir kişi veya AB üyesi bir ülke vatandaşının size garantör (kefil) olması talep edilir. Bu garantör, kirayı ödeyememeniz durumunda ev sahibinin mağdur olmaması açısından kirayı ödeyecek kişi olarak kira dosyanıza eklenir. Tanıdıkları olanlar dışında bu süreç öğrenciler için maalesef sancılı bir süreç oluyor. AB vatandaşı olan ve düzenli gelir sahibi olan bir tanıdığınız yoksa bu süreçte size yardımcı olabilecek GarantMe, Action Logement gibi kurumlar mevcut. Bu kurumlar ev sahibinin kabul etmesi durumunda garantörünüz olarak hareket edebilirler. Aynı zamanda bazı bankaların da bu şekilde hizmet verdiği biliniyor.

Ayrıca Fransız hükümeti de öğrenciler için uygulamaya koyduğu “visale” ile bu soruna çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Sizler de öğrenci statüsüne sahipseniz Fransa’da ev ararken bu hizmetten yararlanabilirsiniz: “Aide pour la caution”

Fransa’da ev kiralamaya alternatif çözüm: Colocation

Yeni bir eve çıkmanın masraflı olduğunu hatırlatalım. Bu nedenle “colocation” adı verilen paylaşımlı ev mantığı derdinize çare olabilir. Genellikle öğrencilerin ve genç çalışanların beraber yaşadığı bu evlerde kendinize ait bir odanız ve diğerleriyle ortak kullanacağınız mutfak, tuvalet, banyo, salon mevcut. Bu durum Fransa’da çok yaygın olarak tercih edilen bir konaklama sistemidir. Birçoğu eşyalı olan bu evlerin kira bedelleri diğer seçeneklere göre daha düşüktür. Facebook gruplarında, lacartedescolocs.fr gibi adreslerde bu ilanları bulabilirsiniz.

Sevgili okurumuz, biliyoruz, süreç maalesef zor. Ama hayatta kolay olan ne var ki? Bu zorluklar gözünüzü korkutmasın. Önünüzde çok güzel bir gelecek ve edinecek harika anılarınız var. Siz gerekenleri yapmaya erkenden başlayın, eminiz ki en kısa sürede hayalinizdeki eve kavuşacaksınız.

Şimdiden güle güle oturmanız dileğiyle!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala