#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (14-21 Ağustos)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa Gündemi


  • Fransa’da Pazartesi günü resmî tatil olarak geçirildi. Ülke genelinde dini bir bayram olarak kutlanan 15 Ağustos’ta Katolik inancına göre Meryem’in gökyüzüne yükselişi hadisesi gerçekleşmiştir.
  • Başbakan Elisabeth Borne, hükümete sıkı yaz tatili kuralları uyguluyor. 7 Ağustos’tan önce hiçbir bakanı tatile çıkarmayan Borne, tercih edilecek tatil beldelerinin ise başkent Paris’e en fazla 2 saat uzaklıkta olması kuralı koydu.
  • Emmanuel Macron ile Volodimir Zelensky arasında gerçekleşen 1 saat 20 dakikalık telefon görüşmesinin ardından Élysée Sarayı bir bildiri yayımladı: “Rus kuvvetleri derhal Zaporijjia nükleer santralinden çekilmelidir.” Ukrayna cephesi ise bölgedeki Rus saldırılarını “nükleer terör” olarak nitelendirmişti.
Photo by Alexey Furman / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP)
  • Fransa’da İmam Hassan Iquioussen’in sınırdışı edilmesi kararı Danıştay önüne taşınmış, bu olay “Cumhuriyet değerleri”, “laiklik” ve “kamusal özgürlükler” çerçevesinde çok tartışılmıştı. İçişleri Bakanı Darmanin’ın da bizzat dahil olduğu tüm bu tartışmaları İrem Ertürk sizler için kaleme aldı.
  • Mali’deki darbe yönetimi, BM Güvenlik Konseyi başkanına hitaben yazdığı bir mektupta Fransız hükümetini “cihatçı gruplara silah ve mühimmat yardımı yapmak” ve “istihbari belgeler sızdırmak” ile suçladı. Élysée Sarayı, “mesnetsiz iddiaları” derhal yalanladı.
  • Paris sağanak yağışa teslim oldu. Salı akşamı başkent Paris’te yalnızca 1 saatte metrekareye 46 litre yağmur suyu düştü. Bu rakamın, 30 Haziran ile 15 Ağustos tarihleri arasında şehre düşen tüm yağış miktarının toplamına eşit olduğu açıklandı. Şehirde hayat felç oldu, metro duraklarını su bastı ve araçlar yollarda mahzur kaldı.
  • Korsika adasında başlayan şiddetli fırtınada en az 5 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin bölgeye seyahat etti.
  • Lyon banliyösü Vénissieux’de polisin dur emrine uymayan araca açılan ateşte araçta bulunan iki kişi hayatını kaybetti. Araç hakkındaki çalıntı ihbarı sonrası harekete geçen polis ekipleri, şüphelilerin kaçmaya çalışması üzerine araca ateş açtı. Olayla ilgili olarak hem polisler hem de şahıslar hakkında soruşturma başlatıldı.
  • Aylar sonra Vladimir Putin ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşme sonrası Fransız halkına çağrı yaptı: “Özgürlüğümüzün ve değerlerimizin bedelini ödemeye hazır olun.

    Emmanuel Macron’un bu açıklaması muhalefet cephesince sert bir şekilde eleştirildi. Bu açıklamaya gaz fiyatlarının artması, ürün fiyatlarının daha da yükselmesi, savunma bütçesinin artması dolayısıyla getirilecek ek vergiler ve son olarak sınırdışı operasyon yorumları getirildi.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, aylardır devam eden politik krizin ardından iki ülke arasındaki ortak çalışma sahalarının temellerini atmak amacıyla 25 Ağustos’ta Cezayir’e seyahat edeceği açıklandı.
Fotoğraf: Le Monde

Sinema 


  • Cannes Film Festivali’nde ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde perdeye yansıyarak ‘Queer Palmiye’ ödülüne aday gösterilen Emin Alper yapımı “Kurak Günler” filmi Fransa’da Çarşamba gününden itibaren gösterime girdi.
2022 Cannes Film Festivali

Spor


  • Paris Saint Germain’da Mbappe-Neymar gerginliği büyüyor. Fransız futbolcunun kaçırdığı penaltıya çok ağır eleştiriler ile tepki gösterilen bir tweeti beğenen Neymar, Mbappé’nin hedefi haline geldi. Genç yıldızın kulüp yöneticilerinden Neymar’ın gönderilmesini istediği ortaya çıktı.

Eğitim


  • 2022 Şangay Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması açıklandı. Listenin ilk elli sırasında 3 Fransız üniversitesi kendisine yer buldu:

1 – Amerika: Harvard Üniversitesi

2- Amerika: Stanford Üniversitesi

3- Amerika: MIT Enstitüsü

4- İngiltere: Cambridge Üniversitesi

16- Fransa: Saclay Üniversitesi

40- Fransa: Université Paris Sciences et Lettres

43- Fransa: Sorbonne Université

Listenin tamamı: bit.ly/3AmEpu3

Gasteniz Özgün İçerikleri


Bu haftaya dolu dolu tam 5 içerik sığdırdık:

  • Nice ve Aix-en-Provence’ı sizler için adımladık, tarihinden kültüründen gezilecek yerlerinden bahsettik.
  • Sıradışı Fransız yazar Georges Perec’in ölmeden önce yapmak istediği 50 şeyi sizler için derledik.
  • 20. Yüzyıla damga vuran meşhur Fransız besteci Claude Debussy’nin hayatını ve eserlerini incelediğimiz araştırma yazısı da web sitemizde yayımlandı.
  • Son olarak Türk avukatların Fransa’da baroya nasıl kaydolabileceğini açıkladığımız bilgilendirici yazımız da web sitemiz üzerinden erişime açıldı.

Keyifli okumalar, mutlu Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala