#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (23-30 Nisan)

Fransa’da oy kullanma işlemi başladı! Fransa’dan haftanın öne çıkan gelişmelerini derlediğimiz Gaste Küpürü, bu hafta yine dopdolu!

Fransa’da Oy Kullanma İşlemleri Başladı!

2023 Türkiye genel seçimleri için Fransa’da yaşayan seçmenler 27 Nisan ila 9 Mayıs arasında oy kullanabilecekler.

Fransa’da ikamet eden 397.086 Türk vatandaşı seçmen, 2023 Türkiye genel seçimleri için sandığa gidecek.

Haftasonu Fransa’da oy kullanabilir miyim?

Evet, seçim takvimi süresince yurt dışı temsilciliklerinde haftasonu da oy kullanabilirsiniz.

1 Mayıs tarihinde oy kullanabilir miyim?

Evet, resmi tatil olmasına rağmen konsolosluklar 1 Mayıs’ta açık olacak.

Fransa’da oy kullanmak için yanımda ne götürmeliyim?

Oy kullanma işlemi için sandığa yanınızda kimlik kartı veya pasaportunuzla gitmeniz gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a tepkiler sürüyor!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ziyaret edeceği Loir-et-cher şehrinde tencere tava ile gürültü yapmak valilik kararı ile yasaklandı.

Tepkiler hakkında konuşan Emmanuel Macron, “tencere tava konserleri, harika bir demokratik hayat göstergesi değil” sözlerine yer verdi.

Fransa Kupası’nın Galibi: Toulouse!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da seyirciler arasında yer alacağı Fransa Kupası finali öncesi yetkililer alarma geçmişti. Protestocular, maç esnasında Stade de France’ın elektriğini kesme ve stadyumu karanlığa gömme tehditleri savurmuştu. Ayrıca Élysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada kupa töreninin saha zemininde değil, tribünde gerçekleşeceği duyurulmuştu. Müsabaka öncesi, esnası ve sonrasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yoğun bir protestoya maruz kalmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak beklenen olmadı.

Fransa Kupası finali öncesi, protestoların önüne geçmek amacıyla düdük ve kırmızı kart dağıtılması valilik kararıyla yasaklandı. Ancak Paris İdare Mahkemesi, stadyum çevresinde protesto amaçlı sendikal gruplaşmaları yasaklayan valilik kararının yürütmesini durdurdu. Kararın hemen ardından sendikalar stadyum çevresinde tencere tava, düdük ve kırmızı kartlı protesto hazırlığına başladı.

Müsabaka kapsamında alınan diğer tedbirler:

– 3.000 kolluk kuvveti
– 1.400 ek arama ve güvenlik görevlisi
– Drone kaydı
– Saha yerine tribünde gerçekleşen ödül töreni

Protestolardan endişe eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, final maçı öncesi iki takım futbolcularını soyunma odası koridorlarında selamladı. Macron, geride kalan 6 yıllık görev sürecinde seremoni için ilk defa saha zemini yerine koridorları tercih etti.

Fransa genelinde büyük ses getiren müsabakayı 5-1 ile kazanan Toulouse kupaya uzandı.

Toulouse’s Belgian midfielder Brecht Dejaegere holds the trophy after winning the French Cup final football match between Nantes (FC) and Toulouse (FC) at the Stade de France, in Saint-Denis, on the outskirts of Paris, on April 29, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Fransa, 1 Mayıs’ta Büyük Protestolara Sahne Olacak!

Emeklilik reformuna karşı son zamanların en büyük tepkisi yarın verilecek. 1 Mayıs’taki protestolar sebebiyle Paris Orly Havalimanı üzerinden gerçekleşecek uçuşların %33’ü, Charles de Gaulle uçuşlarının ise %25’i iptal edildi.

Emmanuel Macron’dan Engelli Vatandaşlara Müjde!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan engelli vatandaşlara müjde geldi. Fransa’da 2024 yılı itibariyle tekerlekli sandalye masrafları tamamen sigorta tarafından karşılanacak.

Kurak Günler, Fransa’da Vizyona Girdi!

Cannes Film Festivali’nde ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde perdeye yansıyarak ‘Queer Palmiye’ ödülüne aday gösterilen Emin Alper yapımı “Kurak Günler” filmi Fransa’da 26 Nisan’da gösterime girdi.

Fransız Kadın Yazarlar Seçkisi – III

Fransız edebiyatı kadın yazarlarını anmaya devam ediyoruz. Leïla Slimani’den Marguerite de Navarre’a Fransız edebiyatının öne çıkan kadın yazarları serimizin 3. sayısı sitemizde yayında!

Paris’in En Güzel Park ve Bahçeleri

Paris, göz alıcı binaların yanı sıra eşsiz güzellikte birçok park ve bahçeye de ev sahipliği yapıyor. Havaların güzelleşmesiyle Parislilerin akın etmeye başladığı o meşhur park ve bahçeleri kaleme aldık!

Keyifli okumalar ve iyi bir Pazar diliyoruz!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala