#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (30 Nisan – 7 Mayıs)

Fransa’da 1 Mayıs gösterilerinde tansiyon yükselirken, ülkede hareketli bir haftayı da geride bıraktık. İşte öne çıkan tüm gelişmeler!

Fransa’da 1 Mayıs tarihinde geniş protesto hareketlerine şahitlik ettik. İlk olarak emeklilik reformuna tepkilerin öne çıktığı bu günde neler yaşandığına göz atacağız. Ardından Fransa’dan öne çıkan diğer gelişmeler de bu yazıda yer aldı. Hatta farelere destek mitingi bile! Son olarak yeni grev tarihinden kadın cinayetlerine pek çok önemli gelişmeyi bu yazıda derledik. İyi Pazarlar!

Fransa’da 1 Mayıs sonrası neler değişti?

Asgari Ücret:

Asgari ücret, %2,22 oranındaki zamla, haftalık 35 saat çalışan biri için brüt 1.747,20€ (net 1.383,08€) oldu.

Sosyal Yardımlar:

RSA ve APL gibi sosyal yardım miktarlarında %1,6 oranında artış gerçekleşti.

Tütün Ürünleri:

Tütün ürünlerinde gerçekleşen zamla birlikte bir paket sigara fiyatı ortalama 11€ seviyesine yükseldi.

Fransa’da 1 Mayıs Kutlamaları ve “Müge Çiçeği” Geleneği

Fransa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının tarihini ve kutlamalarda müge çiçeği dağıtma geleneğini ekibimizden Beyza Özdemir bu yazısında kaleme aldı.

Fransa’da 1 Mayıs kutlamalarında yüksek tansiyon!

Paris, tarihi bir 1 Mayıs gününe şahitlik etti. Tüm dünyadan gelen sendikacıların da katılımıyla on binlerce protestocu başkent sokaklarında dev bir kortej oluşturdu. Sağanak yağmur altında gerçekleşen yürüyüş için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Başkent Paris’te bugün 550.000 kişi 1 Mayıs kutlamaları için sokaklara döküldü. Fransa genelinde ise toplam 2.3 milyon kişinin sokaklara indiği duyuruldu. (CGT) Paris’teki kortejin başladığı République Meydanı’ndaki heykele, üzerinde “Macron İstifa” yazan sarı yelek giydirildi.

Polisin engellediği yürüyüşün devam etmesini 1 Mayıs kortejinin başına geçen itfaiye ekipleri sağladı. İlk olarak korteji ilerleten itfaiyeciler, ardından polisleri kendi saflarına katılmaya davet ettiler.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 1 Mayıs gösterileri sebebiyle 108 polisin yaralandığını ve toplamda 291 kişinin ifade verdiğini açıkladı.

Fransa’da yeni grev tarihi belli oldu!

Fransa’da 2.5 milyon kişinin sokaklara döküldüğü 1 Mayıs protestolarının ardından yeni grev tarihi açıklandı. Sendikalar birliği, 6 Haziran 2023 için grev çağrısı yaptı.

“Emeklilik reformu ile büyük tasarruf sağladık!”

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, “Emeklilik reformu, 2030 yılına kadar 17 milyar € tasarruf etmemizi sağlayacak.” açıklaması yaptı.

Fransa’da tek kullanımlık elektronik sigaralar yasaklanıyor.

Fransa Sağlık Bakanı François Braun, “puff” adı verilen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışının yasaklanmasının gündemde olduğunu açıkladı.

Covid-19 pandemisi resmen sona erdi!

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 sebebiyle dünya çapında ilan edilen olağanüstü hal durumunun kaldırıldığını açıkladı.

Fransa’da kadın cinayetleri yürek sızlatıyor!

Nîmes’de, Fas uyruklu 40’lı yaşlarda bir adam, birlikte yaşadığı kadını ve kadının kız kardeşini bıçaklayarak öldürdü. Bu cinayetlerle birlikte, Fransa’da, 2023 yılında partneri veya eski partneri tarafından öldürülen kadın sayısı 41’e ulaştı.

https://feminicides.fr internet sitesi, erkek cinayetine kurban giden kadınların sayısını tutuyor. Aynı zamanda geçmiş yıllarda öldürülen kadınların hikayeleri de sitede yer alıyor.

Paris’te farelere destek mitingi!

Paris Belediyesi önünde farelere destek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Aktivist bir grup, “fareler düşman değildir” diyerek şehirdeki fare ölümlerini protesto etti.

PSG’li yıldız futbolcu Lionel Messi, kadro dışı bırakıldı.

Paris Saint Germain, teknik ekipten izinsiz Arabistan’a giden Lionel Messi’yi 2 hafta kadro dışı bıraktı. Messi bu süreçte maçlara çıkamayacak, antrenmanlarda yer almayacak ve maaşından mahrum kalacak.

Messi, kararın ardından tatili çok önceden planladığını ve iptal edemediğini ifade ederek özür diledi.

Fransa’nın resmi tatillerini biliyor musunuz?

Fransa’da yıl boyunca kutlanan resmi tatiller, festivaller ve önemli günler nelerdir, hiç merak ettiniz mi? Fransa’da ulusal günlerden dini bayramlara tüm resmi tatilleri ve kutlama yapılan diğer önemli günleri sizler için derledik! Ekibimizden Selin Bal kaleme aldı: “Fransa’da Resmi Tatiller ve Önemli Günler

Sinema Kuşağı

1920’lerin Parisi’nin hedonist yaşamını tüm detaylarıyla gözlemleyebileceğiniz bir yapım: “Quartet”

Eşi hapse giren bir genç kadın, bir arkadaşı ve eşiyle beraber yaşamaya karar verir. Ardından bu genç kadın ve adam arasında bir yakınlaşma başlar ve olaylar gelişir. James Ivory’den 20. yüzyıl başlarına ve o dönemin Parisi’ne tutkulu bir bakış. Keyifli seyirler!

Kapak Fotoğrafı Kaynağı: Le Point

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala