#GasteKüpürü Gündem

Fransa’daki Ayaklanmalar Sona Erdi Mi?

Paris’in yakın banliyösü Nanterre’de 17 yaşındaki genç Nahel’in hayatını kaybetmesi ile başlayan ve tüm ülkeye yayılan Fransa’daki ayaklanmalar, dünyada büyük ses getirmişti. Özellikle yabancı basında “Fransa’da iç savaş çıktı” şeklinde kendisine yer bulan olayları kronolojik sırayla bu yazımızda anlattık. Peki bugün Fransa’da son durum ne?

Macron, Fransa’daki Ayaklanmalar Hakkında Konuştu: “Kamu düzeni yeniden tesis edilmiştir

Fransa’daki ayaklanmalar, hükümet nezdinde de büyük paniğe yol açtı. 2005 yılındaki banliyö olayları ile kıyaslanan bu kalkışma hareketi için derhal ve mutlak tedbirler alındı. Olayların yakın takipçisi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “kriz durumunda ‘işler kontrolden çıkarsa sosyal ağların kesilmesi ihtimalini’ göz ardı etmiyoruz.” açıklaması yaptı. Macron, olayların asıl sorumlusu olarak çocuklarını kontrol etmeyen ebeveynleri ve şiddet eylemlerinin hızla yayılmasına aracı olan sosyal medyayı gösteriyordu.

Hafta başında ise, bu süreçte büyük mesai harcayan güvenlik ve kurtarma birimlerine Macron’dan şu destek mesajı gelmişti:

“Polis, jandarma ve itfaiyeciler, son birkaç gecedir gösterdiğiniz olağanüstü çabalar için teşekkür ederim. Bu gecelerin sizler ve aileleriniz için ne kadar zor geçtiğini biliyorum. Sizleri destekliyorum.”

Emmanuel Macron

Akabinde ayaklanmalar sebebiyle yargılaması devam eden kimseler hakkında emsal cezalar da gelmeye başladı. Fransa’daki ayaklanmalar ile ilgili emsal teşkil etmesi beklenen ilk cezalar verildi. Sokağa inen gençlerden birisi, bir teneke kutu Redbull çaldığı gerekçesiyle 10 ay infazlı hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 Temmuz Perşembe günü itibariyle sokaktaki güvenlik sorununun sona erdiğini nihai olarak duyurdu:

“Ülkemizdeki kamu düzeni an itibariyle yeniden tesis edilmiştir.”

Fransa’daki ayaklanmalar ve ortaya çıkan bilanço

İçişleri Bakanlığı, Fransa’da protestolar ile geçen 1 haftanın bilançosunu şu şekilde açıkladı:

3486 kişi hakkında yasal işlem yapıldı, 5892 araç kundaklandı, 1105 bina zarar gördü / ateşe verildi, 269 polis / jandarma karakolu ateşe verildi, 808 emniyet mensubu yaralandı.

Fransa’da sosyal medyaya 15 yaş sınırı getirildi!

Fransız meclisi, 15 yaşından küçüklerin sosyal medyaya erişimini veli iznine bağlayan kanun tasarısını Mart ayı başlarında kabul etmişti. Cuma gecesi yürürlüğe giren kanun ile ise, sosyal medya hesabına sahip olmak için 15 yaş şartı resmen uygulanmaya başladı.

Paris plajları açıldı!

Paris plajları 8 Temmuz itibariyle Fransız Polinezyası renkleri ile açıldı!

Paris’te kurulan mini kumsal, yüzme havuzları ve animasyonlar ile yazın tadını çıkarmaya şimdi başlıyoruz! Plajlar 3 Eylül tarihine kadar açık kalacak!

Ayrı bir müjde de Paris Belediyesi’nden geldi. Paris Belediyesi, suyu temizlenmeye başlayan Seine Nehri’nde 2025 yazı itibariyle yüzülebileceğini açıkladı. Nehre girilebilecek yerler şu şekilde: Paris merkezi, Bois-de-Boulogne civarı ve Bercy limanı.

Fransa’da lise bitirme sınavında (BAC) başarı oranı düştü!

Fransa’da lise bitirme sınavının bütünlemeler öncesi başarı oranı, geçtiğimiz seneye kıyasla azalarak %84,9 seviyesinde kaldı. 2022 yılında bu oran %86,1 olarak açıklanmıştı.

Raylardaki kediyi ezerek öldüren firmaya ceza!

Fransız demiryolu şirketi SNCF, raylarda ezdiği kedi “Neko”nun ölümü sebebiyle 1.000€ para cezasına çarptırıldı. SNCF, “ihmal ile evcil bir hayvanın ölümüne sebep olmaktan” dolayı suçlu bulundu.

Fransız devi PSG, İspanyol hocaya emanet!

Fransa’nın son şampiyona Paris Saint Germain’ın başına, Barcelona’da büyük başarılara imza atan İspanyol teknik direktör Luis Enrique getirildi.

Haftanın Özgün İçerikleri

Art Nouveau / Elif Türkmen (Fransız Gastesi)

Art Nouveau, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve Avrupa’da doruk noktasına ulaşan sanatsal ve dekoratif bir akımdır. Geleneksel sanat anlayışından kopan yenilikçi bir üslupla karakterize edilir. Kendimizi masalsı bir evrende hissettiren Art Nouveau akımının detayları bu yazımızda!

Fransızca Tekerlemeler / Beyza Özdemir (Fransız Gastesi)

Fransızca telaffuzunuzu mu geliştirmek istiyorsunuz? İşte size Fransızcanın gerçek bir dil olup olmadığını sorgulatacak kolaydan zora pek çok Fransızca tekerleme!

Fransa’da Mikro Şirket Nasıl Kurulur? / İkbal Baş (Fransız Gastesi)

Fransa’da mikro şirket nasıl kurulur? Bu yazımızda mikro şirketin avantajlarını ve idari süreci anlatıyoruz. Detaylar için tıklayınız!

İyi Pazarlar!

Kapak görseli kaynağı: AFP

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala