#İyiBilgi Gündem Tarih

Müge Çiçeği Geleneği ve Fransa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı

Gelin 1 Mayıs işçi bayramı kutlamalarının Fransa’daki tarihine ve müge çiçeği geleneğinin nasıl ortaya çıktığına birlikte göz atalım.

Bugün 1 Mayıs! Her yıl bugün, Amerika’dan Avrupa’ya, Doğu’dan Batı’ya pek çok ülkede işçi bayramı olarak kutlanır. Bu vesileyle gelin müge çiçeği eşliğinde 1 Mayıs’ın Fransa’daki tarihinden ve kutlama geleneklerinden söz edelim!

1 Mayıs Kutlamalarının Tarihi

1886 yılının Mayıs ayı, yer Chicago. İşçi sınıfı sokaklara inmiş ve tarihin bilinen ilk işçi protestoları vuku bulmuştur. Çalışanlar, taleplerinde net ve kararlıdır: 8 saat iş, 8 saat uyku, 8 saat eğlence. Amerika’daki bu hareketlenmeler Fransa’da da ses getirmiştir. Böylece işçi hareketleri Fransa’ya sıçramıştır.

1889 Temmuz ayında toplanan uluslararası komite, 1 Mayıs’ı eylem günü ilan eder. İlk işçi gösterileri 1 Mayıs 1890’da Paris’te gerçekleşir. Ancak bu gösterilerin kabul görmesi yaklaşık 30 yıl sürer. 23 Nisan 1919’da Fransız Meclisi 8 saat çalışmayı oylayarak kanun haline getirir.

Daha sonra İkinci Dünya Savaşı yıllarında devletin başında bulunan Mareşal Pétain, 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan eder. Pétain, bu davranışı ile kendi yönetimine meşruiyet kazandırma ve propagandasına çıkar sağlamayı amaçlamıştır. Fransa’nın düşman işgalinden kurtuluşu ile Vichy rejiminin inşa ettiği bu bayram tatili kaldırılır. Ancak 1 Mayıs’ın yeniden resmi tatil kabul edilmesi uzun sürmeyecektir.

1947 yılında Çalışma Bakanı Ambroise Croizat’nın büyük desteğiyle 1 Mayıs yeniden “çalışılmayan” ve “ücrete hak kazanılan” tatil ilan edilir.

Fransa’da 1 Mayıs ve Müge Çiçeği Geleneği

Fransa’da 1 Mayıs, “Fête du Travail” olarak adlandırılır. İşçi sınıfının hakları ve özgürlükleri için mücadele etmek amacıyla kutlanır. 1 Mayıs’ta genellikle birçok sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti, işçi yürüyüşleri düzenler ve bu yürüyüşlerde müge çiçekleri dağıtılır.

Fransa’da 1 Mayıs’ın sembolü “muguet”dir. Fransızlar işçi bayramını birbirlerine müge çiçeği hediye ederek kutlarlar. İnce sıra halinde dizili güzel kokulu beyaz çiçekleriyle müge, Fransa’da popülerlik kazandığı 16. yüzyıldan beri neşe, hayat ve mutluluğun simgesidir. Dolayısıyla bir dal müge hediye etmenin mutluluk ve huzur getireceğine inanılır.

Özellikle 1 Mayıs’ta sokaklarda, pazarlarda ve çeşitli satış noktalarında müge çiçekleri satılmaktadır. Ancak bazı yerlerde ise müge çiçekleri ücretsiz olarak da dağıtılmaktadır.

Fransa’da müge çiçeği geleneği, ilk kez 1561 yılında Kral IX. Charles’ın eşi Catherine de’ Medici tarafından başlatılmıştır. Catherine de’ Medici, kraliyet ailesinin ve saray çalışanlarının bu çiçekleri takdim etmelerini sağlayarak 1 Mayıs’ta müge çiçeği hediye etme geleneğini başlatmıştır. Böylece bu davranış zamanla Fransa’da yaygınlaşmış ve 1 Mayıs’ta müge çiçeği dağıtımı işçi sınıfının mücadelesine sembolik bir destek olmak ve dayanışma göstermek için bir gelenek haline gelmiştir.

Daha sonra bu gelenek, Fransa’da 1941 yılına kadar yasaklanmıştır. 1941 yılında ise Nazi Almanyası işgalindeki Fransa’da, Fransız direnişçiler müge çiçeği dağıtmaya başladılar. Bu dağıtım, Nazi işgaline karşı bir direniş gösterisi ve dayanışma gösterisi olarak görülmüştür.

Bugün hala Fransa’da 1 Mayıs tarihinde müge çiçeği dağıtımı, işçi sınıfının hakları için mücadele eden insanların anısını yaşatmakta ve dayanışma göstermek için bir fırsat olarak kutlanmaktadır.

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala