Gündem Kültür Sanat

Avrupa Müzeler Gecesi

Müzede bir gece! 13 Mayıs 2023 Cumartesi günü, Fransa genelinde müzeler, gün batımından gece yarısına kadar kapılarını ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor.

Fransa’da hangi bölgede olursanız olun, sıra dışı bir gece geçirmek için büyük fırsat! UNESCO, ICOM ve Avrupa Konseyi himayesinde, 19. Avrupa Müzeler Gecesi için geri sayım başladı.

  • Tarih: 13 Mayıs 2023 Cumartesi
  • Yer: Şehrinizdeki tüm müzeler!

Bu eşsiz etkinlik vesilesiyle birçok müze, konserlerden atölyelere, özel sergilerden performans gösterilerine çeşitli etkinliklerle kendi programını oluşturdu. Hem düzenlenen etkinliklere ücretsiz katılmak hem de yılın diğer günleri ücretli olan müzeleri ücretsiz gezebilmek için bu gece, kaçırılmayacak bir fırsat. Müzeler gecesinin detaylarını sizlere sunuyoruz.

Müzeler Gecesinin Tarihçesi

Printemps des musées etkinliğini gösteren 1999 yılına ait afiş,

İlk olarak 1999 yılında, Kültür Bakanlığı ve Müzeler Müdürlüğü işbirliğiyle, “Printemps des musées” Müzeler İlkbaharı adıyla ortaya çıkmıştır. Etkinliğin ilham kaynağı Berlin’de 1997 yılında düzenlenen “Lange Nacht der Museen” Uzun Müzeler Gecesi‘dir. Her yıl devam eden bu gelenek, 2001 yılından itibaren Avrupa Müzeler Gecesi adını almıştır. Avrupa Konseyi’ne bağlı 39 ülke bu etkinliğe katılım göstermektedir. Türkiye de katılımcı ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra, müzeler ziyaretçilerinin ilgisini çekmek için çağın gereksinimlerini yakından takip etmektedir. Bu sebeple birçok dijital yatırım da yapmaktadırlar. Öyle ki, 2020 yılında, #NUITDESMUSEESCHEZNOUS etiketiyle tamamen dijital bir etkinlik meydana gelmiştir. Sonuç olarak etkinlik, sosyal medya üzerinde bir milyondan fazla takipçinin dikkatini başarıyla üzerine çekmiştir.

Uzun yıllardır Avrupa’da bir gelenek olarak süren bu etkinliğin amacı aynı kalmıştır. Öncelikle, alışılmışın dışında bir gece sunarak, ziyaretçilerin farklı ve özel bir şekilde müze ve sanat merkezlerini deneyimlemelerini sağlamaktır. Bunun yanında, özel sergiler, animasyon ve atölyeler düzenleyerek her yaş ve gruptan ziyaretçiyi çekmek de amaçlanır. Ayrıca, kültür kurumları ve halk arasında sıkı bir bağ kurmaya olanak vermektedir. Bunun bir sonucu olarak ise ülkenin sahip olduğu kültür mirası güçlü bir şekilde halka aktarılmaktadır.

Avrupa Müzeler Gecesi Etkinlikleri

Sizler için Fransa’nın dört şehrindeki Avrupa Müzeler Gecesi etkinliklerinden bazılarını derledik. Ancak unutmayın, bu etkinlik tüm ülke kapsamında. Şehrinizin internet sitesinden 13 Mayıs 2023 Cumartesi akşamı gerçekleşecek tüm etkinliklere ulaşabilirsiniz. Şimdi gelin Paris, Lyon, Nice ve Strasbourg’da gerçekleşecek etkinliklerden birkaçını inceleyelim!

Paris Müzeleri

Paris’te hemen her bölgede müzeler, kapılarını 13 Mayıs 2023 Cumartesi günü çeşitli etkinliklerle ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor.

  • Carnavalet Müzesi

Paris’i tanımak için ziyaret edilmesi gereken müzelerin başında yer almaktadır. Tarih öncesinden başlayarak günümüze kadar gelen zengin bir koleksiyona sahiptir. Dahası, arkeolojik kalıntılardan çeşitli obje ve tablolara, döneme damga vuran mobilyalara değin içinde büyük bir hazine barındırmaktadır. Bu müzeyi yılın her günü ücretsiz ziyaret edebiliyor olsanız da özel etkinlikler yalnızca bu güne has. Carnavalet Müzesi’nin Avrupa Müzeler Gecesi için dikkat çekici bir etkinlik programı var.

İlk olarak, 14.30-16.30 saatleri arasında üç farklı yaratıcı sanat atölyesi sunmaktadır.

Ou-li-po : Edebiyat atölyesi
Ou-tra-po : Tiyatro atölyesi
Ou-pein-po: Plastik sanat atölyesi

İkinci olarak, 20.00-21.00 saatleri arasında Cindy Pooh’un vereceği konsere ev sahipliği yapıyor olacaktır.

  • Picasso Müzesi

Picasso müzesi birçok sebepten dolayı listelerin başında yer almaktadır. Öncelikle, sanatçının geniş çapta her tür eserini barındırması sebebiyle dünyada bu özelliğe sahip tek müze ünvanına sahiptir. Bunun yanında, “L’hôtel Salé” adıyla bildiğimiz 17.yüzyıldan kalma sembolik bir bina içindedir. Avrupa Müzeler Gecesi’ne özel olarak bize kapılarını tamamen ücretsiz açıyor olacak. Dahası, üç farklı sergiyi de bu geceye özel ziyaretçilerine ücretsiz sunuyor.

  • Cluny Müzesi

Yirmi birinci yüzyılda, Orta Çağ’ın büyüleyici atmosferine Paris’in kalbinde tanık olmak kim istemez. Ulusal Orta Çağ müzesi zengin bir koleksiyona sahiptir. Ayrıca, Roma döneminden günümüze gelen kalıntılar hala görülür durumdadır. Avrupa Müzeler Gecesi’ne özel olarak bu büyüleyici mekanı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Üstelik, müze bu gece için programında 18.00‘da müzik gösterimine de yer ayırıyor.

  • Franc-Maçonnerie Müzesi

Bu özel gecede ziyaret edebileceğimiz ilginç müzeler arasında yer alıyor. Masonlar hakkında merak konusu olan birçok soruya yanıt bulmak için çok sayıda belge barındırıyor. Ayrıca masonlukla ilgili sembol ve objeler de sergileniyor. Müzeler gecesi için programında sokak sanatçısı Christian Guémy‘e yer veriyor. “Illustres de la franc-maçonnerie” adında bir sergiyi ziyaretçilerine ücretsiz olarak açıyor olacak.

Lyon Müzeleri

  • Lyon Çağdaş Sanat Müzesi

Ajandası her zaman dolu ve interaktif programlar sunan bir müzedir. Müzeler gecesi için programı rap konseriyle öne çıkıyor. HIGH-LO, COULI B+IBOU, AUTAJON+PANA, LES HUMAINS ALPHA konuk sanatçılar arasında yer alıyor. 18.00-23.00 saatleri arasında rap severler için kaçırılmaz bir fırsat sunuyor.

  • Gadagne Müzesi

Festival tadında bir program hazırlıyor. İlk olarak 19-30-20.30 arasında sıra dışı bir defile ile ziyaretçilerini karşılıyor. Ardından Mézinc ile elektronik müzik konseri programın heyecanını artırıyor.

  •  Henri Malartre Otomobil Müzesi

Otomobil ve motor tutkunları için görülmeye değer bir koleksiyon barındırıyor. Dahası, müze gecesine özel olarak “Le Mystère de l’Hydromobilis” adında interaktif bir gösterileri var. Adhémar Hocquart ölmeden önce müzenin içine devrim niteliğinde bir otomobil saklar. Bu büyüleyici icadı bulmak için ipuçlarını takip etmek gerekiyor. Müzenin salonunda büyük bir gizem sizleri bekliyor olacak. Saat 15.00, 16.30, 18.00 ve 19.30‘da katılıma açıktır.

Nice Müzeleri

  • Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi

Herkesin aradığını bulacağı bir etkinlik programı sunuyorlar. İlk olarak 18.00‘de muhteşem bir açık hava atölyesi mevcut. Atölyeninin adı“Nos Visages”. Caroline Trucco’nun eserleriyle bağlantılı olarak kolaj dekupaj tekniği ile özgün portreler tasarlıyor olacaksınız.

Ayrıca 18.00‘de film severler için Alain Amiel’in “Marcel Alocco : La Manu-facture du sens” gösterimi de olacaktır. Nice kültür tarihini öğrenmek için önemli bir film olduğunun altını çiziyorlar.

19.00‘da Cie El Tercer Ojo’nun “En circulo” sirk gösteri ile program devam ediyor.

20.0021.00 saatlerinde Pôle National Supérieur de Danse Rosella Hightower okulunun genç dansçılarının gösterimi olacaktır.

20.3022.00 saatleri arasında ise Nice konservatuar öğrencilerinin perküsyon gösterileri var. Gösteri Yves Klein‘in ünlü eseri“Mur de Feu” önünde görsel bir şölen havasında gerçekleşecektir.

Strasbourg Müzeleri

  • 5e Lieu

Strasbourg’da dikkat çekici bir kültür sanat merkezidir. Müzeler gecesi için yoğun bir programa sahip. Özellikle, 21.30‘da başlayacak “Atelier olfactif” koku atölyesi epey dikkat çekiyor. Etrafımızı saran mahalle ve yolları kokularla yeniden keşfetmenizi sağlayacak interaktif bir program sunuyor.

  • Alsas Müzesi

Alsas Müzesi Strasbourg’un çok kültürlü ve değişken yapısını yansıtmaya özen gösteriyor. Bu sebeple, geleneksel ve modern arasında köprü kurarak dinamik programlar hazırlıyor. Müze gecesi için 19.00‘da Bal’us’trad müzik grubu ile gezinize fazladan eğlence katabilirsiniz.

  • Arkeoloji Müzesi

Binlerce yıl öteden Strasbourg’a uzanan Neolitik dönem eserlerini keşfe çıkabilirsiniz. Bunun yanında, Arkeoloji Müzesi bu seneki programında Mısır medeniyeti temasını öne çıkarıyor. Coğrafya ve tarih severler için çeşitli bulmacalar ve harita oyunlarıyla programını hareketlendiriyor.

13 Mayıs 2023 Cumartesi günü başlayacak ve bir gece sürecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinlikleri tüm Fransa’da gerçekleşecektir. Geceye özel birçok özel konser, sergi ve etkinlik ziyaretçilerini bekliyor olacak. Bu sebeple, Fransa’nın hangi bölgesinde olursanız olun, en yakınınızdaki müzenin programını gözden geçirmeyi unutmayın! Keyifli ve sanat dolu eşsiz bir gece geçirmenizi dileriz.

Paris’in ve Rouen’ın yılın her vakti ücretsiz gezebileceğiniz müzelerini derlediğimiz yazılarımıza göz atmayı unutmayın!

KAYNAKÇA

https://www.lyon.fr/evenement/festival/nuit-europeenne-des-musees

https://www.culture.gouv.fr/Nous-connaitre/Evenements-nationaux/Nuit-Europeenne-des-Musees

https://www.sortiraparis.com/actualites/nuit-des-musees/guides/167249-nuit-des-musees-2023-les-sorties-a-faire-a-paris-75

https://www.evous.fr/La-Nuit-des-Musees-a-Nice,1193055.html

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala