Kültür Sanat Yaşam

Ücretsiz Gezilebilecek Rouen Müzeleri

Tarihi dokusu ve ev sahipliği yaptığı sanatçılarla beslenen Rouen’da gezebileceğiniz 6 ücretsiz müzeyi sizler için gezdik ve listeledik.

1. Musée des Beaux-Arts de Rouen

1801 yılında kurulmasına rağmen Rouen Güzel Sanatlar Müzesi’nin zengin koleksiyonunun temelleri 1790 yılında atılmaya başlanır. 244 tablo ile yola çıkan bu müze, bugün sekiz binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. Poussin’den Caravaggio’ya, Monet’den Rubens’e birçok ünlü sanatçıya ait tabloları bu müzede görmek mümkün.

Ayrıca, Rouen’da yakılan Jeanne d’Arc’ı tasvir eden birçok sanat eserine de yine bu müzede rastlayabilirsiniz.

Jeanne d’Arc
Jeanne d’Arc sur le bûcher, Alexandre-Évariste Fragonard, 1822

2. Muséum d’Histoire Naturelle de Rouen

Rouen Doğa Tarihi Müzesi, 1828’de küçük bir doğa tarihi koleksiyonu olarak kurulduğunda zooloji, botanik ve ecza alanında verilen dersleri destekleme ve geliştirme amacıyla hizmet veriyordu. Ancak kısa sürede koleksiyonunu genişletmiş ve bölgenin bu türdeki ilk kuruluşu olmuştur.

Bugün 800.000’den fazla parçaya ev sahipliği yapan bu müze, Fransa’nın Paris Doğa Tarihi Müzesi’nden sonra ikinci en büyük doğa tarihi müzesidir.

Büyük Asya Fili
Ornitorenk

3. Musée des Antiquités

1831 yılında anıt parçalarını, antik ve arkeolojik eserleri koruma amacıyla kurulan Antik Eserler Müzesi, bünyesinde birçok değerli kalıntı bulundurur.

Dini motiflerin ağırlıkta olduğu koleksiyonda muhteşem vitraylara, Meryem ve İsa’yı tasvir eden heykellere rastlamak mümkündür.

Ayrıca müzede sergilenen Antik Mısır’a ait bir koleksiyon da ziyaretçilerden büyük ilgi görür.

4. Musée de la Céramique

Önce Güzel Sanatlar Müzesi, sonra Hocqueville Konağı olarak kullanılan eşsiz binada konumlanan Seramik Müzesi oldukça geniş bir çini koleksiyonuna sahiptir. Fransa’nın Rouen tarzı seramik örneklerine rastlayabileceğiniz en önemli koleksiyonu bu müzede bulunur. Müzede beş binden fazla parça serigilenmektedir.

Kleopatra ve Marcus Antonious büstleri

Müzede gezerken olağanüstü çinilerin yanında, bu koleksiyona ev sahipliği yapan konağın da büyüsüne kapılmamak elde değil.

5. Musée Le Secq des Tournelles

Demirden yapılan eserlere adanmış Le secq des Tournelles Müzesi, adını fikir babası Jean-Louis-Henri Le Secq Destournelles’den almıştır. Önceleri yerleşik bir müzeye sahip olmayan bu koleksiyon 1921’de Rouen’daki eski Saint-Laurent kilisesine yerleşti.

Müzede süslemeler, takılar gibi sanat eserleriyle birlikte anahtar, kilit ve sandıklar gibi işlevsel parçalar da bulunuyor. Sergilenen her bir eser demirden yapılma özelliği taşıyor.

6. Musée Flaubert et d’histoire de la médicine

Ünlü Fransız yazar Flaubert’in doğduğu ve babasının cerrah olarak çalıştığı bu eski hastane, günümüzde Flaubert ve Tıp Tarihi Müzesi olarak ziyaretçi kabul etmektedir.

Kalıcı koleksiyonunda tıbbi ekipmanların yanı sıra, eğitim amaçlı kullanılan kitaplar, iskeletler ve doldurulmuş hayvanlar bulunur. Hatta bünyesinde bir mumya dahi sergilenmekte.

Ayrıca Flaubert ailesine ait birçok eşya da müzenin kalıcı koleksiyonunda yıl boyu ziyarete açık.

Ölüm anında Gustave Flaubert’in yüzü

Bununla birlikte, müzede Flaubert’in eserlerinin izlerine de rastlamak mümkün.

Madame Bovary’nin ölümü, Albert Fourié, 1883 (Tablonun orijinali: Musée des Beaux-Arts de Rouen)
Flaubert’in Saf Bir Yürek (Un Coeur Simple) öyküsündeki Loulou isimli papağan

Bonus: Gros Horloge de Rouen

Rouen deyince akla ilk gelen güzelliklerden biri olan Büyük Saat’in içinde bir müze olduğunu biliyor muydunuz?

Cüzi bir ücretle gezebileceğiniz bu müzeyi gördüğünüze asla pişman olmayacaksınız. Üstelik bilet ücretine müzeyi saatin eski görevlisinin anlatımıyla gezmenizi sağlayan sesli rehber de dahil.

Saat görevlisi dairesinin yanı sıra, saatin iç mekanizmasını ve hala aktif olan çanı da görmek mümkün.

Ayrıca hep dışarıdan gördüğümüz saat kadranının içini görebilir ve oradan Gros-Horloge caddesini seyredebilirsiniz.

Kadranın içi
Kadranın içinden Rue Gros-Horloge’a bakış

Uzun, kıvrıla kıvrıla uzanan merdivenlerin sonunda, tüm Rouen’ı ayaklarınızın altına seren bir seyir terasıyla karşılaşıyorsunuz.

Gros-Horloge’un terasından Abbatial Saint-Ouen

Küçük bir ipucu: Eşsiz güzellikteki Rouen manzarasını seyrettikten sonra merdivenleri birer birer inerken başınızı kaldırıp tavanı yoklamayı ihmal etmeyin. Flaubert’in cümleleriyle Madame Bovary sizi karşılayacak.

Son olarak, Sanatçıların Gözüyle Rouen yazımızda Gros-Horloge’un tabloya yansıyışına şahit olabilirsiniz.

Bir gün yolunuzun Rouen şehrine düşmesi ümidiyle, keyifli gezmeler!

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala