Gündem

Işıklar Şehri Paris’te Enerji Krizi

Enerji krizinin Avrupa’da etkileri günden güne şiddetlenirken, Fransa sembolik tedbirlerle halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Avrupa üzerindeki olumsuz etkisi günden güne artan enerji krizi Paris’i de vurdu. Başkent Paris, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ciddi boyutlara varan enerji krizi ile yüzleşmek zorunda kalacak.

Enerji Krizi Nedir?

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulanmış, buna karşılık Rusya ise Avrupa’ya olan doğal gaz tedarikini tamamen kesmişti. Dolayısıyla, Avrupa kıtası genelinde eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir enerji krizi ortaya çıktı.

Gazprom, doğalgaz borularının vanalarını tamamen kapatarak Avrupa’da enerji krizi gündemini ortaya çıkardı. (Fotoğraf: Andrey Rudakov/Bloomberg)

Avrupa ülkelerinde bu enerji krizi etkileri sert biçimde göründü. Doğal gaz piyasalarında fiyatlar 1 yıl öncesine kıyasla yaklaşık 10 kat arttı. Enerji krizi bununla da sınırlı kalmadı. Gaz fiyatlarında yaşanan bu artış, elektrik fiyatlarını hızla yukarı tırmandırdı. Toptan elektrikte Avrupa piyasalarında fiyatlar 1 yıl öncesine kıyasla 8 katlık bir artış yaşadı.

Avrupa Birliği ve Enerji Krizi Tedbirleri

Avrupa Birliği ve üye ülkeler söz konusu kriz ile yüzleşmek durumunda kaldı. Dolayısıyla bu durumun faturalara yansımaması için hükümet derhal harekete geçti. Toptan enerjideki hızlı fiyat artışını tüketicilere yansıtmamak ve enerji arz güvenliğini sağlamak için çeşitli tedbirler hayata geçirilmeye başlandı.

Fransa’da Alınan Tedbirler

Fransız hükümeti enflasyonla ve faturalardaki artışla mücadeleye derhal girişen ülkelerin başında yer aldı.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Macron derhal Kuzey Afrika’ya uçtu. Aylardır Cezayir ile gergin olan ortamı yumuşattı. Döndüğü anda Cezayir yetkilileri Fransa ile olan doğalgaz ticaret hacminin %50 artacağını açıkladı.

İlerleyen günlerde Fransa Başbakanı Borne 2023 yılındaki elektrik ve gaz fiyatı artışlarında %15’lik bir tavan uygulaması konacağını duyurdu. Hemen akabinde 12 milyondan fazla aile konutuna 100 eurodan aşağı olmamak üzere 200 euroya kadar maddi destek verileceğini açıkladı.

Ne var ki hükümet kanadından alınan tedbirlerin halk tarafından desteklenmesi gerekmekteydi. Bu nedenle Fransız hükümeti sembolik ve çarpıcı tedbirlerle halkın dikkatini çekmeyi amaçladı.

Eyfel Kulesi ve Louvre Müzesi’nin Işıkları Sönüyor

Fransa’da bu sabah bir televizyon yayınına konuk olan Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, tasarruflara ilişkin gündemi değerlendirdi. Bakan Abdul Malak, enerji durumundaki belirsizlik durumu ortadan kalkana kadar alınacak tedbirlerin artırılacağını duyurdu. Bakan ayrıca, bu tedbirlerin sembolik olmasının halkı teşvik açısından önem arz ettiğini ifade etti.

Bu kapsamda Eyfel Kulesi’nin ışıkları 23 Eylül tarihi itibariyle gece saat 1 yerine 23.45’te sönecek.

Fotoğraf: Loic Venance / AFP

Bunun yanı sıra, başkentin bir diğer sembolik yapısı Louve Piramidi de bu akşamdan (17 Eylül) başlayarak gece saat 1 yerine 23’te kararacak.

Louvre Piramidi’nin ışıkları enerji krizi dolayısıyla söndürülecek.

Tasarruf tedbirlerinden etkilenen bir diğer yapı ise Versailles Sarayı. Son olarak bu tarihi yapının ışıklarının da gece saat 23 yerine 22.00 itibariyle sönüşüne şahit olacağız.

Belles photos du Château de Versailles. (Jean-Claude Lafarge)

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala