#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (4-11 Eylül)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa Gündemi

  • 30 Haziran’dan 4 Eylül’e kadar Nice şehrinde gece hava sıcaklıkları 20 derecenin altına düşmedi. Tam 95 gün devam eden bu seri ile “tropikal geceler” rekoru kırılmış oldu.
  • Mediapart’ın haberine göre İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İmam Iquioussen’ın ardından diğer bazı imamların da sınırdışı edilmeleri uzunca bir liste hazırladı. Iquioussen’ın sınırdışı edilmesi yönündeki idari kararı Fransız Danıştayı hukuka uygun bulmuştu.
  • Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna Ankara’da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmede özellikle Doğu Akdeniz ve Ukrayna ile Suriye’deki güncel durum ele alındı.
  • Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türk gazeteci Ruşen Çakır’ın vize başvurusunun reddedildiği iddialarını yalanladı. Çakır’ın vize talebinde bulunmadığı ortaya çıktı.
  • Başbakan Elisabeth Borne, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 8.500 ek kolluk kuvveti istihdam edileceğini açıkladı.
  • Polis kurşunuyla ölümler Fransa için sorun teşkil etmeye devam ediyor. Nice şehrinde dur emrine uymayan bir araca açılan ateşte şoför hayatını kaybetti, 2 polis memuru yaralandı. Polislerden birisi hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
  • Apple, yeni moden Iphone’larını tanıttı. Fransa sınırlarında iPhone 14 Pro alabilmeniz için yaklaşık 10 gün çalışmanız yeterli oluyor.
  • Bir devir kapandı: Kraliçe II. Elizabeth, tahtta kaldığı 70 yılın ardından 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.
  • Kraliçe II. Elizabeth’in gördüğü Fransa cumhurbaşkanlarını sizler için Beyza Özdemir kaleme aldı: II. Elizabeth Hatırasına

Kültür Sanat

Haftanın kitap önerisi: Rhinocéros / Gergedanlar

« Je ne capitule pas ! »

Ionesco’dan absürt tiyatronun sarsıcı bir örneği! Bilinmeyen bir sebepten eşiniz dostunuz gergedana dönüşmeye başlasa ne yapardınız?

Gittikçe yayılan gergedanlaşma salgınına direnen Bérenger, nereye kadar dayanabilecektir? Kaotik atmosferiyle sizi çevreyeleyecek ve “gergedanlaşma”nın aslında ne demek olduğu üzerine bolca düşündürecek bu oyunu okuma listenize mutlaka ekleyin!


Spor

  • Yeni Zelanda’daki Kadınlar Rugby Dünya Kupası’na bir ay kala İtalya ile karşılaşan Les Bleues, turnuva öncesi ilk hazırlık maçından galibiyetle ayrıldı.
  • Şampiyonlar Ligi heyecanının yeniden başladığı ilk hafta mücadelesinde PSG, evinde İtalyan devi Juventus’u 2 golle geçti.
  • Türkiye ile Fransa arasındaki muhteşem mücadeleyi 87-86’lık galibiyetle tamamlayan Fransa milli takımı çeyrek finale yükseldi.
Görsel: France Basketball

#İyiBilgi

Paris Sendromu” nedir?

Özellikle Japon turistlerde rastlanır. Paris’in aslında kartpostallarda görünenden çok farklı olduğunun fark edildiği o an “dünyanın en güzel şehri” düşüncesinin yıkılışını ifade eder.

Semptomları: Yorgun, tehlike altında, depresif ve kaybolmuş hissetme


Tarih Köşesi

Efsane Fransız aktör Jean-Paul Belmondo, 6 Eylül 2021′ sessiz sedasız aramızdan ayrıldı.

Jean-Paul Belmondo, 1933-2021.

Fransa’da Öğrenci Olarak Çalışmak

Fransa’ya öğrenci vizesiyle ayak bastığınız anda, yıllık 964 saate kadar çalışma izni elde ettiğinizi biliyor muydunuz? Fransa’da öğrenci işleri ile ilgili olarak tüm bilmeniz gerekenleri bu yazımızda İkbal Baş derledi. İş bulabileceğiniz platformlar dâhil!

2016 Nice Terör Saldırısı Yargılamaları

Fransız Gastesi özel dosya: Cumhuriyet tarihinin en kanlı ikinci terör olayı olarak kayıtlara geçen Nice saldırısının yargılamaları bu hafta Paris Adalet Sarayı’nda başladı. Yerinde takip ettiğimiz yargılamaların ilk gününü sizler için Zülal Ayyüce kaleme aldı!

Fransız Orta Çağ Şehri: Avignon

Geleneksel tiyatro festivali ile meşhur Orta Çağ’dan kalma şehir Avignon’u mercek altına aldığımız yeni yazımız şimdi yayımda, Asım Taş kaleme aldı!

Fransızca Öğrenebileceğiniz Instagram Hesapları

Dil öğreniminde sosyal medyanın size yardım ettiğini düşünüyorsanız bu içeriğimiz tam sizin için! Sıla Nazlı, Fransızca öğreten Instagram hesaplarından öne çıkanlarını derledi.

Plastik Atık Tehlikesi Karşısında Fransa

Fransa’nın nabzını tutmaya devam ediyoruz! Plastik atık tehlikesi karşısında Fransa’nın tutumunu Öykü Ataytür sizler için özenle kaleme aldı!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala