#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (16-23 Nisan)

Fransa’da emeklilik reformu öfkesi dinmek bilmiyor, ülke genelinde Cumhurbaşkanı Macron protesto ediliyor!

Emeklilik reformuna karşı tepkilerin artarak devam ettiği Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron protesto edilmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa genelinde protesto ediliyor!

17 Nisan: Ulusa sesleniş konuşması esnasında Emmanuel Macron sokaklarda tencere tava ile protesto edildi.

18 Nisan: Emeklilik reformu karşıtı yüzlerce protestocu Macron’un ziyaret edeceği Saint Denis Belediyesi önünde toplandı.

19 Nisan: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Alsace ziyareti esnasında protestocular, bir fabrikanın elektriklerini kesti. Olaya ilişkin 5 kişi gözaltına alındı, 3’ü hakkında yasal işlem başlatıldı ve dava açıldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki protesto hareketlerine tepki gösterdi: “Fransa’yı tencere tava ileriye götürmez.”

20 Nisan: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ziyareti öncesi protestocular Hérault bölgesini işgal etti. Sembolik bir cenaze töreni düzenleyen kalabalık grup, üzerinde “demokrasi” yazılı bir tabut taşıdı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Montpellier’de protesto edildi. Macron’un uçağının ineceği Montpellier Havalimanı’nın elektrikleri sendika çalışanları tarafından kesildi. Macron, olaya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Ziyareti esnasında kendisine “istifa et” diyen bir vatandaşa Cumhurbaşkanı Macron “etmiyorum, 2027’yi bekleyeceksiniz” yanıtı verdi.

Macron, ülkede devam eden sistematik protestolara ilişkin açıklama yaptı:

Yumurtalar, tencereler filan bunlar (protesto etmek için değil) yemek yapmak için kullanılır!

Emmanuel Macron

Fransa’da tencere tava ile protestoya valilik yasak getirdi!

Fransa’da emeklilik reformu, yeni bir “sarı yelek” hareketi doğurdu: Tencere tava! Reform karşıtları, “ses getirecek” bu yeni yöntemi önümüzdeki protestoların tamamında kullanmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ziyaret ettiği Hérault şehrinde valilik tencere tava ile sokakta gürültü çıkarmayı yasakladı. Terörle mücadele yasası kapsamında alınan valilik kararı uyarınca tencere tava ile sokakta gürültü yapanlara yasal işlem uygulandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tencere tava ile protesto ediliyor.

Avrupa’da en pahalı elektriği Fransa kullanıyor!

Fransa, Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’da elektriğin en pahalı olduğu ülke konumuna yükseldi.

Fransa’da gıda fiyatları el yakıyor!

Market reyonlarındaki gıdalara yansıyan %15,9’luk fiyat artışı hakkında Macron, “açık konuşacağım, yaz sonuna kadar işler zor olacak” sözlerine yer verdi.

Fransız Bakan Marlène Schiappa, Playboy kapağında!

Fransız Devlet Bakanı Marlène Schiappa, Playboy satışlarını patlattı! Schiappa kapaklı derginin satışa çıktığı 6 Nisan tarihindeki 100.000 örneği, yalnızca birkaç saatte tükendi.

Fransa, 1 Mayıs’ta tarihin en büyük protestolarından birisine hazırlanıyor!

Fransa’da emeklilik reformu öfkesi dinmiyor. CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, 1 Mayıs’ta tüm dünyadan sendikacıların Paris’te toplanacağını duyurdu. İşçi bayramında, Fransa’da son yılların en büyük protestolarından birisine şahitlik edeceğiz.

Macron’dan öğretmen maaşlarına zam müjdesi!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öğretmen maaşlarında net 100 ila 230€ arası değişen miktarlarda artış yapılacağı müjdesini verdi.

“Kurak Günler”, Fransa’da vizyona giriyor!

Cannes Film Festivali’nde ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde perdeye yansıyarak ‘Queer Palmiye’ ödülüne aday gösterilen Emin Alper yapımı “Kurak Günler” filmi Fransa’da 26 Nisan’da gösterime giriyor.

“Verlan” ne demek biliyor musunuz?

Fransızların günlük dilde çok sık yer verdiği, hecelerin yer değiştirmesiyle oluşturulan “verlan” kelimelerden hangilerini biliyorsunuz? Meuf, cimer, reus, reuf, keum ve çok daha fazlası Selin Bal’ın kaleme aldığı bu yazıda!

Fransız Edebiyatı Klasikleri

Fransız edebiyatı ürünü olan ve dünya tarihinde iz bırakan 10 eseri derlediğimiz yazı, yüz binlerce kişiye ulaştı. Takipçilerimizden 3 kişiye çekilişle bu kitaplardan dilediği bir tanesini hediye ettik.

Haber kapak fotoğrafı: Jean Claude Coutausse

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala