#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (9-16 Nisan)

Haftalardır Fransa’da büyük protestolara sebep olan emeklilik reformu, hukuka uygun bulundu: Anayasa Konseyi’nin emeklilik reformu kararı ülkeyi karıştırdı.

Hükümet tarafından açıklandığı andan bu yana ülkede her kesimden büyük tepkilere sebep olan emeklilik reformu ve özellikle emeklilik yaşının 64’e çıkarılması tartışmalarına son nokta kondu: Anayasa Konseyi emeklilik reformu kararını açıkladı, Fransa karıştı! Ülke, büyük bir sosyal kaosun eşiğinde!

Anayasa Konseyi Emeklilik Reformu Kararı Öncesi Protestoların Hedefi Oldu!

13 Nisan Perşembe günü gerçekleşen grev, Anayasa Konseyi önünde büyük gösterilere sebep oldu. Ertesi günü açıklanacak olan emeklilik reformu kararı sebebiyle konsey protestoların hedefi haline geldi. 14 Nisan sabahı, Anayasa Konseyi binasında geniş güvenlik önlemleri ile güne başladık. Palais Royal, yüzlerce polis tarafından korunuyordu.

Protestoların odağını dağıtmak amacıyla önce Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “sonuç ne olursa olsun sendikalar ile görüşmelerin süreceğini”; Başbakan Elisabeth Borne ise asgari ücretin 1 Mayıs’tan itibaren %2 dolaylarında artacağını duyuruyordu.

Fransız Anayasa Konseyi Emeklilik Reformu Kararını Açıkladı: “Emeklilik Yaşının 64’e Yükseltilmesi Hukuka Uygundur!”

Nihayet beklenen an geldi ve konsey kararını duyurdu. Fransız Anayasa Konseyi, emeklilik reformunun, emeklilik yaşını 64’e çıkaran hükümleri dahil en önemli maddelerini ve çok büyük bir kısmını hukuka uygun buldu.

Anayasa konseyi emeklilik reformu kararı önce korunuyor.
Fotoğraf: Stephane Mane / Reuters

Kararın açıklanmasının ardından halk sokağa döküldü. Binlerce protestocu Anayasa Konseyi’ne doğru yürüyerek karara karşı tepkisini ortaya koydu. Sendikalar birliğinden ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a derhal çağrı geldi: “İmzalamayın, yürürlüğe koymayın!”

Ancak çağrı karşılıksız kaldı ve Anayasa Konseyi’nin kararının yalnızca birkaç saat sonrasında Macron, yasayı imzalayarak yürürlüğe koydu. İmzaya ilk tepki Sud Sendikası’ndan geldi. Sendikaya göre Macron kendi başkanlık dönemini sona erdiren karara imza atmıştı.

Karara karşı tepkiler bununla da sınırlı kalmadı. Fransa genelinde 1 Mayıs son yılların en büyük protestolarına sebep olacak. Bunun yanı sıra sosyal medyada koordine olan gruplar 2024 Olimpiyat Oyunları’nı bloke etmeye hazırlanıyor. Fransa’yı önümüzdeki günlerde daha da zor günler bekliyor.

Emmanuel Macron, La Haye’de Protesto Edildi!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron La Haye’deki konuşması esnasında aktivistler tarafından protesto edildi: “Şiddetin ve ikiyüzlülüğün başkanısınız!”

Protestocuların salondan dışarı çıkarılması üzerine Emmanuel Macron konuşmasına devam etti. Tepkinin gerekçesi ise ülkedeki emeklilik reformu ve polis şiddeti.

Marsilya’da Bina Çöktü: Can Kayıpları Var!

Fransa’nın Marsilya şehrinde Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece 4 katlı bir binanın çökmesi sebebiyle 6 kişi hayatını kaybetti. Yıkım sonucu ortaya çıkan yangının arama kurtarma çalışmalarına engel olduğu ve bölgedeki 179 kişinin tedbir amaçlı olarak evlerinden tahliye edildiği duyuruldu.

Paris’te Temizlik İşçilerinin Grevi Yeniden Başladı!

Paris’te temizlik işçileri 13 Nisan Perşembe gününden itibaren ikinci defa süresiz greve gitti. Sendikadan yapılan açıklamada “emeklilik reformu geri çekilene kadar başkenti çöp götürecek” ifadelerine yer verildi.

Enflasyon, üniversiteleri de etkiledi!

Öğrenci Yaşam ve Kampüs Katkı Payı (CVEC), yeni akademik yılın başından itibaren 100€’ya yükselecek. 2018’de uygulanmaya başlanan ve 90€ olarak belirlenen bu vergi artışına gerekçe olarak ülkedeki enflasyon gösterilmektedir.

Hervé Temime Hayata Gözlerini Yumdu

Meşhur Fransız avukat Hervé Temime, 65 yaşında hayata gözlerini yumdu. Me Temime, özellikle medyatik ceza davalarındaki başarılı savunmaları ve mesleki etik ve ahlak kurallarına olan mutlak saygısı ile adından sıklıkla söz ettirmiştir:

Avukat olun! Avukatlık dünyanın en güzel mesleği. Gerçeklerinizin, en çılgın hayallerinizin dahi ötesine geçtiğini fark edeceksiniz!

Me Temime

Gérard Depardieu Hakkında Soruşturma

Ünlü Fransız aktör Gérard Depardieu hakkında cinsel ve cinsiyetçi saldırı iddiaları ile 13 farklı kadın tarafından suç duyurusunda bulunuldu. İddialar 2004 ila 2022 yılları arasında çekimi gerçekleştirilen 11 filmin set sürecine dayanıyor.

Fransa’da Paskalya Bayramı Kutlandı!

Fransa’da 9 Nisan Pazar günü Katolik inancına göre Paskalya, Ortodoks inancına göre ise Zeytin Dalı (Dallar) Bayramı kutlandı.

Paskalya nedir?

Hristiyanlığın en eski ve en önemli bayramlarından olup İsa Mesih’in çarmıha gerilişinin 3. günündeki dirilişi kutlanır. Kıyam Yortusu ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. Tavuk, tavşan ve yumurta şeklindeki çikolatalar bayramın sembolü haline gelmiştir. Evin içerisinde veya açık alanda saklanan yumurta şeklindeki çikolataları bulma ise çocuklar için bir oyun haline gelmiştir. Buna “chasse aux œufs (yumurta avı)” adı verilir.

Tarihe İz Bırakmış En Önemli 10 Fransız Figür

Napolyon’dan Pasteur’e, Voltaire’den Simone Veil’e gelin tarihe iz bırakmış 10 meşhur Fransızı yakından tanıyalım! İkbal Baş, bu yazısında sizler için kaleme aldı.

Fransa’nın Şarap Bölgeleri

Fransa, hiç şüphesiz şarap denince akla gelen ilk ülke. Peki Fransa’da hangi bölgelerde, hangi şaraplar üretiliyor? Gelin birlikte Fransa şarap bölgeleri yolculuğuna çıkalım!

Turquerie Akımı Nedir?

18. yüzyılda sanat, mimari ve müzik alanında ortaya çıkan Turquerie akımını duymuş muydunuz? Sizin için Fransa’da büyük rağbet gören Turquerie akımını Elif Türkmen kaleme aldı!

Mutlu Pazarlar!

Kapak Görsel Kaynağı: Stephane Mane / Reuters

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala