#İyiBilgi Tarih

ChatGPT’ye Göre Tarihteki En Önemli 10 Fransız Figür

ChatGPT’ye sorduk: Tarihteki en önemli on Fransız kimdir? Verdiği cevaplara göre karşınızda en önemli 10 Fransız figür!

ChatGPT serimize bu hafta yeni bir soruyla devam ediyoruz. Kendisine sorduk: Tarihteki en önemli on Fransız kimdir? Sonuçlar oldukça ilgi çekici. Öyleyse hemen başlıyoruz, işte en önemli 10 Fransız figür!

Avrupa’nın Fransız Kurucusu: Charlemagne (742-814)

Kaynak: https://mediascol.ac-clermont.fr/college-denis-diderot-aigueperse/2020/01/14/charlemagne-le-pere-de-leurope/ Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Charlemagne, Frank Kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatorudur. Diğer bir deyişle “Batının İmparatoru” unvanını taşır. Orta Çağ Batı Avrupasının kurucusu olarak nitelendirilen Charlemagne, Batı Avrupa tarihinin en büyük sayılan hükümdarlarından biridir. Kilisede reform, eğitim ve kültür teşvikleri konusunda kilit bir rol oynamıştır. Ayrıca yıllar içerisinde imparatorluğunun sınırlarını genişletmesiyle de ünlüdür.

Louis XIV (1638-1715)

Kaynak: https://www.cnews.fr/patrimoine/2015-11-13/tout-savoir-sur-louis-xiv-715703 Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Louis XIV, 72 yıllık iktidarı ile Fransız tarihinin en uzun süre hüküm süren kralıdır. Mutlaki monarşinin temsilcisidir. Hükümdarlığı boyunca devleti merkezileştirme çalışmaları yapmıştır. Meşhur Versailles Sarayı’nın Mimar Louis Le Vau tarafından inşaa edilmesi emrini vermiştir. Louis XIV dönemi, pahada ağır savaşlarla da anılmaktadır. Bunun yanında, Katolikliğin temsilcisi olarak da sanat ve edebiyat alanlarında dinin yayılması için çaba harcamıştır.

Napoléon Bonaparte (1769-1821)

Kaynak: https://www.francetvinfo.fr/culture/patrimoine/bicentenaire-de-la-mort-de-napoleon/napoleon-bonaparte-a-t-il-retabli-l-esclavage_4613259.html Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Napoléon Bonaparte, Fransız general ve devlet adamıdır. Kendisi tarih boyunca birden çok unvan taşımıştır. Fransız İhtilali sonrasında Birinci Cumhuriyet’in Birinci Konsülü idi. Ardından cumhuriyeti kaldırarak kendisini “Fransızların İmparatoru” ilan etmiştir. 1802 yılında köleliği yeniden getirerek Fransız koloni imparatorluğunu güçlendirmeye çalışmıştır. Diğer yandan dünyada Fransız etkisini arttırmak için çalışmalar gerçekleştirmiştir. Napoléon Bonaparte; eğitim, kültür ve hukuk alanlarında da ciddi çalışmalar yapmıştır. Kendisi Fransız Medeni Kanununun yazarı olarak kabul edilmektedir.

Jeanne d’Arc (1412-1431)

Kaynak: https://www.linternaute.fr/actualite/biographie/1776046-jeanne-d-arc-biographie-courte-dates-citations/ Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Jeanne d’Arc, Yüzyıl Savaşları’nda öne çıkan bir Fransız savaşçı ve kahramandır. Orleans Savaşı’nda Fransız askerlerini zafere taşımıştır. Diğer yandan Kral Charles VII iktidarının yeniden kurulmasında büyük katkı sağlamıştır. Ancak İngilizler tarafından 1431 yılında Rouen’da yakılarak öldürülmüştür. Jeanne d’Arc bugün Fransız kimliğinin en önemli figürlerden biridir. 1920 yılında Katolik Kilisesi tarafından azize ilan edilmiştir.

François Ier (1494-1547)

Kaynak: https://essentiels.bnf.fr/fr/image/59d2a55f-2eb8-4247-bd12-fb9fd3fad3db-portrait-francois-ier-age Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

I. François, Fransız rönesansının en büyük hükümdarlarından biridir. Bilim, kültür ve sanat alanlarındaki koruyuculuğu ve teşvikleri ile tanınır. Bilhassa İtalya ile olmak üzere dış politikaya önem vermiştir. Fransa’da vergi ve adalet alanlarında da reformlar yapmıştır. Kutsal Roma Cermen İmparatoru Charles Quint ile olan mücadelesi çeşitli savaşlara neden olmuştur. Ayrıca hüküm sürdüğü dönemde Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı İmparatorluğu ile diplomatik ilişkiler de kurmuştur.

Louis Pasteur (1822-1895)

Albert EDELFELT (1854-1905): Louis Pasteur (1822-1895), chimiste et biologiste – détail – 1885 – huile sur toile – DO1986-16 – Photo Credit: Musée d’Orsay Paris / Aurimages

Louis Pasteur; kimya, biyoloji ve tıp alanlarında çalışmalar yapmış bir Fransız bilim insanıdır. Mayalanmanın tohum kuramını keşfetmiştir. Ürünlerin daha uzun saklanmasını sağlayan pastörizasyon tekniğini icat etmiştir. Ayrıca aşı alanında da çalışmalar yapmış ve kuduz aşısını icat etmiştir. Strasbourg Üniversitesi’nde bir dönem akademisyenlik yapmıştır.

Voltaire (1694-1778)

Kaynak: https://education.toutcomment.com/article/courte-biographie-de-voltaire-1694-1778-12078.html Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Fransız aydınlanma dönemi filozofu, yazar ve şairdir. Gerçek adı François-Marie Arouet’dir. Fikirleri; insan hakları, özgürlük, din ve yargı sistemlerinin eleştirisi ve bilim savunusu üzerine odaklanmıştır. Eserleri arasında “Candide” ve “İngiltere Mektupları” gibi romanlar, tiyatrolar, şiirler ve filozofik eserler yer almaktadır. Voltaire, hem Fransa’da hem de uluslararası alanda etkili bir figür olarak kabul edilir. Aynı zamanda aydınlanma çağına büyük katkıları olmuştur.

Charles de Gaulle (1890-1970)

Kaynak: https://www.ledauphine.com/politique/2020/11/09/50-ans-apres-sa-mort-de-gaulle-reste-incontournable Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Charles de Gaulle; Fransız asker, siyasetçi ve devlet adamıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1940 yılında Almanya’nın Fransa’yı işgal etmesi üzerine, De Gaulle İngiltere’ye kaçarak özgür Fransa Hareketi’ni kurdu ve savaş boyunca direnişin lideri oldu. Savaştan sonra De Gaulle, Fransa’nın yeniden yapılanmasına önderlik etti. 1958 yılında Fransa Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Görev süresi boyunca, Fransa’nın bağımsızlığını korumak, uluslararası konularda liderlik yapmak ve ülkesinin güçlü bir şekilde yönetilmesini sağlamak için çaba gösterdi. Bu nedenle De Gaulle, Fransız siyasi tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir.

Victor Hugo (1802-1885)

Kaynak: https://www.rtl.fr/culture/arts-spectacles/victor-hugo-verlaine-rimbaud-l-histoire-des-grands-poemes-7800207760 Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Victor Hugo; Fransız yazar, şair ve politikacıdır. Eserleri arasında “Sefiller” ve “Notre Dame’ın Kamburu” gibi romanlar, “Les Contemplations” ve “La Légende des Siècles” gibi şiir koleksiyonları ve oyunlar yer almaktadır. Hugo, Romantik hareketin önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilir ve Fransız edebiyat tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Hugo, insan hakları, özgürlük ve sosyal adalet konularında da aktif bir siyasi figürdü.

Simone Veil (1927-2017)

Kaynak: https://www.touteleurope.eu/histoire/simone-veil-symbole-d-une-memoire-europeenne/ Erişim Tarihi: 10 Nisan 2023

Simone Veil, Fransız siyasetçi ve avukat olarak tanınan bir figürdür. Avrupa Parlamentosu başkanı ve Fransa Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda, 1979 yılında Avrupa Parlamentosu’na seçilen ilk kadın oldu. Veil, özellikle 1975 yılında Fransa’da kürtaj yasasının kabul edilmesine önderlik etmesiyle tanınır. Ayrıca, Nazi toplama kamplarında hayatta kalan bir Yahudi olarak insan hakları ve Holokost konularında da aktif bir savunucuydu. Simone Veil, Fransa’da ve uluslararası alanda birçok ödül ve onurla ödüllendirilmiştir.

Son olarak, daha önce Chat GPT’ye sorduğumuz Fransa’da en çok çalışana ihtiyaç duyulan sektörler ve Strasbourg’da yaşamak için 10 neden sorularının cevaplarına da göz atmayı unutmayın. Bir sonraki Chat GPT serisinde görüşmek üzere!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala