Gündem

ChatGPT Yazdı: Strasbourg’da Yaşamak İçin 10 Neden

Son günlerin en çok konuşulan yapay zeka uygulaması ChatGPT, Strasbourg’da yaşamak için 10 nedeni sizler için sıraladı!

ChatGPT son zamanlarda oldukça popüler bir hal aldı. Neredeyse kendisi hakkında her gün yeni bir haber duyuyoruz. Kendisine ne olduğunu sorduğumuzda aldığımız cevap çok net. Kendisi büyük bir veri havuzundaki bilgileri işleyen otomatik bir dil modeli. Rahat duramadık ve kendisine aklımıza gelen ilk soruyu sormak istedik: Strasbourg’da yaşamak için 10 neden sıralar mısın?

Çünkü Fransız Gastesi olmak bunu gerektirir. Ve evet, Paris değil, Strasbourg! Çünkü gastenizin tek Alsacien yazarı olmak da bunu gerektirir. Je rigole !

Actu gazetesinden Ivan Capecchi, bu soruyu bizim için sormuş. Kendisine teşekkür ederek sorumuzun cevabını aktaralım. Cevapları başlıklar halinde yazacağız.

Strasbourg, Notre Dame Katedrali ve çeşitli yapılarıyla UNESCO Dünya Miras Listesine girmiş tarihi bir şehirdir.

Strasbourg | Kaynak : https://www.visitstrasbourg.fr/decouvrir-strasbourg/les-incontournables/la-cathedrale/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

İlk defa 1988 yılında UNESCO Strasbourg’u Dünya Miras Listesine eklemiştir. La Grande-Ile, şehrin tarihi merkezi, bu listeye giren ilk Fransız kentidir. Strasbourg aynı zamanda bu listeye sadece bir anıtla değil, tüm tarihi şehir merkezi ile girebilmiş ilk Fransız şehridir. Neustadt, 1870 yılından itibaren inşa edilmiş Alman mahallesi, bu listeye 2017 yılında eklenmiştir.

Strasbourg’da Yaşamak: Şehir, şarapları ve geleneksel mutfağı ile meşhur Alsace bölgesinde yer alır.

Kaynak : https://www.tourisme-nordalsace.fr/top-10-des-meilleurs-restaurants-alsaciens-sur-strasbourg/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Choucroute, baeckeoffe, tarte flambée, bretzel, kougelhopf… Görüldüğü üzere ChatGPT dahi Alsace mutfağından bahsetmeden geçememiş. Strasbourg’da bulunan 7 restoranın 2022 yılında dünyanın en iyi 1000 restoranı listesine girdiğini de hatırlatalım. Şaraplar hakkında zaten yorum yapmaya gerek dahi yok. Strasbourg’da yaşamak, gurmeler için bu nedenle büyük bir ayrıcalıktır!

Strasbourg, Avrupa Parlamentosu’na ev sahipliği yapması nedeniyle Avrupa siyasetinde önemli bir konumda yer alır.

Kaynak: https://www.linternaute.com/sortir/escapade/1264591-l-alsace-en-hiver-que-voir-que-faire/2588751-parlement-europeen-de-strasbourg Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu sitesinde belirtildiği gibi “Parlamentonun ana yerleşkesi Strasbourg’da yer alır. Genel kurulların çoğu burada gerçekleşir. Parlamento komisyonları Brüksel’de, sekreterlik ise Luxembourg’da bulunur.”

Strasbourg, Ren Nehri kıyısında yer alır. Bu sayede birçok yürüyüş ve su hobileri imkanlarını barındırır.

Kaynak: https://pokaa.fr/2018/10/26/strasbourg-le-rhin-connait-son-niveau-historique-le-plus-bas/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Diyeceksiniz ki bir Boğaz değil. Belki de birçok Strasbourglunun hayatında gördüğü en büyük su kitlesi Ren Nehri… Böyle diyerek belki de birilerinin kalbini kırabilirsiniz…

Strasbourg’da Yaşamak: Müzeler, tiyatrolar ve konser salonlarıyla zengin bir kültürel miras!

Kaynak: https://www.visitstrasbourg.fr/fiche-sit/F223012536_ancien-theatre-napoleon-actuel-opera-strasbourg/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Kültür, Strasbourg Belediyesi bütçesinde ikinci sırada yer alıyor. Ne yazık ki ardından belediye diğer projelere finansman sağlamak için kültür harcamalarında düşüş kararı aldı.

Ayrıca bilindiği üzere Strasbourg, 2024 yılında Dünya Kitap Başkenti olmaya hazırlanıyor.

Strasbourg, Avrupa’nın en eski ve en prestijli üniversitelerinden birine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.

Kaynak: https://www.francelive.fr/article/france-live/120-000-par-jour-l-incroyable-facture-de-chauffage-de-l-universite-de-strasbourg-7705764/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2022

Strasbourg Üniversitesi, Shanghai kriterlerine göre dünyanın en iyi 150 üniversitesinden biri. Aynı zamanda 18 adet Nobel ödüllü mensubu bulunuyor. Goethe’nin öğrencisi olduğu, kadrosunda Louis Pasteur gibi bir akademisyen olan bir okuldan bahsediyoruz!

Strasbourg, doğaseverler için sayısız parkları ve bahçeleriyle ideal bir şehir!

Kaynak: https://www.cotad.com/strasbourg/parc-orangerie/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Bu konuda herkes farklı düşünebiliyor. Ekolojist yerel yönetim, Canopée planı çerçevesinde 2030’a kadar 10000 yeni ağaç dikmeyi planlıyor. Strasbourg’un halihazırda da yeşil bir şehir olduğu düşünüldüğünde doğaseverler için harika bir haber diyebiliriz!

Strasbourg, çok sayıda turist ağırladığından kozmopolit ve çok dilli bir şehirdir.

Kaynak: https://www.lesechos.fr/pme-regions/grand-est/le-casse-tete-de-lorganisation-du-marche-de-noel-a-strasbourg-1252998 Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

En son yapılan Noel Pazarının 2,8 milyon ziyaretçiyi ağırladığını düşünürsek hiç de yanlış değil! Ziyaretçiler arasında İspanyol ve İtalyanların başı çektiğini görüyoruz. Almanya ile komşu olmanın ve Alzasça dilinin de varlığıyla kendinizi kültürlerarası bir yolculukta bulabilirsiniz.

Strasbourg Noel Pazarı’na ilişkin inceleme yazımıza bu linke tıklayarak göz atabilirsiniz!

Strasbourg, kolayca seyahat edebilmeyi sağlayan gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahiptir.

Kaynak: https://www.kuriocity.fr/les-arrets-de-tram-strasbourgeois-3-winston-churchill/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Toplu ulaşım, Strasbourg Büyükşehir Belediyesi’nin (Strasbourg Eurometropole) önceliklerinden birisidir. 1 Kasım 2022 tarihinden beri Eurometropole sınırları içinde yaşayan ve 18 yaşından küçük herkes için ulaşım hizmeti ücretsiz sağlanmaktadır.

Aynı zamanda Ren bölgesinin RER’i diyebileceğimiz Réseau express métropolitain européen (REME) sayesinde Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İsviçre’nin Ren dolaylarına trenle ulaşmanız mümkün.

Şehir, iş ve özel hayatınızı dengeleyebileceğiniz ideal bir yer

Kaynak: https://magazinemix.fr/top-terrasses-strasbourg/ Erişim Tarihi: 26 Ocak 2023

Strasbourg, 2022 yılında yaşanabilir şehirler ve kasabalar listesinde 34827 şehrin içerisinde 16. sırada yer alıyor. Bu sıralama yapılırken 9 kategori içerisinde 187 kriter esas alındı. Bu 9 kategori içerisinde yaşam kalitesi, güvenlik, sağlık, ticaret ve hizmet sektörü, ulaşım, eğitim spor ve hobi, dayanışma gibi ögeler yer alıyor.

Bu fikirlerinden dolayı Actu Strasbourg ekibine teşekkür ediyoruz! Haberi Fransızca okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Bonne journée !

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala