İçişleri Bakanlığının yayımladığı bilgiye göre Fransa, 2022 yılında 320 bin yabancıya oturum izni verdi. Fransa’da tarihi bir rekor olan bu rakam geçen seneye kıyasla %17 daha yüksek.*
Fransa’da 3.8 milyon yabancının oturum izni var
Fransa 2012 yılında 193 bin, 2007 yılında ise 172 bin oturum kartı düzenlemişti. Bugün ise toplam 3.8 milyon yabancı oturum kartıyla ikamet ediyor. Bu yabancılar arasında Cezayir, Fas ve Tunuslular ilk sırada yer alıyor.
Kıyaslama yapabilmemiz açısından, 2021 yılında Almanya 540 bin kişiye oturum kartı vermişti.
Fransa öğrenci oturum izni listede en üst sırada
Oturum kartı verilme nedenlerinin ilk sırasında eğitim ve ailevi nedenlerle gelen yabancılar yer alıyor. En fazla yükseliş oranı ekonomik sebeplerle gelen yabancılar arasında göze çarpıyor.
Ekonomik nedenler %45 yükselişte
Fransa, 2022 yılında toplamda 52 bin yabancıya ekonomik nedenlerle oturum izni verdi. Bu rakam bir önceki seneye oranla %45 daha yüksek. Hükümet yetkilisi Eric Jalon’a göre bu durum, ihtiyaçtan ve üstün yetenekli yabancıları kayıran politikalardan kaynaklanıyor.
Paralel olarak, üstün nitelikli yabancılara verilen “passeport talent” sayısı geçen seneye oranla %44.5 yükselerek 18 bin oldu.
Kaçak işçiler Fransa oturma izni alabilir
2022 yılında, ülkede kaçak bulunan yabancı işçilerden 11 bin kişi oturum izni aldı.
Ek olarak, iş gücü kıtlığı yaşanan sektörlerde, halihazırda çalışan yabancılara oturum izni verilmesi gündemde. Başka bir deyişle, iş kıtlığı çeken sektörlerde kaçak çalışanlar, oturma iznine kavuşabilecek.
Bununla birlikte, ekonomik sebeplerle göç, Fransa tarihinde ilk kez insani nedenlerden kaynaklı göçü geçti. Bu bağlamda, OECD yetkilisi Jean-Christophe Dumont, bazı sektörlerde yaşanan kıtlığın bu yükselişi olumlu etkilediğini belirtti.
Öğrencilere verilen oturum kartları ise %22’lik bir oranla arttı. Dumont bu duruma ilişkin, “Eğitim ücretleri yükselse dahi, birçok yabancı öğrenci burs alabiliyor” dedi.
Yabancı öğrenciler mezun olduktan sonra iş gücüne katılıyor
Fransa, bu seneki çalışma izinlerinin %50’den fazlasını burada eğitim görmüş yabancı öğrencilere verdi. Görüldüğü gibi, Fransa’ya gelen yabancı öğrenciler mezun olduktan sonra ülkede kalarak iş gücüne dahil oluyor.
Kamu düzenini tehdit eden yabancılar sınır dışı edilecek
Darmanin önderliğinde görüşülmeye başlayan göç yasası ülkede bulunan yabancıları sınır dışı etmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Özellikle, 10 yıldan daha uzun süreli hapis cezası gerektiren bir suç işleyenler, daha hızlı tahliye edilebilecek. Aynı zamanda, “kamu düzeni veya ulusal güvenlik ve asayişe yönelik vahim tehdit” eden kişilerin, ihraç kararlarına karşı başvurabilecekleri hukuki güvencelerin kapsamı daralacak.
İçişleri Bakanı konuya ilişkin, “Önceliğimiz kamu düzenini tehdit eden yabancıları ülkeden tahliye etmek” dedi. Nitekim, bu sene sınır dışı edilen yabancıların neredeyse dörtte biri kaçak yollardan ülkede bulunan eski mahkumlardı.
Peki ya kısa süreli vizeler?
Uzun süreli oturum izinleri artsa dahi kısa süreli vizeler Covid öncesi düzeyi yakalayamadı. Karşılaştırmak gerekirse, 2019 yılında ilk sırada yer alan Çin ve Rusya vatandaşları bugün beşinci ve sekizinci sıradalar.
*Rakamlar ve demeçler Le Monde’un 28 Ocak 2023 tarihli sayısından alıntıdır.
Son olarak, uzun süreli bir vize türü olan passeport talent başvurusu hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.