#İyiBilgi Yaşam

Passeport Talent: Fransa’ya Açılan Yetenek Kapısı

Fransa’nın nitelikli kabul ettiği kimselere istihdam amacıyla sağladığı “Passeport Talent” isimli oturum izninin ne olduğuna gelin birlikte göz atalım!

Fransa’da bilindiği üzere bir green card sistemi yok. Ancak bu Fransa’da yaşamaya ve çalışmaya engel bir durum teşkil etmiyor. Gerçekten de 7 Mart 2016 tarihli yasa birçok alanda çalışma imkanı sağlayan bir formül geliştirmekte : “Passeport Talent”. Bu vize türü, nitelikli ve yenilikçi fikirlere sahip insanların Fransa’ya gelebilmelerini mümkün kılıyor! Gelin ilk olarak kanunda yeşil ışık yakılan alanlara birlikte bakalım.

Kaynak: https://gate.paris-saclay.fr/foire-aux-questions-3/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Nitelikli Çalışan (Salarié qualifié)

Kaynak: https://www.leboncomptable.com/guides/creation-gestion-entreprise/differences-entre-employe-qualifie-et-non-qualifie/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Nitelikli çalışan olarak bu vize türüne başvurabilmek için iki şart var. Birincisi Fransa’da bir profesyonel lisans (Türkiye’de meslek yüksekokuluna denk) veya bir master diplomasına sahip olmak. İkincisi ise üç aydan uzun süreli ve yıllık en az brüt 40 295 Euro maaşlı bir iş kontratını imzalamış olmak. Bu şartları sağlayan kişiler Passeport Talent sayesinde oturum izni alabilirler.

Yenilikçi Şirketler (Recrutement dans une entreprise innovante)

Kaynak: https://www.lejdd.fr/Societe/hekla-le-gratte-ciel-qui-veut-revolutionner-la-defense-3884234 Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Fransa’da yenilikçi (innovante) olarak tanımlanan birçok şirket var. Bu şirketler arasında yeni kurulmuş olanların sayısı da bir hayli fazla. Bu yenilikçi etiketini şirketlere Fransa Ekonomi Bakanlığı tanımlamaktadır. Bu kategoriye göre üç şartı yerine getirmeniz gerekiyor: Birincisi, “innovante” etiketli bir şirkette işe girmek. İkinci olarak, şirketteki görevinizin kurumun araştırma ve geliştirme projeleri ile bağlantılı olması. Son olarak ise yıllık brüt maaşınızın en az 40 295 Euro olması gerekiyor.

Yüksek Nitelikli İş (Emploi hautement qualifié)

Kaynak: https://www.affiches-parisiennes.com/le-nouveau-visage-de-l-expert-comptable-en-entreprise-12921.html Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Bu kategori, akademik ve profesyonel tecrübe gerektiren yüksek nitelikli işleri kapsıyor. Bu kategoriden yararlanmak için üç şartı karşılamalısınız. Birincisi, en az üç yıllık yükseköğrenim diploması veya en az beş yıllık aynı statüde bir iş tecrübesine sahip olmak. İkincisi, en az bir yıllık iş kontratı imzalamak. Üçüncüsü ise yıllık en az brüt 53 836,50 Euro maaş kazanıyor olmak.

Eğer geçmişte 18 ay boyunca başka bir AB ülkesinde oturum hakkınız varsa size iyi bir haberimiz var! Bu sayede size AB ülkelerinde çalışabilmeyi ve oturabilmeyi sağlayan Avrupa Mavi Kartı hakkına da sahipsiniz! Bunun için Fransa’ya yerleştikten sonra valilikle görüşmeyi unutmayın.

Görevli Çalışan (Passeport talent : salarié en mission)

Kaynak: https://www.expertsforexpats.com/expat-resources/advice/relocating/what-is-an-expat/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Türkiye’de bir şirkette en az üç aydır çalışıyorsanız, bu kategoriye dahil olabilirsiniz. Bunun için şirketinizin Fransa’daki şubesinde de belirli bir süre çalışmanız gerekecek. İşte bu vize türü daha sonra sizi ilgilendiriyor olacak. Şirketinize bağlı partner şirketten aldığınız iş kontratınızı imzalamış ve yıllık en az brüt 36 265,32 Euro kazanç elde ediyorsanız bu vizeye başvurabilirsiniz.

Araştırmacı (Passeport talent : chercheur/chercheuse)

Passeport talent : chercheur | Kaynak: https://www.francebleu.fr/infos/environnement/une-chercheuse-nanceienne-recompensee-pour-ses-travaux-sur-la-purification-de-l-eau-courante-et-des-1665062136 Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Akademik kariyer yapmayı hedefleyen bir bireysiniz. Master programınızı başarıyla tamamladınız ve Fransa’da bir kurum ile akademik araştırma yapmak için anlaştınız. Öyleyse şimdiden tebrik ederiz! Bu şartları sağlamanız durumunda Passeport Talent vizesine araştırmacı kategorisi üzerinden başvurabilirsiniz.

Şirket Kurma (Passeport talent : création d’entreprise)

Kaynak: https://www.lafrenchfab.fr/2022/01/03/bilan-2021-les-implantations-dusines-en-hausse-la-preuve-par-lexemple/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Master diplomasına veya en az beş yıllık benzer bir alanda iş tecrübesine sahipsiniz. Fransa’da uzmanı olduğunuz alanda ciddi ve gerçekçi bir şirket kurma projeniz var. Hop là, bienvenue! Sizi böyle alalım. Bu iki şartı yerine getirmeniz durumunda bu vizeye başvurabilmeniz mümkün.

Benzer bir konuda kaleme aldığımız “Fransa’da İş Arama ve Kurma İzni: APS” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz!

Kamu Kurumu Onaylı Yenilikçi Proje (Projet innovant reconnu par un organisme public)

Kaynak: https://www.petafrance.com/actualites/la-mairie-de-strasbourg-ne-servira-plus-de-foie-gras-lors-devenements-officiels/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Yenilikçi bir ekonomik projeniz olduğunu varsayalım. Bu projenizi Fransa’da herhangi bir kamu kurumuna sundunuz ve onlar tarafından da projeniz onay aldı. Eğer durumunuz tam olarak buysa, Passeport Talent vizesine başvurmanız için gerekli tüm şartları sağladınız demektir.

Yatırımcı (Passeport talent : investisseur/investisseuse)

Kaynak: https://www.advimotion.com/comment-trouver-des-investisseurs-pour-lancer-son-business/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Fransa’da bir yatırım yapmak istiyorsunuz. Bu yatırımın gelecek dört yıl boyunca Fransa’da istihdam alanı açacağını iddia ediyorsunuz. Yatırımınızın taşınır ve taşınmaz mal değeri de en az 300 000 Euroluk bir rakamı temsil ediyor. Buraya kadar her şey tamam ise geriye tek bir şart kaldı. Bu şartı iki şekilde yerine getirebilirsiniz.

Birinci yol, kendi yönettiğiniz ya da en az %30’unu yönettiğiniz bir şirkete sahip olmak. İkincisi ise, var olan bir şirkete yatırım yapmak ve şirket hisselerinin en az %10’luk bir kısmına sahip olmak. Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde başvuru hakkını elde edebilirsiniz.

Şirket Temsilcisi (Mandataire social)

Kaynak: https://www.europe1.fr/economie/air-france-benjamin-smith-rejoint-le-club-ferme-des-patrons-etrangers-en-france-3734573 Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Fransa’da bir şirketin üst düzey yöneticisi ve yasal temsilcisisiniz. Örneğin: CEO, Genel Müdür, Başkan, vs. Bu şirkette en az üç aylık çalışan veya yasal temsilcisi statüsü taşıyorsunuz. Yıllık maaşınız en az brüt 60 442,20 Euro gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu durumda Passeport Talent vizesine başvurmak için önünüzde hiçbir engel yok!

Sanatsal ve Kültürel Meslek (Profession artistique et culturelle)

Kaynak: https://fr.freepik.com/photos-vecteurs-libre/artiste Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Herhangi bir sanat veya kültür alanında meslek icra ediyorsanız, Fransa’da oturum ve çalışma izni almanız mümkün. Bu alanlarda minimum bir maaş şartı da belirtilmiyor. Ancak pratikte bir iş kontratına sahip olmanız süreci kolaylaştıracaktır.

Uluslararası Tanınmış Kişiler (Personne de renommée internationale)

Kaynak: https://www.crcm-marseille.fr/actualites/crcm-a-la-une/50-ans-du-crcm-keynote-speaker-hartmut-dohner/ Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Sanat, edebiyat, eğitim, spor gibi alanlarda uluslararası tanınan insanların bu vize türüne başvurması mümkün. Bu durumu kanıtlayabilen kişiler Passeport Talent vizesi için başvuruda bulunabilirler.

Passeport Talent, Fransa’da yetenekli ve nitelikli kişilerin yaşamasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir oturum izni türüdür. Yurtdışındaysanız Fransız konsolosluklarından, Fransadaysanız valilikler üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor.

Başvuru için gerekli idari süreç ve belgeleri ayrı bir yazıda sizlere anlatıyor olacağız. Gelecek yazımızda görüşmek üzere!

Kaynak: https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F16922

Erişim Tarihi: 27 Aralık 2022

Yazar Hakkında

İkbal Baş

3 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala