#İyiBilgi Yaşam

Passeport Talent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fransa’nın yeni yetenekleri! Passeport Talent oturum iznine nasıl başvuracağınızı mı düşünüyorsunuz? Sizi buraya alalım!

Fransa’daki yeşil kart diyebileceğimiz Passeport Talent hakkında daha önce konuşmuştuk. Bugün ise nasıl başvurulduğunu konuşacağız. Passeport Talent başvurusu nasıl yapılır? Vakit kaybetmeden sizi yazımıza alalım!

Hatırlatacak olursak, Passeport Talent belirli alanlarda Fransa’da çalışmayı kolaylaştıran bir oturum türüdür. Yasaların belirlediği belli şartları taşıyorsanız bu vize türünden yararlanabilirsiniz.

Passeport Talent Başvurusu Nerede Yapılabilir?

Kaynak: https://www.francetvinfo.fr/monde/ambassade-et-consulats-francais-fermes-en-turquie-pour-raisons-de-securite_1720925.html Erişim Tarihi: 16 Ocak 2023

Bu sorunun iki cevabı var. Birincisi, Fransa’da yaşıyorsanız yaşadığınız ilin valiliklerine gitmelisiniz. Yurtdışında yaşıyorsanız en yakın Fransız Konsolosluğuna başvurmalısınız. Valiliğe başvurmadan önce randevunuzu almayı unutmayın! Öte yandan konsolosluklar artık direkt başvuru kabul etmiyor. Aracı şirketler üzerinden başvuruları alıyorlar. Dolayısıyla yaşadığınız ülkedeki Fransız Konsolosluğunun hangi şirketle çalıştığını öğrenmelisiniz.

Türkiye’de yaşayan okurlarımız bu linke tıklayarak ilgili aracı şirketin randevu sayfasına ulaşabilirler.

Türkiye’de yaşıyorum. Passeport Talent kartı başvurusu yapmak istiyorum. Ne tür belgeler sunmalıyım?

Kaynak: https://kesfetsek.com/pasaport-islemleri/ Erişim Tarihi: 16 Ocak 2023

Passeport Talent bir vize değildir. Bir oturum kartıdır. Örneğin İstanbul’dan başvuru yaptınız. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda konsolosluk tarafından çoğunlukla üç aylık bir vize elde edeceksiniz. Bu vizeyle Fransa’ya gittiğinizde valiliğe giderek oturum kartınız için başvuru yapmalısınız.

Konsolosluk için şu belgeleri sunmanız önerilir:

  • Pasaport
  • En az iki adet 3,5 x 4,5 boyutlarında fotoğraf
  • Şu adresten doldurabileceğiniz online vize formu
  • Uçak ve konaklama rezervasyonu
  • İlgili banka hesap dökümleri
  • İlgili iş belgeleri
  • Nüfus kayıt örneği
  • Daha önce almış olduğunuz vizelerin fotokopileri

Yukarıdaki belgeler öneri niteliğindedir. Kesin bilgi aktarma amacı taşımaz.

Passeport Talent Vizemi Aldım. Fransa’ya Geldim. Şimdi Ne Yapmalıyım?

Kaynak: https://www.strasbourg.eu/lieu/-/entity/id/686048 Erişim Tarihi: 16 Ocak 2022

Buradan itibaren yurtdışından başvuru yapanlar ile Türkiye’den başvuru yapanların izleyeceği yol birleşiyor. İlk olarak bulunduğunuz ilin valiliğinden randevu almalısınız. Bu süreç çoğunlukla internet üzerinden halledilebiliyor. Pandemi dönemiyle birlikte Fransa’da birçok oturum kartı işlemi internetten yapılıyor. Bu siteye kaydolarak işleminizi başlatabilirsiniz.

Passeport Talent Oturum Kartı Başvurumda Hangi Belgeleri Sunmalıyım?

Kaynak: https://www.ledauphine.com/social/2020/11/01/savoie-les-services-de-la-prefecture-disponibles-seulement-sur-rendez-vous Erişim Tarihi: 16 Ocak 2023

Passeport Talent bünyesinde birden çok alt başlık mevcut. Bu adresten her alanla ilgili gerekli belgeleri görebilirsiniz. Gerekli ortak belgeleri burada sıralayalım:

  • Pasaport
  • Geçerli vize (Fransa’da yaşıyorsanız elinizde bulunan oturum kartı veya vize)
  • Fransa’da adresinizi gösteren bir belge (elektrik, su faturası, kira kontratı, vs) (6 ay içerisinde alınmış olmalı)
  • 3 adet fotoğraf (Eğer internet üzerinden başvuru yapacaksanız e-photo yöntemini kullanmalısınız. Bu hizmeti sağlayan fotoğraf kabinlerine garlarda, alışveriş merkezlerinde rastlayabilirsiniz.)
  • İşveren tarafından doldurulması gereken belgeler (Her alt başlık için değişiklik gösteriyor. Bu adresten kontrol edebilirsiniz.)
  • İş kontratı
  • Diplomalar
  • İşveren tarafından sunulacak belgeler (İş kurma durumunda işbu belgeler.)

Başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru yapıldığına dair bir belge (récépissé) alacaksınız. Oturum kartınız vizenizin bitiş tarihine yetişmezse -ki genelde durum böyledir- bu belgeyi yanınızda taşımalısınız.

Başvurunuz onaylandığında valilik tarafından bilgilendirileceksiniz. Kartı almadan önce 225 Euro değerinde bir vergi pulu (timbre fiscal) almalısınız. Bu pulu tabac büfelerinden veya internet üzerinden şu adrese ulaşarak alabilirsiniz.

Başvurum Onaylandığında Derhal Kartımı Almaya Gidebilir Miyim?

Elbette ki hayır. Yeni ülkeniz, bürokrasinin kalbi Fransa Cumhuriyeti’nde ne yazık ki işler o kadar hızlı yürümüyor. Kartınız hazır olana kadar kart yerine geçen bir belgeye sahip olacaksınız. Kart hazır olduğunda bilgilendirme mesajı alacaksınız.

Kartım Hazır Olduğunda Direkt Kartımı Alabilir Miyim?

Çok hoşsunuz ancak maalesef cevap yine hayır. Kartınızı teslim almak için yeniden valilikten randevu almalısınız. Randevunuza gelirken vergi pulunuz, onay belgeniz ve ilgili teslim mesajını yanınızda getirmeyi unutmayın.

Randevu Günü Belgelerimle Birlikte Giderek Kartımı Teslim Alabilir Miyim?

Tabi ki! O kadar da değil! Kart teslimi için randevuya geldiğinizde kartınızı almanız mümkün. Tabi bir karışıklık olmadıysa!

İşlemleriniz tam olduğu sürece büyük bir sorunun çıkmayacağından emin olun. Bu yüzden evraklarınızı önceden eksiksiz bir şekilde hazırlayın. Unutmayın, siz Fransa’nın yeni yeteneğisiniz. Yeni ülkenize hoş geldiniz! Güzel günler dileğiyle!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala