Yaşam

Fransa’da Gönüllülük: Emmaüs Yaz Kampları (Chantiers d’été)

Yazar Selin Bal

Her yaz Fransa’nın farklı bölgelerinde düzenlenen, dünyanın dört bir yanından gençlerin katılımına açık Emmaüs Yaz Kamplarını anlattık.

Emmaüs Nedir? 

Yaz kamplarından bahsetmeden önce, Emmaüs nedir kısaca değinelim.

Emmaüs; Fransa’da 1949 yılında, din adamı ve siyasi aktivist Abbé Pierre tarafından kurulan bir yardım kuruluşudur. Abbé Pierre, İkinci Dünya Savaşı sonrası yoksul halka yardım etmek için herkesin kullanımına ve konaklamasına açık bir ev inşa eder. Bu insiyatifle başlayan Emmaüs hareketi, bugün hala evsizlere ve dezavantajlı kesimlere yardım ediyor. 

En çok uygun fiyatlı ikinci el eşya satışlarıyla bilinen Emmaüs’ün, esasen pek çok branşı mevcut. Sunduğu bazı hizmetler; evsizler için konaklama ve duş alma imkanı, gıda yardımı dağıtımı, mesleki eğitim ve istihdam sağlama, teknolojik aletlere erişim imkanı…

Emmaüs, Fransa’nın her bölgesinde çeşitli hizmetleriyle karşımıza çıkıyor. Temel amacı, sosyal adalet sağlamak ve toplumsal sorunlara çözüm bulmaktır.

Şimdi de gençlerin sosyal sorumluluk bilincini artırmayı hedefleyen Chantiers d’été programını ele alalım.

Emmaüs Chantiers d’été Nedir? 

Emmaüs’ün yaz aylarında düzenlediği, farklı ülkelerden gençleri bir araya getirerek sosyal dayanışma, adalet ve sürdürülebilirlik gibi konularda bilinçlenmelerini hedefleyen bir yaz kampıdır. 

Programa katılan gençlere öncelikle Emmaüs’ün faaliyetleri hakkında bilgi veriliyor. Eğitim sonrası, katılımcılar farklı projelerde gönüllü çalışmaya başlıyor. Geri dönüşüm faaliyetleri, evsizler için konaklama alanları hazırlama gibi projelere rastlayabiliriz. Elbette görevler kamptan kampa farklılık gösteriyor.

Program boyunca gençler; yaratıcılık, liderlik gibi özelliklerini geliştirirken toplumsal sorunların çözümlerine katkıda bulunurlar. Ayrıca, farklı kültürlerden insanlarla tanışıp uluslararası bir ortamda çalışma deneyimine sahip olmak mümkün. 

Emmaüs Toulouse, Chantiers d'été, 2018
Emmaüs Toulouse, Chantiers d’été, 2018

Katılım Şartları Nelerdir?

Katılmak için tek şart 18 yaşından büyük olmak diyebiliriz. Program gençlere hitap etse de yaş için üst sınır şartı yok. Katılımcılardan beklenen herhangi bir eğitim veya beceri de yok. Hatta Fransızca veya İngilizce bilme şartı bile yok. Aslında göz önünde bulundurulan tek şey, gönüllülüğe ne kadar “gönüllü” olduğunuz! 

Ne Zaman Başlıyor ve Ne Kadar Sürüyor?

Yaz kampları, 15 Haziran ila 15 Eylül arasında en az 1 hafta ve genellikle en fazla 1 aylık sürelerle gerçekleşiyor. Kamp alanları, proje süresini farklı şekillerde organize edebilir. Örneğin; Montpellier’deki bir kamp herkes için sabit 2 haftalık program uygularken Strazburg’daki bir kamp süreyi katılımcıların talebine göre planlayabilir. 

Program Hangi Masrafları Karşılıyor?

Kamp boyunca konaklama ve yemeğiniz Emmaüs tarafından karşılanıyor. Bulunduğunuz kampa göre konaklama çeşidi çadır, karavan veya hostel olabilir. Yemek ise tüm kamp çalışanları ve gönüllüleri için hazırlanıp servis ediliyor. Bu durumda gönüllülerin ödeyeceği tek masraf kamp alanına ulaşım masrafları.

Çalışma Saatleri Nasıl? 

Kamp alanına göre değişiklik gösteriyor fakat hafta içi 9:00 – 17:00 gibi bir çalışma düzeni oldukça yaygın. Boş vakitlerinizi ve hafta sonlarınızı ise dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Kamp çalışanları, gönüllülerin boş zamanlarını değerlendirmek için de çeşitli etkinlikler organize edebilirler. 

Nasıl Başvurabilirim?

Nisan ayı ortası veya sonunda Emmaüs Chantiers d’été internet sitesi üzerinden başvurular açılıyor. Aynı zamanda çeşitli kamp noktalarıyla ilgili bilgiler de paylaşılıyor. 

Eğer programla ilgili sorularınız varsa jeunesse@emmaus-france.org adresine e-posta gönderebilirsiniz. 

Başvuru sürecini kaçırmamak için bizi takipte kalın! 😉 


Son olarak, Fransa’da Emmaüs gibi çeşitli vakıf ve kuruluşlarda 6 ila 12 ay arası gönüllülük yapabileceğiniz Service Civique programı hakkındaki yazımıza buradan göz atabilirsiniz! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala