Yaşam

“Service Civique” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar Selin Bal

Fransa’nın gençlere özgü gönüllülük programı “Service Civique” hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.

“Service Civique” nedir, ne değildir keşfetmek ve soru işaretlerinizi gidermek istiyorsanız doğru yerdesiniz!

Service Civique Nedir?

Kelime anlamı “yurttaşlık hizmeti, vatani görev” olan “Service Civique”, aslında bir çeşit gönüllülük programı.

Öncelikle, gönüllülüğün Fransızcadaki karşılığı olan iki terimi açıklayarak olası karmaşıklıkların önüne geçelim. Fransızcadaki “bénévolat” ve “volontariat” kelimelerini Türkçeye “gönüllülük” olarak çeviriyoruz. Fakat Fransa için bu iki kelime tam olarak aynı anlama gelmiyor. 

“Bénévole”, talep ettiği bir kurumda tamamen gönüllülük esasına dayanarak çalışır. Bir kontrat imzalamaz, maaş almaz, çalışma saati yoktur ve kendi müsaitliğine göre kurumda çalışır. Türkiye’de gönüllü dediğimizde akla gelen kavram da aslında budur.

“Volontaire” ise, tıpkı yeni bir işe başlar gibi kontrat imzalar ve çalışma saatleri bellidir. Ayrıca yaptığı işin karşılığında belirli bir ücret alır. 

Avrupa Dayanışma Programı (eski adıyla Avrupa Gönüllü Hizmeti) ve Fransa’nın Service Civique isimli programı “volontariat” kategorisinde yer almaktadır. Dolayısıyla, Service Civique kontratıyla çalışmaya başlayan gönüllülerin sorumlulukları ve çalışma saatleri yazılı olarak beyan edilip taraflarca imzalanmıştır ve her ay düzenli olarak maaş alırlar. 

Topluma hizmet: Service Civique

Uygulama 2010 yılında Fransız hükümeti tarafından başlatılmıştır. 16-25 yaş arası gençlere, toplum yararını gözeten bir projeye katılma fırsatı sunmaktadır. Bu programda, yalnızca motivasyon ve ilgi duyulan alana dair bilgi sahibi olmak şart koşuluyor. Başlıca amaç, ülkedeki toplumsal sorunların çözümüne gençlerin de aktif rol alarak katılmasıdır. 

Yeni beceriler edinmek, kendini daha iyi tanımak, ilgi duyduğu alanda tecrübe edinmek, topluma faydalı hissetmek, çevre edinmek gibi çeşitli motivasyonlara sahip olan gençler, 6-12 ay arası süren projelere bireysel olarak başvuruda bulunabilir.

Service Civique

Başvuru Şartları

16-25 yaş arası (engelli bireyler için üst sınır 30) ve Fransa’da yaşayan tüm gençler bu programa başvurabilir. Avrupa Ekonomik Alanı (27 Avrupa Birliği ülkesi, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) ülkeleri ve İsviçre vatandaşları ise Fransa’da oturum şartı gerekmeden başvuruda bulunabilirler. 

Türkiye gibi diğer ülkelerden gelen yabancıların ise en az 1 yıldır Fransa’da yaşıyor olma veya Fransa’da öğrenci olma şartı vardır. Daha anlaşılır olması adına; eğer Fransa’da öğrenciyseniz, 1 yıldır Fransa’da yaşıyor olma şartı olmaksızın programa başvurabilirsiniz. Bir diğer şart ise, bir Fransız bankasında kendi adınıza hesabınız olmasıdır.

Her ne kadar bir diplomaya sahip olma şartı olmasa da başvurduğunuz çalışma alanıyla bağlantılı bir eğitime veya tecrübeye sahip olmanız sizin için avantajlı olabilir. Esasında Fransızlara yönelik bir program olması nedeniyle de kurumlar iyi seviyede Fransızca konuşmanızı bekleyebilir. 

Program Süresi ve Çalışma Saatleri

Eğitim, kültür, sağlık, spor gibi pek çok alanda gerçekleştirilebilen Service Civique, 6 ila 12 ay arasında sürmektedir. Haftalık çalışma saati ise minimum 24, maksimum 35 ile sınırlıdır. Okurken Service Civique gerçekleştirmek mümkün; fakat katılımcıdan beklenen gün ve saatler kuruma göre değişmektedir.

Gönüllüler, görev süresince her ay 2 gün izin hakkına sahiptir. 16 ila 18 yaş arası gönüllüler için bu hak ayda 3 gündür.

Gönüllüye Sağlanan Destek

Service Civique gönüllüleri aylık net 600,94€ maaş alırlar. Her ay 489,59€ devletten, 111,45€ kurum tarafından olmak üzere iki ödeme gerçekleşir. Kurumlar minimum bu ücreti ödemekle yükümlüdürler. Nadir rastlansa da bazı kurumlar ödeme miktarını arttırabiliyor.

Konaklama konusunda kurumların destek sağlama yükümlülüğü bulunmamaktadır. Buna rağmen, bazı kurumlar kalacak yer konusunda yardımcı olabiliyor. Tamamen insiyatife bağlı olan bu konu için doğrudan ilgili kuruma sorarak bilgi edinmeniz daha doğru olacaktır. 

Nasıl Başvurabilirim?

Başvuru için ilk adım Service Civique resmi sitesinde bir hesap oluşturmak. Profil bilgilerinizi doldurduktan sonra kendinize uygun bulduğunuz ilanlara başvurabilirsiniz. Genellikle kurumlar sizi daha iyi tanımak için mülakata davet eder. Süreç oldukça hızlı ilerliyor! 

Ayrıca, farklı bir ülkede Service Civique gerçekleştirmek de mümkün. Bu durumda, koşullarda ve maaşta bir değişiklik olmuyor. Başvurmak istediğiniz ülke, şehir, çalışma alanı, görev süresi gibi kriterlere göre site üzerinden arama gerçekleştirebilirsiniz.

Neden Service Civique?

  • İlgi duyduğunuz alana dair bilgi ve deneyim kazanabilirsiniz.
  • Toplum için faydalı bir projede yer alabilirsiniz.
  • Sosyalleşerek profesyonel bir ağa sahip olabilirsiniz.
  • Fransızcanızı geliştirebilirsiniz.
  • Kendinizi keşfedip kariyer hedeflerinizi daha iyi belirleyebilirsiniz.
  • Deneyiminizi özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.
  • İletişim, özgüven, ekip çalışması gibi pek çok alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • Fransız kurumlarının işleyişine dair pek çok şey öğrenebilirsiniz.

Bonus: Kim bilir, belki bir gün Fransız vatandaşlığı mülakatına girerseniz “Daha önce Service Civique gerçekleştirdiniz mi?” gibi bir soruyla karşılaşabilirsiniz!

Programın temel amacının gençlerin toplumsal sorunlar adına gönüllü çalışma yürütmesi olduğunu hatırlatmak isteriz. Bir iş veya staj programının aksine, insani bir alanda gönüllülük esasına dayanarak çalışmak gerektiğini unutmamakta fayda görüyoruz.

Yazar Hakkında

Selin Bal

3 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala