#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Dernekler Nasıl Faaliyet Yürütür?

“Fransa’da dernekler nasıl faaliyet yürütür?” sorusuna Source Etudiante Derneği ile yaptığımız röportajda yanıt bulmaya çalıştık.

Fransa’da bugün itibariyle yaklaşık 1,3 milyon dernek mevcut. Fransa’da dernekler hakkında detaylı bilgi alabilmek için bir röportaj yaptık. “Source Etudiante” derneği, Bischwiller’de faaliyet gösteren bir dernek. Hedefleri öğrencilerin profesyonel hayata geçiş sürecinde yardımcı olmak. Şimdi sözü sorulara ve cevaplara bırakalım!

“Liberté d’association” Kararı

Fransızlar için 1 Temmuz 1901 günü temel hak ve özgürlükler adına önemli bir tarihi işaret ediyor. Bu tarihte dernek kurma özgürlüğünü sağlayan bu yasa, 16 Temmuz 1971 tarihli Anayasa Mahkemesi kararınca anayasal bir değer taşır. Dolayısıyla dernekler Fransa için bir hayli önemli kurumlardır.

Alsace bölgesi Bischwiller şehrinde üç yıl önce bir dernek kuruldu. Derneğin temel amacı profesyonel hayata geçiş aşamasında öğrencilere destek sağlayabilmek. Sorularımızı dernek başkanı İlayda İçel’e yönelttik.

Soru 1: Öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Memnuniyetle, ben İlayda İçel. 21 yaşındayım ve Strasbourg doğumluyum. Bu yıl üniversite üçüncü sınıftayım ve bankacılık-finans lisansı okuyorum. Eğitimimin yanı sıra, ekonomi, siyaset, edebiyat ve sanat alanına ilgim var. Source Etudiante Derneği’nin kuruluş sürecinde bulundum ve 2022 Şubat ayından beri de derneğin başkanlığını yürütüyorum. Farklı projeler ve çalışmaları sürdürüyorum. Herkesin bu süreçte yer alması ve faydalanması icin çaba gösteriyorum.

Soru 2: Derneğin adı dikkatimizi çekti? Neden “Source Etudiante” adını tercih ettiniz?

Fransa’da dernekler | Kaynak: Source Etudiante, Pôle communication, Erişim Tarihi: 17 Ekim 2022

Şöyle açıklamam gerekirse dernek adını belirlemeden önce herkesin fikrini sorduk. Tüm seçenekleri değerlendirdik. Daha sonra tartıştık ve oy birliğiyle “Source Etudiante” adında karar kıldık. Derneğimizin ismi Fransızcada “öğrenci kaynağı” anlamına geliyor. Biz de öğrencilere profesyonel hayata geçiş sürecinde bir “kaynak” olmayı hedefliyoruz.

Soru 3: Derneğinizin faaliyet alanları nelerdir?

Fransa’da dernekler | Kaynak: Source Etudiante, Pôle communication, Erişim Tarihi: 17 Ekim 2022

Alsace bölgesinde daha önce yapılmamış bir model kurmaya çalıştık. Bu konuda yetişkin koordinatörlerimizin deneyimlerine başvurduk. Sonuç olarak dernek bünyesinde üç ana birim kurmaya karar verdik. Bunları profesyonel birim, eğitim birimi ve kültür birimi olarak adlandırdık.

Profesyonel birim, işverenler ve öğrenciler arasındaki iletişimi güçlendirmeyi hedefliyor. Bu alanda özellikle Alsace bölgesindeki şirketlerle ve kamu kurumlarıyla dirsek teması sağlıyoruz. Öğrenciler ile profesyonelleri buluşturup meslekler hakkında bilgi sahibi olmalarına olanak tanıyoruz. Öte yandan staj ve iş bulma süreçlerinde öğrencilerin ve işverenlerin yolunu aydınlatmayı gaye edindik.

Eğitim birimi bünyesinde ilk hedefimiz öğrencilerin hangi alanlara yönelmek istediği sorusuna cevap aramak. Üniversiteler ve meslek okullarının tanıtımları ve gereksinimlerini öğrencilere anlatıyoruz. Bu sayede öğrencilerin tercih sürecinde hata yapma riskini en aza indirmek için çabalıyoruz. Şimdilik Bischwiller’deki liseler ve ortaokullar ile iletişim halindeyiz. Emin adımlarla başarı sağladıkça faaliyet alanımızı genişletmek istiyoruz.

Kültür birimi ise öğrencilerin entelektüel birikimlerini geliştirme noktasında faaliyet gösteriyor. Bölgenin kültürü, tarihi ile Fransızca’nın düzgün kullanımı noktasında birçok girişim sağladık. Öte yandan uluslararası projeler ile öğrencilerin modern dünyadan geri kalmaması için projeler yürütüyoruz.

Soru 4: Bize Fransa’da bir derneğin nasıl kurulduğunu anlatır mısınız?

Fransa’da dernekler | Kaynak: Source Etudiante, Pôle communication, Erişim Tarihi: 17 Ekim 2022

Dernekler Fransa’nın vazgeçilmez ve değerli bir parçasıdır. Fransız kanunlarına göre örneğin on yıl dernek faaliyetleri yürüttüğünüzde bunu belgelemek mümkün. Küçük şehirlerde bile birden çok faaliyet gösteren dernekler ile karşılaşabilirsiniz. Şüphesiz bunda 1901 yılındaki dernekler kanununun çok büyük bir etkisi var. Fransa’da dernekleşme hakkı bu yasayla beraber anayasal güvence altına alındı. Dolayısıyla dernekleşme bir temel hak olarak da görülüyor.

İlk etapta derneğinizin faaliyet alanlarına karar vermeniz gerekiyor. Ardından bu alanlarda size yardımcı olacak kişileri seçmelisiniz. Aslında kolay gibi dursa da en zor kısmın bu olduğunu düşünüyorum. Hedeflerinizi ve ekibinizi doğru seçemeyince aşırı zorlanıyorsunuz.

Neredeyse çoğu idari süreçte olduğu gibi Fransa’da dernek kurma aşamaları da oldukça karışık. İlk etapta yasaların belirttiği çerçevede tüzük hazırlamalısınız. Ardından yine kanunlar ışığında diğer evrakları hazırlayıp yetkili mahkemeye sunmalısınız. Dernek resmileştiği an faaliyet gösterebilirsiniz. Her işi titizlikle yapmak zorundasınız çünkü belirli periyotlarda derneğiniz devlet tarafından kontrol ediliyor.

Soru 5: Fransa’da devletin derneklere karşı bakış açısı nasıldır?

Fransa’da dernekler | Kaynak: Source Etudiante, Pôle communication, Erişim Tarihi: 17 Ekim 2022

Biz bir öğrenci derneğiyiz. Faaliyet alanlarımız öğrenciler ve onların şirketler ve kamuyla olan ilişkisini içeriyor. Yaptığımız işler aslında ülkenin eğitim politikasını destekler nitelikte olduğundan genel olarak iyi tepkiler alıyoruz. Derneğimiz milli eğitim ve yükseköğrenim kurumlarının işine müdahale etmiyor. Yalnızca onların hedeflerine ve çabalarına bir destek sunuyor. Bu yüzden özellikle Bischwiller Belediyesi’nden ve şehirdeki eğitim kurumlarından oldukça pozitif dönütler alıyoruz. Bu da bizi daha çok çalışmak için motive ediyor.

Öte yandan birçok devlet kurumu belirli projeler için maddi ve manevi destek sağlıyor. Biz bugüne kadar maddi bir yardıma başvurmadık. Ancak gerektiği durumlarda valiliklerin ve bakanlıkların sayısız proje sübvansiyonları mevcut.

Soru 6: Fransa’da derneklerde gönüllü olarak çalışmak size ne kazandırdı?

Kaynak: https://lemouvementassociatif.org/les-associations-lancent-un-appel-a-adhesion-mon-association-je-ladore-jy-adhere/

Bu soruyu ilk etapta geniş bir çerçevede yanıtlayacağım. Artık bir okuldan mezun olmak iyi bir kariyer için yeterli değil. Profesyonel ve entelektüel açıdan kendinizi geliştirmek zorundasınız. Derneğimizin faaliyet alanı aslında tam olarak da bu. Biz Fransız eğitim sistemine müdahale etmiyoruz. Aksine sistemin bir parçası olarak destek veriyoruz. Çoğumuz hemen hemen aynı yaşlardayız. Ne konuda zorlandığımızı ve nelere ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bu yüzden aktivite konularımızı nokta atışı seçebiliyoruz.

Öte yandan bize yol gösteren ve bizden büyük koordinatörlerimiz var. Onların bizden farkı yıllardır profesyonel hayatın içinde bulunmaları. Aynı zamanda eğitim sürecini veli rolünde de tecrübe ettiler. Dolayısıyla bize her konuda destek oluyorlar ve bir kroki misali bizlere yol gösteriyorlar. Kısacası diyebiliriz ki dernek sayesinde ulaşabildiğimiz herkesten yararlanmaya çalışıyoruz.

Fransa’da dernekler size aynı zamanda büyük bir sosyal çevre sağlıyor. Derneğiniz başarılıysa mutlaka bulunduğunuz bölgede dikkat çekiyorsunuz. Kamu yetkilileri ve yerel yöneticilerle çok verimli diyaloglarımız oldu. Desteklerini her koşulda bize ilettiler. Kısacası diyebilirim ki iyi işler yaptığınızda kimse sizi tek bırakmıyor.

Fransa’da dernekler: Sonsöz

Röportajda da bahsedildiği gibi dernek faaliyetleri her açıdan faydalı oluyor. Bu röportaj aracılığıyla Fransa’da dernekler konusunu sizlerle buluşturmak istedik. Bu yazıda derneklerin idari sürecini anlatmak yerine önemini anlatmayı daha uygun gördük. İlayda Hanım’ın da bahsettiği gibi artık bir okulu bitirmek veya bir staj yapmak iş bulmak için yeterli bir kriter değil. Bu sebeple gönüllü faaliyetlerin gerçekleştirilmesi belki de kariyer anlamında sizlere bir artı katabilir. Yaş fark etmeksizin, kariyer kaygısı gütmeksizin; yalnızca faydalı olabilmek için dahi gönüllülük esasına dayalı işler yapabilirsiniz. Bu konuda genç okurlarımızı ekibimizden Selin Bal’ın Service Civique konusunu işlediği makalesini tavsiye ediyoruz.

Fransa’da dernekler, kamuoyuna bakan tarafıyla da oldukça pozitif bir değer taşıyor. Umuyoruz ki bu makale size herhangi bir dernekte topluma faydalı işler yapabilmek için bir teşvik olur. Tabi ki yalnızca Fransa’da değil, insanın olduğu her yerde!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

2 Comments

  • Merhabalar benim adım Ayetullah Türkiye’nin Muş ilinde korkut ilçesinde dünyaya geldim ırkım Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 10.03.2002 doğumluyum . Doğduğumda kürtüm belirli bir yaşta sonra dinim İslam dediler biraz daha büyüdüm bana türksün dediler biraz daha büyüdüm bana solcusun dediler biraz daha büyüdüm bana sen işçisin dediler biraz daha büyüdüm sen dincisin dediler biraz daha büyüdüm sen mültecisin dediler evet gerçekten çok büyük evrimler gerkleştirdik ben hayatım boyunca hep sorgulama ,düşünme ,taraf tutmama ,herkese adil olma ,herkese eşit davranma ben böyleydim hep böyleyim . Felsefe , filozofları ,düşünürleri , şairleri,edebiyatı hep araştırıyorum dinleri sistemleri insanların içinde bulunduğu hayatı zorlukları kolaylıkları zengini fakiri iyiyi kötüyü herşeyi sorguluyorum . Benim tek bir eksiğim var beni sahiplenecek bana yol gösterecek bir bilgeye ihtiyaç duyuyorum. Hayatımı 12 saat çalışarak evlenerek bitirmek istemiyorum ben bu dünyaya bir iyilik yapmak istiyorum. Sadece okumak daha çok bilgi istiyorum çok açım bilgeliğe ben eğlenmeye ,mal mülk toplamaya ,kariyere ,itibara , boş hayat yaşamak istemiyorum. Ben daha küçükken yurtdışına gideceğimi biliyordum içimde hep vardı inanılması güç bir şey olabilir ama gerçek bu . Ve fransadayım Toulona bağlı St Maximin la sainte Baume da yaşıyorum bana el uzatacak birilerine ihtiyaç duyuyorum gerçekten çok ama çok ihtiyacım var. Teşekkürler

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala