Gündem Hukuk

Fransız Danıştayı’ndan Göçmen Kaçakçısı Afgan Mülteci Kararı

Fransız Danıştayı, göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen Afgan mültecinin uluslararası koruma statüsünün kaldırılması kararını hukuka uygun buldu.

2016 yılında Fransız mülteci ofisi (OFPRA) kararıyla kendisine ikincil koruma tanınan Afganistan vatandaşı A. B.’nin bu statüsü 2020 yılındaki aynı kurumca alınan ikinci bir kararla sona erdirilmişti.

OFPRA, kararına gerekçe olarak Afgan şahsın Fransa topraklarında kamu düzenine, kamu güvenliğine veya ülke güvenliğine karşı tehdit oluşturabilecek nitelikte bir suç işlemesini öne sürmüştü. (Yasal dayanak: CESEDA L. 512-2, L. 512-3)

Fransız idaresinin bu kararını İltica Mahkemesi (CNDA) önüne taşıyan başvuran, mahkemenin 8 Aralık 2021 tarihli iptal kararının ardından mahkeme kararıyla mülteci sıfatını elde etti.

Nihai olarak, şahsın ülke güvenliği ve kamu düzeni için ciddi bir tehdit oluşturduğundan bahisle İltica Mahkemesi kararı OFPRA tarafından Fransız Danıştayı önüne taşınmış ve temyiz incelemesi sonucu bozulması istenmişti. 

Yapılan temyiz incelemesi sonucu Fransız Danıştayı 18 Ekim 2022 tarihinde verdiği kararla İltica Mahkemesi’nin kararını bozdu ve şahsın mülteci sıfatının iptal edilmesini hukuka uygun buldu.

Karar gerekçesinde, her ne kadar şahsın göçmen kaçakçılığı sebebiyle Fransa’da çarptırıldığı 3 yıl hapis cezasının İltica Mahkemesi’ni bağlamayacağı ifade edilse de, mahkemece şahsın suç işlediği hususundaki ciddi sebeplerin varlığı hususunun dikkate alınmamış olması hukuki bir hata görüldü.

Fransız Danıştayı bu gerekçeyle kararın hukuki nitelendirmesinde hataya düşüldüğünü ifade ederek İltica Mahkemesi kararını bozdu.

Dolayısıyla örgütlü göçmen kaçakçılığı fiilinden dolayı Fransa topraklarında suçlu bulunan, üstelik ülkeye girişi hakim kararıyla yasaklanan Afgan mültecinin uluslararası koruması Fransız Danıştayı’nın bu kararı ile nihai olarak sona erdirilmiş oldu.

Hatırlatmak gerekir ki Fransa’da Danıştay kurumu, İltica Mahkemesi (CNDA) kararlarına karşı temyiz mercii olarak faaliyet yürütmektedir.

Kararın tamamına ve orijinal metnine linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nasip Dağlı

İstanbul’da hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Barosu’na kaydolarak avukatlığa adım attı. Akabinde master eğitimi için Paris’in yolunu tuttu. Önce Sorbonne ardından Assas Üniversitesi’nden master diplomaları alarak Fransa’da meslek hayatına başladı. 2020’deki karantina günlerinde ise Fransız Gastesi projesini hayata geçirdi.

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala