#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (16-23 Ekim)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa Gündemi

  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 16 Ekim 2020’de uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden öğretmen Samuel Paty hatırasına bir mesaj yayımladı: “Fransa’da hocam, ışıklar asla sönmez!
  • Fransa’da Radikal İslam kurbanı olan öğretmen Samuel Paty’nin ölüm yıldönümünde, dini kabuller ve ifade özgürlüğü çerçevesindeki tartışmaları İrem Ertürk sizler için kaleme aldı:
  • Fransızların hayat pahalılığına karşı sokaklara döküldüğü geniş çaplı protestolarda kortejin başını muhalif lider Jean-Luc Mélenchon çekti.
  • Fransa’da grev çağrısı üzerine gerçekleşen protestoların bilançosu: İçişleri Bakanlığı verilerine göre 13.000’i Paris’te olmak üzere Fransa genelinde toplam 107.000 gösterici sokaklara döküldü. İşçi sendikası CGT ise bu sayıyı 300.000 olarak duyurmuştu.
  • Ekonomi Bakanı Le Maire’in “indirimler sona erecek” açıklamasının üzerinden 24 saat dahi geçmeden bu defa Başbakan Elisabeth Borne kameralar karşısına geçti: “Yakıt litre fiyatlarında yapılan 30 centlik indirimin Kasım ayı ortasına kadar devam edecek.”
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Enerji Şartı Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı.
  • Belçika, Fransa tarafından hakkında sınırdışı edilme kararı alınan ve Avrupa genelinde kırmızı bültenle aranan İmam Hassan Iquioussen’ın iade talebini reddetti. Geçtiğimiz aylarda kayıplara karışan Iquioussen, Belçika sınırları içerisinde yakalanmıştı.
  • Fransız Danıştayı, “Yüzyılın Davası” uyarınca hava kirliliğini azaltma hususunda belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen devleti 20 Milyon € daha tazminat ödemeye mahkum etti. Karar gereğince her altı aylık gecikme 10M€ tazminata bağlanıyor. Kararın tamamına linke tıklayarak erişebilirsiniz.
  • Fransa’da 12 yaşındaki Lola cinayetine dair detaylar ülkede infial yarattı. Savcılık birimleri, cinayetin baş sanığının hakkında 2 ay önce sınır dışı edilme kararı alınan Cezayir asıllı bir kadın olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Darmanin’ın istifası isteniyor.
  • 2022 Altın Top ödülü Karim Benzema’nın oldu! Gözyaşlarına hakim olamayan Fransız yıldız, ödülünü 24 yıl önce aynı ödüle layık görülen son Fransız olan efsane futbolcu Zinedine Zidane’ın ellerinden aldı.
  • Bütçe görüşmelerinin tıkandığı Fransa’da demokrasi krizi yaşanıyor. Hükümet, Anayasa 49/3 uyarınca meclis önünde tartışmadan ve oylamadan bütçeyi yürürlüğe koyma kararı aldı.
  • Fransız Lafarge şirketi, 2012 ila 2014 yılları arasında terör örgütü DAESH’e maddi yardımda bulunduğunu mahkeme huzurunda itiraf etti. New York Times’ın haberine göre bu illegal faaliyeti dolayısıyla #Lafarge, Amerika’da 780 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
  • Paris Accor Arena’da gerçekleşen konser esnasında fenalaşan “Mikaben” lakaplı Haitili şarkıcı Michael Benjamin, hayatını kaybetti.

Fransız Edebiyatı

Proust senesi kapsamında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde organize edilen “Marcel Proust Türkiye’de” konulu kolokyum gerçekleşti. Gasteniz olarak etkinliği yerinden takip ettik.

Haftanın Kitap Önerisi

Eddy’nin Sonu / Edouard Louis

Ekibimizden Beyza Özdemir’in içeriği:

Eddy Bellegeule’den Edouard Louis’ye… Kişisel bir hikayenin ötesinde bir sosyal sınıfın öyküsü. Edouard Louis’den 21 yaşında kaleme aldığı ve çocukluk yıllarını anlattığı otobiyografik romanı, Eddy’nin Sonu!

Arkadaşlık, aile, ekonomik zorluklar, cinsel kimlik arayışı, aşkları ve travmalar:

“Acıya alışıyordu insan, bir şekilde alışıyordu nasılsa, sırt ağrılarına alışan işçiler gibi.”

Edouard Louis

Edouard Louis, geçmişte liseye geçene kadarki verdiği mücadeleyi çarpıcı bir gerçeklikle anlatıyor.

“‘Yapmak’ suç değildi” der kitabında Louis, “‘olmak’ suçtu. En çok da ‘öyle görünmek’.” Ve nihayet aklına kazınan acı hatıralara sitem ederek bitiriyor sözlerini:

“Keşke unutulabilse bu sözler, keşke unutma eyleminin kendisi bile unutulsa, tümden yok olsa böylece söylenenler.”

Fransız Gastesi Mobil Uygulaması Güncellendi!

Sizlere bir de müjdemiz var! Bu hafta yayınladığımız Gasteniz 1.2.0 versiyonu ile uygulamamızda birtakım iyileştirmeler yapıldı, hatalar giderildi. En güncel bilgilere en kolay yoldan ulaşmanız için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek!

Özgün İçerikler

  • Fransa’da derneklerin nasıl kurulduğunu, nasıl çalıştığını ve hangi alanlarda faaliyet yürüttüğünü ekibimizden İkbal Baş, Source Etudiante Derneği başkanı İlayda İçel ile gerçekleştirdiği bir röportajda ele aldı. Yazının tamamına bu linke tıklayarak erişebilirsiniz!
  • Fransız Danıştayı, göçmen kaçakçılığı yaptığı mahkeme kararıyla tespit edilen ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılan Afgan mültecinin uluslararası korumasının iptal edilmesi kararını hukuka uygun buldu. Karara ilişkin değerlendirme yazımıza bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.
  • Yaklaşık 1.5 milyon üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan Fransa’nın en yaşanılabilir öğrenci şehirleri listesi yayımlandı. l’Etudiant tarafından hazırlanan 2022-23 listesini ekibimizden Selin Bal bu yazısında analiz etti!

Mutlu Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala