Yaşam

Fransa’nın En İyi Öğrenci Şehirleri

Yazar Selin Bal

Fransa’nın en yaşanılabilir öğrenci şehirlerine dair güncel listeyi sizler için inceledik.

Her yıl letudiant.fr tarafından Fransa’nın en iyi öğrenci şehirleri listesi hazırlanıyor. Eğitim, yaşam kalitesi, sosyal aktiviteler, hayat pahalılığı ve istihdam gibi çeşitli kriterler baz alınıyor.

Öncelikle sıralamadan bağımsız, birkaç popüler öğrenci şehrinden bahsedelim.

Paris’te Öğrencilik

Dünyanın en ünlü başkentlerinden olan Paris, öğrenciler için de çok çekici elbette! Fransa’nın en turistik yerlerini, mutfağını ve sanatını keşfetmeye doyamayacağınız bir şehir. Çeşitli dallarda en iyi okulların da Paris’te bulunduğunu ve çok sayıda yabancı öğrenci olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Öte yandan, yaşam maliyetinin diğer şehirlere kıyasla daha yüksek olması da kaçınılmaz. Emmanuel Macron bile “3000 eurodan az kazanıyorsanız yaşayamazsınız.” demişti Paris için. Buradan hatırlayalım.

Lyon’da Yaşam

Muhteşem antik Roma kalıntılarına ev sahipliği yapan Lyon, özellikle sanat tarihi ve mimarlık tutkunlarının tercih ettiği bir şehir. Büyük bir şehir oluşu ve diğer Fransız şehirlerine ulaşım kolaylığı ile de tercih sebebi olabiliyor. Gastronomi alanında da önde gelmesinin yanı sıra çok iyi okullara sahip.

Alsace’ın Başkenti: Strazburg

Öğrencilerin bir diğer popüler rotası da Almanya sınırındaki Strazburg. Özellikle tıp alanında olmak üzere, okulların eğitim kalitesi oldukça yüksek bir şehir. Meşhur Alsas mutfağını keşfedebilir ve Avrupa’nın en iyi Noel pazarlarından birini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca, Fransa’nın en bisiklet dostu şehri de Strazburg! 

Strazburg ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Grenoble

Başta mühendislik olmak üzere çeşitli alanlarda iyi okullara sahip bir diğer şehir Grenoble. Soğuk havasına rağmen bol öğrencisiyle iç açıcı bir şehir! Alpler’e yakınlığı sebebiyle de bol dağ yürüyüşlü, kayaklı aktif bir öğrencilik hayatı geçirmek mümkün. 

Toulouse

Hem okulları güzel olsun hem de havası derseniz Toulouse sizin için biçilmiş kaftan. Başlıca havacılık alanında meşhur bir şehir olsa da pek çok dalda kaliteli eğitim alabilirsiniz. Konaklama ve yaşam masrafları da cebinizi yakmaz diyebiliriz.

Montpellier

Biz yağmurlu bir fotoğrafa yer verdik ama Montpellier’de yılın büyük bir bölümü günlük güneşlik! Bol kontenjan ve iyi eğitime sahip olan business school olanakları sayesinde pek çok öğrenciyi cezbeden bir şehir. İş imkanlarının giderek artışıyla da gelecek vaadediyor.

Rennes

Fransız şehirleri arasındaki en düşük işsizlik oranı rekoru nedeniyle son yıllarda yabancı öğrenciler tarafından oldukça ilgi görüyor. Dünyanın dört bir yanından gelen gençlerle tanışabileceğiniz bu şehrin sokaklarında orta yaş üstü insan görmeniz bir hayli zor! Yıl boyunca düzenlenen çeşitli etkinlikler sayesinde adeta sosyalleşmemek mümkün değil.

Lille

Fransa’da eğitim alıp diğer Avrupa ülkelerini kolayca gezmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Brüksel, Berlin, Amsterdam gibi pek çok yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Teknoloji meraklılarına ek bilgi: Avrupa’nın en büyük start-up merkezi EuroTechnologies Lille’de bulunuyor. 

Şehirler hakkındaki kısa açıklamalarımızın ardından şimdi de 2,5 milyondan fazla öğrencinin katılımıyla hazırlanan 2022 – 2023 sıralamasına gelin birlikte göz atalım! 

Fransa’nın En İyi Öğrenci Şehirleri Listesi

1. Montpellier
2. Rennes
3. Caen
4. Toulouse
5. Grenoble
6. Angers
7. Besançon
8. Lyon
9. Strasbourg
10. Nantes
11. Nancy
12. Orléans
13. Clermont-Ferrand
14. Poitiers
15. Dijon
16. Bordeaux
17. Brest
18. Lille
19.Amiens
20. Aix-Marseille

Fransa’nın en yaşanılabilir öğrenci şehirleri listesi bize ne anlatıyor?

Bir numaradaki Toulouse, yerini tam 5 senedir koruyordu. Ancak bu sene zirveyi Fransa’nın güney şehri Montpellier aldı.

En sembolik öğrenci şehirlerinin ise listede gerilediğini gözlemliyoruz. Bunun en temel sebebi elbette çok talep olan şehirlerdeki konut fiyatlarının artışı. Artık birçok şehirde, bir stüdyo daire için ortalama kira bedeli 600 avronun altına düşmüyor. Örneğin; Lyon ve Lille hem eğitim hem de staj ve iş imkanlarıyla senelerdir çok talep gören şehirler arasında. Bu talebin de kiralara belirgin yansıyışı, listede gerilemelerine sebep oldu. Aix-Marsilya ise yüksek oranda kira artışının gözlemlendiği bir diğer bölge. Bu nedenle şehir ilk 20 arasında son sıraya kadar geriledi.

Sıralama oluşturulurken en çok etkiye sahip kriter pahalılık oluyor diyebiliriz. Rennes ve Caen gibi kuzeyde yer alan ve nispeten daha ucuz olan öğrenci şehirleri de listede üst sıralara yükseliyor. Kiralarda en çok düşüş gözlenen şehir ise Fransa’nın denizaşırı topraklarında, Reunion Adası’nda bulunan Saint-Denis! Toulon ve Chambery de kiraların düştüğü birkaç nadir şehir arasında yerini alıyor.

Yerel makamlar, daha çok öğrenci çekebilmek için çaba sarf ediyor. Bu çabalardan biri, toplu taşıma ücretlerini düşürmek. Geçen yıl Valenciennes, gençler için ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan tek öğrenci şehriydi. Daha sonra Dunkerque ve Calais gibi başka belediyeler de listeye eklendi. Douai ise Ocak 2022’den beri, şehrin tüm sakinlerine ücretsiz ulaşım hizmeti sağlıyor. Reunion Adası’nda ise 22 yaşına kadar tüm gençler ücretsiz ulaşımdan faydalanabiliyor. Gelecek eğitim öğretim yılına kadar başka şehirlerin de toplu taşımada indirim yapması bekleniyor. Son olarak Montpellier şehri 21 Aralık 2023’ten bu yana hafta sonu toplu taşımayı tüm şehir sakinleri için ücretsiz hale getirdi.

Başlıca öğrenci şehirleri sayılan yerler giderek pahalılaşınca, öğrenciler ve aileleri de diğer şehirlere şans veriyor. Örneğin; Reunion Adası’ndaki Saint-Denis, son on yılda en fazla öğrenci kazanan şehir. Brest, Chambery ve Orleans da öğrenci sayısında çok iyi büyüme oranlarına sahip.

Tabii ki farklı kriterlerle hazırlanan çeşitli sıralamalara rastlayabiliriz. Biz bugün sizlerle en çok tıklananlardan birini paylaştık. Siz de kendi sıralamanızı paylaşmaya ne dersiniz? Sizin deneyiminize göre en iyi öğrenci şehri neresi? Yorumlarda görüşürüz! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala