#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (21-28 Ağustos)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Bir müjde ile başlayalım: Gaste Küpürü içeriğimizi bu hafta aynı zamanda podcast formatında hazırladık. Dilerseniz okuyun, dilerseniz dinleyin. Keyifli vakitler, mutlu Pazarlar!


Gaste Küpürü – 22 Ağustos 2022 – 13. Sayı – Podcast

FRANSA GÜNDEMİ

  • Fransa’da haftayı bir bilişim skandalı ile açtık. Essonne bölgesindeki bir hastanenin bilişim sistemine sızan bir grup, sistemi tamamen bloke etti. Sud-Francilien Hastanesi’nde yaşanan krizde hackerların 10 milyon dolar fidye istediği ortaya çıktı.
  • Yüksek enflasyon Fransa gündeminden de düşmüyor. Fransız mağazalar zinciri Carrefour ise, enflasyonla mücadele ve alım gücüne katkı amaçlarıyla tam 100 üründe fiyat dondurma kararı aldı. Sabit fiyatlar 30 Kasım tarihine kadar devam edecek.
  • Fransa’da enflasyon okulları da vurdu. Seine-Maritime’deki bir okul yemekhanesi fiyatları sabit tutmak amacıyla porsiyonlarda küçülmeye gitti. Öğrenciler artık ana yemekten sonra tatlı ile peynir arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak.
  • Avrupa ekonomisindeki gerileme para birimine de yansıyor. Dolar karşısındaki değer kaybı süren euro para birimi, 2002 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. 1 Euro = 0,99 Dolar
  • Toptan elektriğin birim MVh (megavat saat) fiyatı 1 yıl içerisinde 10 kattan fazla artarak tarihi bir rekor kırdı. 2021: 1 MVh elektrik = 85€ 2022: 1 MVh elektrik ≈ 1.000€
  • İçişleri Bakanlığı’nca açıklanan resmi verilere göre Fransa’da son bir yıllık süreçteki kadın cinayetleri sayısında %20 artış yaşandı.
  • 146 kadın cinayetinin yaşandığı 2019 yılının ardından 2020 yılında bu sayı 102’ye düşmüştü. Ancak 2021 yılı sonundaki kadın cinayetleri sayısı yeniden 122’ye yükseldi.
  • Fransa’nın çevreci politikaları sürüyor. Fransa’da 22 Ağustos pazartesi sabahı itibariyle başlayan uygulama ile fosil yakıtların reklamının yapılması yasaklandı.
  • Lyon’da pazartesi akşamı trajik bir olay yaşandı. Elektrikli scooter üzerine birlikte çıkan 2 genç, özel bir ambulansın altında kalarak hayatlarını kaybetti. Olayla ilgili olarak şoför hakkında “taksirle öldürme” suçlamasıyla soruşturma açıldı.
  • Fransa’da 7. Covid dalgası fiilen sona erdi. 1 Eylül Perşembe günü en düşük tedbir seviyesi ile açılacak olan okullarda, fiziki ve sportif aktiviteler hiçbir kısıtlama olmadan gerçekleştirilebilecek.
  • Fransa’nın sağlık sistemini hastalıklı olarak nitelendiren sağlık bakanı François Braun, “Sonbahar’da 8. Covid dalgasının yaşanacağını” açıkladı.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eğitim sahasındaki yatırımlara 500 milyon euroluk bir ek bütçe yaratılacağını açıklarken, eğitimcilere bir de müjde verdi: “Kariyerinin başındakiler dahil hiçbir öğretmen aylık 2000€ maaşın altında çalışmayacak.”
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın direnişi hakkında konuştu: “Rusya karşısında hiçbir acziyete düşmeyeceğiz, hiçbir uzlaşma ruhuna bürünmeyeceğiz. Bu mesele artık her birimizin özgürlüğüne ve tüm dünya genelindeki barış ve huzura dokundu.”
  • Cezayir’e seyahat eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız ve Cezayirli tarihçilerden oluşacak ve sömürgecilik ile savaşlara ilişkin araştırma yapacak olan bir heyet kurulacağını açıkladı.

KÜLTÜR

  • Tarihi Orient-Express treni, cuma sabahı 11.33’te Paris’teki Gare de Lyon tren garından İstanbul’a doğru yola çıktı. Dışı kadar iç döşemesi ile de müşterilerini büyüleyen bu tren, 1883 yılından bu yana seferlerini sürdürüyor.

TARİH

  • 24 Ağustos günü 1572’de katliam anıldı. Fransız katolikler, Kral IX. Charles’ın emriyle protestan halka saldırır. Başkent Paris civarında başlayan olaylar daha sonra tüm Fransa’ya yayılır. Tahmini 10 ila 30 bin arası can kaybı yaşanan bu katliam, Saint-Barthélemy Katliamı olarak anılır.
  • 25 Ağustos, Paris’in kurtuluş yıldönümüdür. 1944’te Paris’in işgali sonrası Fransız direnişini Londra’dan yöneten General Charles de Gaulle, mağlup edilen Nazi birliklerinin ülkeden çıkarılmasının ardından Paris’e döndü:
    “Paris libéré!”

Spor

  • Lille karşısındaki mücadelenin henüz 8. saniyesinde Lionel Messi’nin asisti ile PSG’yi öne geçiren Kylian Mbappé Ligue 1 tarihinin en erken golüne imza attı.
  • Şampiyonlar Ligi H Grubu’nda Fransız temsilcisi Paris Saint Germain, Juventus, Benfica ve Maccabi Haifa ile eşleşti. İlk maçlar 6-7 Eylül tarihlerinde oynanacak

Özgün İçerikler

Bu hafta sizler için 5 yazı kaleme aldık:

Service Civique

Fransa’nın gençlere özgü gönüllülük programı “Service Civique” hakkında bilmeniz gerekenleri anlattığımız yeni yazımız yayıma girdi. Service civique nedir? Gönüllüler ne yapar, ne kadar çalışır, ne kadar maddi desteğe hak kazanır sorularına yanıt verdik.

Fransa’daki Türk vatandaşları nasıl oy kullanabilir?

Türkiye’de yavaş yavaş genel seçim havasına girilirken, yine Gasteniz olarak en çok merak ettiğiniz soruya bütün detaylarıyla yanıt verdik.

Sürgünde Bir Entelektüel: Voltaire

Aydınlanma çağının en bilindik isimlerinden olan Fransız yazar, şair ve filozof Voltaire’in hayatının büyük bir kısmının memleketinden uzakta geçtiğini biliyor muydunuz?

Konut Krizi Yaşanan Fransa’da Ev Bulma Rehberi

Fransa’da özellikle öğrencilerin korkulu rüyası olan konaklama konusunu ve Fransa’daki konut krizini ele aldığımız yazımızda sizler için bir ev bulma rehberi hazırladık.

Fransız Sinema Tarihinin En İyi 17 Filmi

‘Bugün hangi filmi izlesem’ düşüncesine uzunca bir süre son verecek olan özgün, arşivlik bir liste hazırladık. Keyifli seyirler!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala