Kültür Sanat Yaşam

Chorale de Paris, Issy’de Sahne Aldı!

Türk sanat müziğinin Fransa’daki başarılı temsilcisi Chorale de Paris ekibi, Issy-les-Moulineaux’da gerçekleşen konserde sahne aldı.

26 Mart Pazar günü Issy-les-Moulineaux Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Chorale de Paris de yer aldı. Belediye bölgesinde faaliyet yürüten Fransız dernekler ile birlikte kültür-sanat alanında faaliyet yürüten yabancı dernekler de kendi ülke kültürlerinin tanıtımı için bu gösteride sahne aldılar.

Chorale de Paris, rencontres associatives

Türkiye adına kültür temsilcisi olarak Chorale de Paris ekibi de etkinliğe davet edildi. İlk kez gerçekleşen bu “inter-associative” etkinlikte sahne alan Chorale de Paris, ulusal kültürün Fransa’daki tanıtımı ve entegrasyonu için önemli bir rol üstlenmiş oldu.

Etkinliğe katılan belediye başkanı ve protokol tarafından takdir gören Chorale de Paris performansı; diğer dernek yöneticileri, üyeleri ve etkinliğe katılan diğer konuklar tarafından da uzunca süre ayakta alkışlandı. Etkinlik sonrası ekip, oldukça nazik bir şekilde kendilerine yöneltilen tebrikleri kabul etti. Koro şefi Zuhal Karadağ, “böylesine bir ilginin kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğu” açıklamasında bulundu:

“Müziğimizin tanıtılması ve sevilmesine vesile olmak adına bize verilen önemli bir görevi başarıyla yerine getirmiş olduğumuzu düşünüyoruz.”

Zuhal Karadağ, Şef

Chorale de Paris Müzik Korosunu Tanıyalım

Koro, Fransa’da resmi olarak 2017 yılında kurulmuş ve 2018 yılı itibariyle faaliyetlerine başlamıştır. Karma bir müzik korosu derneği statüsünde aktif faaliyet yürüten Chorale de Paris, Türk sanat müziği eserleri başta olmak üzere Fransızca ve İngilizce dilinde eserler de seslendirmektedir.

Chorale de Paris, bağlı bulunduğu Issy-Les-Moulineaux Belediyesi tarafından tahsis edilen lokalde her hafta düzenli olarak prova çalışmaları yürütmektedir. Diyafram nefesi ve ses egzersizleri ile başlayan çalışmalar, musiki ve nazariyat bilgilendirmeleri ile devam etmektedir. Bununla birlikte Türk sanat musikisinin önemli sanatkarları hakkında da bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Öğrencilerin de aktif olarak yer aldığı koro, çeşitli yaş ve meslek gruplarının katılımı ile yaklaşık 30 kişiden oluşmaktadır. Koro ayrıca sanat müziğinin tanıtılması ve sevdirilmesi amacıyla faaliyet yürütmektedir ve gönüllü ekibi ile pek çok konserde sahne almaktadır.

İlk konserini 2018 yılında Fransız ve Türk protokolünün de hazır bulunduğu Espace Icare tiyatro salonunda veren koro, burada yoğun bir ilgi ile karşılaşmıştır. Salon kapasitesinin oldukça üzerinde bir seyirci karşısında sahne alan koro, böylelikle kendisini Fransa’daki diasporaya tanıtma fırsatı elde etmiştir.

Aynı yılın Haziran ayındaki “Fête de la musique” etkinlikleri kapsamında gerçekleşen festivalde de yer alan Chorale de Paris, bu alanda faaliyet gösteren ilk ve tek Türk derneği olarak kültür temsilciliği görevini başarıyla üstlenmiştir.

Pandemi döneminde çalışmalarını sanal ortamda sürdüren koro, Eyfel Kulesi’nin yanısıra Paris Büyükelçilik bahçesinden yaptığı açık hava konser yayınları ile seyircileri ile buluşmuştur.

Pandemi sonrasında fiziki ortamda faaliyetlerine dönen koro, 29 Ekim 2021’de Paris’te gerçekleşen Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Espace Bellevilier’de sahne almıştır.

19 Mart 2022’de Theatre Gymnase Marie Bell sahnesinde 500 kişilik salonun karşısına çıkan koro, yoğun bir ilgi ile karşılaşmış ve unutulmaz bir müzik gecesi yaşatılmasını sağlamıştır.

19 Mayıs 2022’de Paris Büyükelçiliği himayesinde gerçekleşen Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında sahneye yine Chorale de Paris ekibi çıkmıştır.

Dayanışma faaliyetlerinde adından söz ettirmeye devam eden koro, 30 Kasım 2022 tarihinde bu defa çocuk haklarına dikkat çekmek amacıyla (droits des enfants) sahne almıştır. Koronun Fransızca ve Türkçe dillerinde seslendirdiği eserler büyük beğeni toplamıştır.

Bugün aktif faaliyetlerini Paris ve çevresinde sürdüren koroya katılım mümkündür. Faaliyetlerinden haberdar olmak için Chorale de Paris Twitter ve Instagram sayfalarını takipte kalabilirsiniz.

Fransız müziğine ilişkin detaylı okuma yapmak isterseniz “Fransız Müziğinin Divası: Dalida” yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala