#İyiBilgi Yaşam

Fransa Şarap Bölgeleri

Yazar Sıla

Fransa’da şarap üretimi hem coğrafi hem metot bakımından sıkı kurallara tabidir. Bu yazımızda, Fransız şaraplarını tanımak için Fransa şarap bölgeleri yolculuğuna çıkıyoruz.

Fransa; gastronomisi, tarihi eserleri, modası ve şarabıyla tüm dünyada turistlerin ilgi odağında. Peki Fransız şaraplarının neden bu kadar ünlü olduğunu biliyor musunuz? Fransa’nın şarap bölgelerine ne kadar hakimsiniz? Gelin birlikte bakalım!

Fransız Şarapları Neden Ünlü?

Fransız şarapları bütün dünyada referans noktası kabul ediliyor. Prestij bakımından dünya sıralamasında en önde yer alırken üretim hacmi bakımından da İtalya ile birinciliği paylaşıyor. Bundan 30 sene kadar önce en iyi şarapların Fransa’dan geldiği tartışılmazken yakın dönemde dünyanın dört bir yanından yeni aktörlerin sahneye girmesiyle rekabetin çok çetin bir hal aldığını söyleyebiliriz.

Buna rağmen Fransız şaraplarının hala çok ünlü olmasının sebebi, ürün yelpazesinin genişliği, şarap üretimi yapılan coğrafyanın çeşitliliği, uzun yıllardır süregelen şarapçılık kültürü ve “grand vin” imajının neredeyse 18. yüzyıla kadar dayanmasıdır diyebiliriz.

Fransa Şarap Bölgeleri

Fransa’da Appellation d’origine contrôlée (AOC), yerel standartlara göre üretilen şaraplara verilen bir etikettir. AOC’ler temelde bölgenin coğrafi, iklimsel ve sulaklık özellikleri çerçevesinde, sıkı kriterlere bağlı kalınarak belirlenir. Ardından, kullanılacak üzümün cinsinden üretim zincirine kadar uyulması gereken kurallar belirlenir. Fransa’da böylesi yaklaşık 360 tane şarap bölgesi vardır. Bunların en bilinenlerini beraber keşfedelim!

Bordeaux

Bordeaux (Bordo), dünyanın en ünlü şarap bölgelerinden biridir. Gironde Nehri’nin kıyısında yer alan bu bölge, Cabernet Sauvignon ve Merlot gibi ünlü kırmızı şarap üzümlerinin yetiştirildiği yerdir. Bordeaux şarapları genellikle güçlü aromaları, tanninleri ve zengin lezzetleri ile tanınır.

Bourgogne

Bourgogne (Burgonya), ünlü Pinot Noir ve Chardonnay üzümlerinin yetiştirildiği yerdir. Bölgenin kırmızı şarapları, ince lezzetleri ve zengin aromaları ile tanınır. Diğer yandan beyaz şarapları ise yoğun meyve aromaları ve yüksek asidite ile dikkat çeker.

Champagne

Champagne bölgesi, Fransa’nın kuzeyinde yer alan ve ünlü şampanya şaraplarının üretildiği yerdir. Bu şaraplar, birincil fermente edilmiş şaraba şeker ve maya eklenerek ikincil fermantasyonla elde edilir. Dolayısıyla şampanyalar, kabarcıkları, yüksek asiditesi ve taze meyve aromaları ile ünlüdür.

Rhone Vadisi

Rhone Vadisi, güçlü ve tam gövdeli kırmızı şaraplar üretir. Öyle ki, yetiştirilen üzümler arasında Shiraz ve Grenache gibi karakteristik üzümler yer alır. Bölgenin kuzeyindeki Côte-Rôtie ve Hermitage gibi bölgelerde, nadir ve pahalı şaraplar bulmak mümkündür.

Alsace

Alsace bölgesi, meyveli, çiçeksi, sek veya tatlı beyaz şaraplarıyla ünlüdür. Soğuk ve kuru havasıyla karakterize bu bölge, en çok Riesling, Gewurztraminer ve Muscat d’Alsace gibi üzüm çeşitleri ve Crémant d’Alsace adlı köpüklü şaraplarıyla tanınır.

Alsace şarap rotasını bisikletle keşfetmek isterseniz şuradaki tweetimize göz gezdirebilirsiniz!

Loire Vadisi

Loire bölgesi, şarap üretimi için ideal bir iklim ve toprak yapısına sahiptir. Bölgede üretilen en ünlü beyaz şarap Sancerre ve Pouilly-Fumé’dir. Bu şarapların esas üzümü Sauvignon Blanc cinsidir ve içerisinde yeşil elma ve hafif limon esintileri yer alır.

En ünlü kırmızı şarapları arasında Chinon ve Saumur-Champigny yer almaktadır. Cabernet Franc üzümlerinden yapılan bu şaraplar, genellikle taneli yapıya sahip meyve aromaları ve baharatlı tatlarla karakterizedirler.

Loire Vadisi demişken burada yer alan Bourges’un, Fransa’nın 2028 yılı Avrupa kültür başkenti adayı dört şehrinden biri olduğunu hatırlatalım.

Son olarak, şarabın yanında Fransa’nın çeşitli peynirlerini de tüketmek isterseniz Fransız peynirleri yazımıza göz atabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala