#İyiBilgi Yaşam

Fransız Peynir Çeşitleri

Yazar Sıla

Fransız kültürünün ayrılmaz bir parçası olan birbirinden lezzetli peynirleri kaleme aldık.

Peynirleriyle dünyaya ün salmış Fransa’ya gelmişken kültürü tanımak istiyorsanız mutlaka tadımlar yapmalısınız. Gerçekten de peynirin, Fransız kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu gözlemleyeceksiniz.

Fransa’da kaç tane peynir çeşidi var?

Fransa’da her bölge kendi ürettiği peynirle övünür. Üstelik Fransa’da peynir çeşitliliği o kadar çoktur ki, Fransızlar yılın her günü farklı bir çeşit peynir tadabileceğinizi söylerler. Fransa’nın coğrafi işaretle tescillenen ise 45 peynir çeşidi bulunur.

Dünyanın en iyi peynirlerini Fransızlar mı üretir?

Bu soruya objektif bir yanıt vermek mümkün değil ancak Fransızlar tarım ürünlerinin yetiştiği toprak ve iklim koşullarına fazla önem verirler. Nasıl ki şarap, üzümün yetiştiği toprağın karakterini yansıtıyorsa peynir de kullanılan sütün aromasını yansıtır. Dolayısıyla Fransa’nın dağlar ve çayırlardan oluşan zengin coğrafi koşulları bu nedenle çok farklı peynir üretilmesini sağlar. En iyi peynirler Fransa’da üretilmiyor olsa da en fazla çeşit bulunan ülkelerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Ünlü Fransız peynirleri nelerdir?

Kimilerinin kokusundan dolayı yanına yaklaşmayacağı Fransız peynirleri kimlerine göre ayrıcalığın simgesi. Fransız peynirini anlamak tarihini okumaktır diyoruz! Ve buyrun, Fransız tarihinden esintiler taşıyan bu peynirlerin birkaçına gelin birlikte göz atalım:

Roquefort

Efsaneye göre çobanın biri, güzel bir kızın peşinden gitmek için ekmek ve peynirini mağaranın bir köşesine saklar. Geri döndüğünde birbiriyle bütünleştiklerini görür ve böylelikle Rokfor doğar! Rivayete göre, antik çağda pazarcılar rokfora tezgahlarında ayrıcalıklı bir yer vermiştir. Bununla birlikte Rokfor dünyada tescillenen ilk peynir olma unvanını da taşır.

Son olarak, bu peynire mavi rengini veren bakteriler sindirime yardımcı olduğu için yemeklerden sonra tüketmenizi öneriyoruz.

Roquefort

Brie

Brie Fransız tarihinin ayrılmaz bir parçası kabul edilir. Kayıtlar bize Şarlman’ın 800 yılındaki taç giyme töreninde brie ikram ettiğini söyler. Bundan 1000 yıl sonra, 1815 yılında ise Talleyrand, brie’yi peynirlerin kralı ilan etmiştir.

Dışı kadifemsi yapıda içi krema gibi akışkan bir kıvamda olan brie kuru erik veya incirle mükemmel bir uyum sağlar.

Brie

Camembert

Efsaneye göre III. Napolyon, Camembert bölgesine ziyareti sırasında bu peynire aşık olur. O gün bugündür Paris restoranları bu şanlı “imparatorun peynirini” menülerine koyarlar. 1880 yılında bir mühendis camemberti ahşap kutuya koymayı akıl eder. Böylelikle bu peynirin önce Paris’e ardından tüm Fransa’ya olan serüveni başlar.

Aman dikkat, kokusuyla dillere destan bu peynirin seveni gibi nefret edeninin de çok olduğunu  belirtelim.

Camembert

Beaufort

Fransa’nın doğusunda üretilen Beaufort antik dönem ve orta çağda İtalya’nın baharatları ve tekstil ürünleriyle değiş tokuş edilirdi. Yerel bölge halkı, Alp çayılarında gezinen ineklerin sütünden yaptığı Beaufort’a mücevher gözüyle bakıyor.

İyi bir Beaufort peynirinde çimen kokusundan tereyağı ve fındık esintilerine kadar birçok zengin bir aroma tadabilirsiniz.

Beaufort

Charolais

Charolais, Burgundy bölgesindeki çiftçilerin yetiştirdikleri keçilerden elde edilir. Yeri gelmişken belirtelim uzun yıllar boyunca keçi, fakirlerin ineği olarak kabul görmüştür. 

Armut ve şarküteri ile karıştırılarak pişirebilir veya üzerine baharat serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Charolais

Neufchâtel

Kalp şeklindeki formuyla gönüllerimizi çoktan fetheden Neufchâtel’in doğumuna ilişkin fazla bir bilgi bulunmuyor. Bir efsaneye göre kalp biçimi ise bu peyniri savaşmaya gelen İngiliz askerlerine hediye olarak vermek isteyen Fransız kızlarının icadıdır. Yoğun tadı ve tuzlu formuyla tatmak ise her babayiğidin harcı değildir!

Neufchâtel

Yazar Hakkında

Sıla

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala