#İyiBilgi Kültür Sanat

Fransız Yılbaşı Sofrası

Yazar Sıla

Yemek kültüründe dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan Fransızların yılbaşı sofrası etrafında tercih ettikleri yemekleri kaleme aldık!

Yılbaşı sofrası, hem Noel bayramı hem de yılbaşını birleştiren şenlik tadında geçen bir yemek anlamı taşıyor. 24 Aralık’tan başlayıp yıl sonuna kadar devam eden bu kutlamalara “fêtes de fin d’année” diyorlar. Gelin birlikte Fransız yılbaşı sofrası denince akla gelen menüye birlikte göz atalım!

Fransa’da Yılbaşı

Paris’te yaşayanlar yıl sonuna yaklaştıklarını, Galeries Lafayette önünde dizilen kalabalıktan anlıyor. Sadece vitrinleri görmek için dizilen çocuklar değil, aynı zamanda hediye telaşına giren yetişkinler de Aralık ayında Paris sokaklarını şenlendiriyor. Birçok Fransız aynı zamanda noel ve yılbaşı menüsünü de bu dönemde belirliyor.

Fransız Yılbaşı Sofrası ve Noel Yemeği Menüsü

Yemek kültürü hayati önem taşıyan Fransızlar için, senede bir defa bütün aileyi bir araya getirdiği için yıl sonu yemekleri (özellikle Noel) ayrı bir önem taşıyor. Bu yüzden Fransız yılbaşı sofrası, her gün görmediğimiz lüks sayılabilecek özel yiyeceklerden oluşmaktadır. Hem Fransız yemek masalarını tanımak hem de yılbaşı sofranızda size ilham olması için birkaçını derledik:

İstiridye (Huîtres)

Fransa, Avrupa genelinde %85’lik bir oran ile istiridye üretiminde ilk sırada yer alıyor. Özel gün sofralarının vazgeçilmezi olan istiridye, mevsimsel olarak da Noele denk gelen kış aylarında daha lezzetli oluyor. Hatta bir Fransız deyişine göre, istiridye içinde “r” harfi olan aylarda yenir: “on ne peut manger des huîtres que les mois en « r » : de septembre à avril” denir!

Kaz Ciğeri (Foie Gras)

Tüketimi etik nedenlerden dolayı oldukça eleştirilse de kaz ciğeri de yılbaşı sofralarında kendine yer buluyor. Kökeni Antik Mısıra dayanan bu yiyecek Şarlman döneminde “Kral’ın kazını yiyenin üzerinde yüz sene sonra tüyü biter” şeklinde atasözlerine geçmiş. Zenginliğe atıf olduğunu düşündüğümüz bu sözün tam anlamını inanın biz de çözemedik!

Trüf (Truffe)

Oldukça nadir yetiştiği için fiyatı 300 eurodan 7000 euroya kadar çıkabilen lüks kategorisinde yer alıyor. Genelde aroma vermesi amacıyla makarna ve peynirlerde az miktarlarda kullanılıyor. Nitekim yeterli de, alışkın olmayanlar keskin kokusunu yadırgayabilir!

Yılbaşı Pastası (Buche de Noel)

Kış ayları şöminede yanan odun bu sefer yılbaşı tatlısı olarak sofralarımıza konuk oluyor. Rulo şeklinde sarılan bir çeşit yaş pasta olan buche de Noel, noel sofralarında çocukların en sevdiği kısım.

Deniz Tarağı (Saint-Jacques)

Fransa’da deniz tarağı Normandiya ve Atlantik kıyılarında yetişiyor. Av sezonu diğer ülkelere kıyasa daha kısa sürüyor. Bu yüzden Fransızlar yılbaşı sofralarında Saint-Jacques’la taçlandırmak istiyorlar. Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılında 23.424 ton deniz tarağı tezgahlarda yerini almış. En çok yıl sonunda tüketildiğini öğrensek şaşırmazdık doğrusu!

Yemek sonrası tatlı yerine peynir tercih edenleri de unutmadık. Eğer siz de onlardan birisi iseniz, sizler için kaleme aldığımız “Fransız Peynirleri” yazısına göz atmayı unutmayın!

Bonnes fêtes !

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala