Kültür Sanat Tarih

Dünya’nın En Küçük İkinci Ülkesi: Monako

Yazar Selin Bal

Milyarderlere ev sahipliği yapan küçük ama bir o kadar güçlü Monako Prensliği hakkında başlıca bilgileri anlattık.

Adını sıkça duyduğumuz ancak hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız Monako Prensliği‘ni gelin yakından tanıyalım.

Haritada Fransa sınırlarını gösterirken dikkatli olmamız gereken bir bölge var! Turistler için oldukça ilgi çekici bir konum olan ve kuruluşundan bugüne aynı aile tarafından yönetilen Monako Prensliği, Vatikan’dan sonra Dünya’nın en küçük ikinci ülkesi ünvanına sahip.

Monako Prensliği’ne Hızlı Bakış

Resmi Ad: Monako Prensliği
Nüfus: 39,349
Resmi Dil: Fransızca
Komşu Ülkeler: Fransa

Prensliğin Kısa Tarihi

Uzun yıllar Roma hakimiyeti altında olan Monako bölgesi 1200lü yıllarda bir Ceneviz kolonisiydi. 1297 yılında ise François Grimaldi tarafından ele geçirilen bölge bugün hala aynı aile tarafından yönetilmektedir. Yalnızca, 1789 – 1814 yılları arasında Fransız hakimiyeti altında kalmıştı.

1911 yılında anayasal hükümete geçen Monako’nun, o tarihe kadar tek hükümdarı prensti. 1918 yılında ise Fransa ve Monako bir anlaşmaya vardı. Fransa, Monako’ya bir miktar koruma sağlayacak, buna karşılık Monako ise Fransa’nın politikalarını ve mali çıkarlarını destekleyecekti.

Bugün, ülke anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Monako Prensi devletin başıdır; fakat Ulusal Konsey de Prensliğin parlementosudur. Aynı zamanda ülke Birleşmiş Milletler üyesidir.

Ülke Ekonomisi

Monako’nun ana ekonomik kaynağı turizmdir. Bankacılık, seramik ve kimya gibi sektörler de ekonomiye katkı sağlamaktadır. Önemli bir tarım ürünü bulunmamaktadır.

Para birimi Euro olan Monako’nun, işsizlik oranı sıfıra yakındır. Monako, kişi başına düşen milli gelir açısından ise dünyanın en zengin ülkesidir. Yaklaşık olarak, her üç Monakoludan biri milyonerdir. Ülkede gelir vergisi bulunmamaktadır ve ticarette alınan vergiler çok düşüktür. Bu bize Monako’da iş kurmak isteyen çok sayıda girişimci olacağını düşündürse de, bunun için sağlanması gereken pek çok koşul var. Örneğin, Monako’da banka hesabı açabilmek için yüklü bir mal varlığı gerekiyor.

Kültürel ve Demografik Yapı

Ülkenin resmi dili Fransızca olsa da İngilizce ve İtalyanca da konuşulan diller arasında. Monakoca konuşan yerli vatandaşlar ise azınlıkta; ancak dilin yok olmaması amacıyla bugün hala okullarda yerel dil öğretiliyor.

Halkın yaklaşık %90’ı Katoliktir. Kalan nüfusta az sayıda Ortodoks, Müslüman ve Yahudi bulunsa da çoğunluk bir dine mensup değil. 

Fransız ve İtalyan etkisinde kalan bu küçük Akdeniz ülkesinin mutfağı ise deniz ürünlerinin önemli bir temsilcisi.

Monako sokaklarında 1929 yılından bu yana her yıl Formula 1 yarışı Monaco Grand Prix düzenleniyor.

Monako’nun ünlü Monte Carlo Gazinosuna yerel halkın girmesi ve kumar oynaması yasaktır. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi gelmesine rağmen Monakoluların girişi 1987’de çıkan bir yasayla kısıtlanmıştır.

Monte Carlo Gazinosu

Monako Vatandaşı Olmak

Monako’da yaşayanların yalnızca dörtte biri ülke vatandaşlığına sahip. Ülkede doğan bir bebek doğrudan vatandaş olamaz, yalnızca her iki ebeveyn de Monakoluysa bu mümkün. Ayrıca, evlilik de bir vatandaşlık edinme yolu değil. Yabancı biri, ancak 10 yıl boyunca bir Monakolu ile evliyse vatandaşlığa başvurma hakkına sahip.

Eğer Monako’da 10 yıldır yaşayan bir yabancı, vatandaşlığa başvurmak istiyorsa iki şart var. Geldiği ülkenin ordusunda askerlik hizmeti yapmamış olmalı ve sahip olduğu vatandaşlığından vazgeçmeli. Ülkede vatandaşlık başvuruları doğrudan Prens’e yapılıyor.

Yerel halk; ülkeye, Prens II. Albert’e ve ailesine büyük saygı ve bağlılık duyuyor. Ülkenin sokaklarında gezerken karşımıza çıkan bu fotoğraf, yerel bir yat firmasının vitrinine ait :

Prens II. Albert, eşi Charlene Wittstock ve çiftin çocukları.

Monako hakkında son olarak ortamlarda satılabilecek bir bilgiyi de paylaşmış olalım:

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz Monako Prensesi Charlene Wittstock, eski bir Olimpik yüzücüdür.

Yazar Hakkında

Selin Bal

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala