Gündem Kültür Sanat

2028 Avrupa Kültür Başkenti: Fransa’dan 4 Aday

Fransa, dört şehri ile 2028 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçmelerinde! Bourges, Montpellier, Clermont-Ferrand ve Rouen birbiriyle yarışacak.

2028 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçim süreci devam ediyor. 3 Mart’ta yapılan ön elemede dört Fransa şehri ilk elemeyi geçti. Bu şehirler Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier ve Rouen oldu.

Peki Avrupa Kültür Başkenti nedir?

Avrupa Kültür Başkenti programı 1983 yılında Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından Avrupa’nın kültürel zenginliğini canlı tutmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla önerilmiştir. Kültüre de politika ve ekonomi kadar dikkat çekmeyi amaçlayan bu öneri karşılık bulmuştur. Böylece 1985 yılında Atina, ilk Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir.

Ardından, Atina’yı takiben her yıl 1 Avrupa şehrinin kültür başkenti olarak seçilmesi kararlaştırılır. Seçilen şehir, kültür başkenti olduğu yıl içinde çeşitli kültürel etkinliklerle kendini tanıtır. Böylece şehir, ekonomik, turistik ve kültürel birçok alanda kendini duyurma ve ilgi odağı olma imkanı bulur.

France, Centre Val de Loire region, Bourges city, Cathedral

2028 Yılı Seçmeleri

Avrupa Kültür Başkenti seçmeleri 5 yıl öncesinden yapılıyor. Böylece seçilen şehirler, kültür başkenti olacakları yıl için hazırlıklara erkenden başlıyor. 2028 yılının kültür başkenti için ise Ocak 2023’te başvurular sonlanmıştı. Aday olacak şehirler ilgili makamlara dosyalarını sundu, ön eleme 3 Mart’ta yapıldı.

The château d’eau (water tower) was completed in 1774. Montpellier, France

Ön elemenin sonucuna göre Bourges, Montpellier, Clermont-Ferrand ve Rouen olmak üzere dört Fransız şehri bir sonraki tura kaldı. Fransa, 2028 için 9 şehri ile başvurmuştu. Ancak Amiens, Bastia, Nice, Reims ve Saint-Denis ilk turu geçemedi. Bir sonraki tura geçen dört şehir birbiriyle yarışacak. Çekya’nın iki şehri (Broumov ve České Budějovice) ve Avrupa Birliği’ne dahil olmayan ülkelerden seçilen iki diğer şehir (Budva ve Üsküp) de adaylar arasında. Nihai sonuçlar bu yılın aralık ayında ilan edilecek.

Geçmişte Avrupa Kültür Başkentleri

Fransa’nın daha önce dört şehri farklı yıllarda bu unvana hak kazanmıştı. 1989’da Paris, 2000’de Avignon, 2004’te Lille ve 2013’te Marsilya kültür başkenti olmuştu. İstanbul ise 2010 yılının Avrupa Kültür Başkentiydi.

İçinde bulunduğumuz 2023 yılında ise 3 şehir Avrupa Kültür Başkentliğini paylaşıyor. Bunlar Macaristan’ın Veszprém, Romanya’nın Timişoara (Temeşvar) ve Yunanistan’ın Eleusis (Elefsis) kentleridir.

France, Puy-de-Dome Department, Auvergne Region, Clermont-Ferrand, city overview with Cathedrale-Notre-Dame from Parc de Monjuzet, dusk

#İyiBilgi: Milenyum Özel

Milenyum kutlamalarına özel olarak 2000 yılında tam 9 şehir kültür başkenti olarak seçilmiştir. Böylece Avrupa’nın zengin kültürel mirası ve dünya kültürüne katkısı vurgulanmıştır. Bu dokuz şehir; Avignon (Fransa), Bergen (Norveç), Bolonya (İtalya), Brüksel (Belçika), Helsinki (Finlandiya), Krakow (Polonya), Prag (Çekya), Reykjavik (İzlanda) ve Santiago de Compostela (İspanya)’dır.

France, Normandy Region, Seine-Maritime Department, Rouen, elevated city view with Cathedral and Seine River, dusk

Son olarak, Erasmus dönemini Rouen’da geçirmiş biri olarak gönlümün tabii ki Rouen’dan yana olduğunu belirtmeliyim. Özenle korunmuş tarihi Normandiya mimarisi ve ortasından geçerek eşsiz manzaralar çizen Seine nehriyle Rouen, kültür başkenti olmayı kesinlikle hak ediyor. Rouen’ın müzelerini derlediğim yazımdan gezmeye doyamayacağınız müzeleriyle tanışabilirsiniz. Ayrıca geçmişten bugüne birçok değerli sanatçıya ev sahipliği yapmış bu güzel şehri, ressamların gözünden görmek için “Sanatçıların Gözünden Rouen’a Bakış” yazıma da göz atabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.culture.gouv.fr/Demarches-en-ligne/Par-type-de-demarche/Appels-a-projets-candidatures/Capitale-europeenne-de-la-Culture-2028

https://www.banquedesterritoires.fr/capitale-europeenne-de-la-culture-les-villes-francaises-finalistes-sont-connues#:~:text=La%20ville%20fran%C3%A7aise%20capitale%20europ%C3%A9enne,sera%20d%C3%A9sign%C3%A9e%20en%20d%C3%A9cembre%202023.

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala