#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (26 Mart – 2 Nisan)

Grevler, protestolar, enflasyon: Ülkede olan biten hadiseler ile bir anda dünya gündemine oturan Fransa’da ne oluyor?

Bu haftaki Gaste Küpürü içeriğimizde “Fransa’da ne oluyor?” sorusuna yanıt verdik.

Élysée Sarayı’nda Macron-Borne Zirvesi!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Mart Pazartesi günü Başbakan Elisabeth Borne ile Élysée Sarayı’nda bir görüşme gerçekleştirdi. Hükümetin emeklilik reformu konusundaki kararlı tavrı yeniden ortaya konurken, sendikalar ile uzlaşı için görüşmeye açık kapı bırakıldı.

Görüşme sonrası Başbakan Elisabeth Borne, grevci sendikalar ile ortak bir zeminde buluşmak istediklerini ve muhalif parti grupları ile görüşmelerin başlayacağını açıkladı. Borne ayrıca “finans yasaları haricindeki tasarılar için Anayasa 49.3 yoluna başvurmamayı yeni yöntemimiz olarak benimsemek istiyoruz.” açıklaması yaptı.

Bu açıklamanın Macron’a sorulması ise Cumhurbaşkanını çileden çıkardı:

Söyledikleri aptalca ve yalnızca kendisini bağlar!

Emmanuel Macron

Avrupa’da Yaz Saati Uygulaması Başladı

Avrupa’da yaz saati uygulamasına geçilmesi ile birlikte Türkiye ile Fransa arasındaki saat farkı 1’e indi. Kış saati uygulamasına geri dönüş: 29 Ekim, 03.00

Fransa’da Aşısız Sağlık Çalışanları Göreve Dönüyor!

Fransa’da aşısız sağlık çalışanları mesleğe geri dönüyor. Yüksek Sağlık Kurumu’nun tavsiye kararı doğrultusunda, Eylül 2021’den bu yana sağlık çalışanları için yürürlükte olan “zorunlu aşı” uygulamasının sona ereceği duyuruldu.

Fransa’da Enflasyon Endişe Veriyor!

Fransa’da enflasyon market raflarına yansıdı. Son 1 yılda bazı ürün fiyatlarında ortaya çıkan yüzdelik artış şu şekilde:

  • Donmuş et ürünleri: %31,6
  • Peçete: %30,4
  • Tuvalet kağıdı: %27,4
  • Şeker: %26,7
  • Süt: %24,7
  • Tereyağı: %24
  • Genel ortalama: %16,2

Fransa’da Influencer Yasası Yürürlüğe Giriyor!

“Influencer Yasası” Fransa meclisinde OYBİRLİĞİ ile kabul edildi. Fransa hükümetinin kullanıcıları korumayı amaçladığı bu yeni yasa tasarısında, fenomenlerin paylaşımlarında filtre olup olmadığını belirtmeleri zorunlu kılınıyor.

Tasarı ayrıca fenomenlerin ücretli bir ortaklığın parçası olarak estetik cerrahi operasyonlar ve kripto para tanıtımları yapmalarını yasaklamayı da ön görüyor.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada influencer’lara karşı sıfır toleranslı bir yaklaşım içinde olacaklarını söyleyerek, “kurallardan kaçmak veya kuralları çiğnemek yok” sözlerine yer vermişti.

Fransa Hükümet Sözcüsünden İlginç Thunberg Çıkışı!

Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Véran: “Eğer Fransa özgür bir ülke olmasaydı, Greta Thunberg’in gelip konuşma yaptığı ülke Fransa olmazdı.”

Véran’ın bu garip çıkışı özellikle sosyal medyada yüz binlerce kişi tarafından dalga konusu yapıldı.

Fransız Meclisine Rus Hacker Saldırısı!

Fransa Millet Meclisi’nin internet sitesi 27 Mart Pazartesi günü Rusya destekçisi olduğu açıklanan bir grup tarafından hacklendi. Siteye erişim saatlerce kesintiye uğradı.

Grevler İçin Tarihi Polis Önlemi

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin açıkladı, Salı günü gerçekleşecek grev için eşi benzeri görülmemiş güvenlik önlemleri alındı. 5.500’ü Paris’te olmak üzere toplamda ülke geneli 13.000 jandarma ve polis sokaklarda görev yaptı.

Fransa’da gerçekleşen grevler esnasında polisin göstericiler karşısındaki tutumu Avrupa Birliği tarafından “özgürlüklere müdahale” olarak nitelendirilmiş ve Fransız hükümeti bu hususta uyarılmıştı.

Fransa’da Ne Oluyor? Grevci Sayısında Azalma Var!

CGT, 28 Mart Salı günü Paris’te 450.000 kişinin grev için sokağa döküldüğünü açıkladı. 23 Mart tarihinde ise bu sayı 800.000 dolaylarında idi. Fransa’da yeni grev tarihi olarak ise 6 Nisan 2023 gösterildi. Bu 11. grev günü olarak kayıtlara geçecek.

Salı günü gerçekleşen grevler esnasında TOMA’ya direnen bir Fransızın görüntüleri protestolara damga vurdu. Twitter üzerinden paylaştığımız video tam 6.5 milyon kişi tarafından görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Islıklandı!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konvoyu proje açılışı için gittiği Savines şehrinde toplanan protestocular tarafından ıslıklandı. Polisin biber gazı ile dağıttığı kalabalıkta yer alan 2 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Fransa’daki Grevler Üniversitelere Sıçradı!

Fransa genelinde devam eden grevler üniversitelere sıçradı, protesto hareketlerine öğrenciler de katıldı! Kampüsler nasıl bloke ediliyor? Dersler devam edebiliyor mu? Üniversite yönetimlerinin tavrı ne oldu? Merak ettiğiniz tüm sorulara ekibimizden İkbal Baş kaleme aldığı bu yazısında değindi.

Fransız Danıştayı: “İzinsiz Gösteri Suç Değildir”

Fransız Danıştayı: “İzinsiz gösteriye katılmak ‘suç’ değildir ve ilgili şahsın ‘sorguya çekilmesini’ gerektirmez.”

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, yaptığı bir açıklama ile izinsiz gösteriyi “ifade alınmayı gerektiren bir suç” olarak nitelendirmişti.

Tony Parker NBA Efsaneleri Arasına Kazındı!

Tony Parker, NBA efsanelerinin yer aldığı Hall of Fame’e giren ilk Fransız basketbolcu olarak tarihe geçti.

Fransa’da İş Arayanlara Müjde: Bu İçerikler Size Özel!

Fransa’da iş arayışı sürecinde çok işinize yarayacak mülakat tavsiyelerini sizler için derledik. Yazıya bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Ayrıca Fransa’da iş bulmanızı kolaylaştıracak en kullanışlı web sitelerini ekibimizden Sıla sizler için sıraladı.

1789 Bildirgesinde Aydınlanma Dönemi Filozoflarından İzler!

1789 Fransız İhtilali sonrası yayımlanan İnsan Hakları Bildirgesi, Fransız demokrasisinin kilit metinleri arasındadır. Peki, bildirgenin maddelerinde Aydınlanma Çağı filozoflarından izler olduğunu biliyor muydunuz? Ekibimizden Elif Türkmen bu yazısında sizler için kaleme aldı.

Siz de kendinize “Fransa’da ne oluyor?” sorusunu sıklıkla soruyorsanız, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!

Twitter ve Instagram adreslerimiz: @fransizgastesi

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala