Gündem

Fransa’da Ülke Geneli Grev Üniversitelere Sıçradı

Fransa’da ülke geneli grev üniversiteleri de etkiliyor. Emeklilik reformu protestolarının üniversitelerdeki yansımalarını inceledik.

Fransa uzun bir süredir grev hareketlerine tanıklık ediyor. Başbakan Elisabeth Borne’un emeklilik reformu yasasını Fransız Anayasası’nın 49. maddesinin 3.fıkrasına dayanarak meclisten onaylatmadan geçirmesi Fransa’da ülke geneli grev ile karşılanıyor. Bu protestolara üniversiteler de eşlik ediyor. Hafıza tazelemek adına geçen haftaki grevlerden bahsettiğimiz küpürümüze bakmayı unutmayın!

Kaynak: https://www.sudouest.fr/economie/reforme-des-retraites/reforme-des-retraites-combien-de-grevistes-ce-jeudi-19-janvier-13729292.php Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Fransa’da ülke geneli grev gittikçe yayılırken bu sosyal ayaklanmaya elbette üniversiteler de dahil oluyor. Öğrenci sendikaları ve öğrenci kulüpleri grevi büyütmek için çağrılarda bulunuyorlar. Üniversite binaları öğrenciler tarafından bloke ediliyor. Yalnızca gözlemlerimizi aktardığımız bu yazıda, Fransa’da neler olduğuna birlikte bakalım.

Öğrenci Sendikaları ve Siyasi Partilerin Gençlik Örgütleri Grev Çağrısı Yapıyor

Kaynak: https://etudiant.lefigaro.fr/les-news/actu/detail/article/loi-travail-des-etudiants-grevistes-reclament-la-moyenne-aux-examens-20113/ Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Bilindiği üzere grevler ulusal düzeyde yapılıyor ve ulusal sendikalar grev için çağrıda bulunuyor. Ulusal sendikaların yanı sıra, öğrenci sendikaları ve siyasal partilerin gençlik örgütleri de öğrencileri grevlere davet ediyor. Fransa’da yasal olarak öğrencilerin grev hakkı yok ancak öğrencilerin greve katılımı azımsanmayacak kadar fazla.

Üniversite Binalarına Giriş Engelleniyor

Strasbourg Üniversitesi Kaynak: https://france3-regions.francetvinfo.fr/grand-est/bas-rhin/strasbourg-0/strasbourg-etudiants-bloquent-faculte-marc-bloch-1455287.html Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Bir süredir grevler nedeniyle üniversitelerin girişleri kapatılıyor. Öğrenciler üniversitelerin girişlerini engelliyorlar ancak bu bloke etme girişimi sanıldığı gibi şiddet eylemleri içermiyor. Kapıların önüne masalar ve konteynırlar konularak girişlere izin verilmiyor. Üniversite personelinin ise kart göstermesi durumunda binaya girişi mümkün.

Yine de bazı durumlarda şiddet eylemlerine tanık oluyoruz. Genellikle çöp konteynırlarının yakılması, otobüs duraklarına zarar verilmesi ve bankamatiklerin kırılması vb olaylar hükümetin de hedefinde. Sendikalar bu şiddet eylemlerini kınıyorlar. Bu gibi durumlar öğrenciler bina içerisindeyken gerçekleştiğinde ise yönetim binalara erişimi kapatıyor ve içeride kalan öğrenciler tahliye ediliyor.

Grev Günleri Dersler Tamamen Durmuyor

Kaynak: https://www.ladepeche.fr/article/2018/02/06/2736794-pourquoi-le-personnel-est-paye-les-jours-de-greve.html Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Diğer yandan eğitimcilerin de grev hakkı olduğunu hatırlatalım. Eğitimciler de dilerse grev yapabiliyor. Eğitimcilerin greve katılması ise derslerin durması anlamına geliyor. Ancak grev yapmayan eğitimciler ders vermeye devam edebiliyor. Binaların bloke olması durumunda online ders yapma olasılığı değerlendiriliyor. Grevlerin çoğaldığı bu dönemde çoğu sınav ve ders ertelenmiş durumda. Pandemi döneminde edinilen online ders tecrübesi bu dönemde üniversitelere epey yardımcı olmuş gibi duruyor.

Fakültelerin Politik Pozisyonu Alınan Kararları Etkiliyor

Toulouse Jean Jaures Üniversitesi Grev | Kaynak: https://actu.fr/occitanie/toulouse_31555/greve-5-decembre-blocage-universite-jean-jaures-science-po-toulouse_29887491.html Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Grevler sürerken bu durum, Fransız öğrenciler arasında da çok yaygın olarak konuşuluyor. Örneğin sağ görüşlü fakülteler greve yanaşmayabiliyor. Diğer yandan sol görüşlü fakülteler ise greve destek verebiliyor. Bu durumun tamamen bir gözlemden ibaret olduğunu hatırlatalım.

Buna rağmen içinde bulunduğumuz süreçte farklılıklar da gözlemliyoruz. Hükümetin kararına kamuoyunca sağ olarak nitelendirilen çoğu üniversiteden de tepkiler yükseliyor. Bunun en büyük örneği Fransa’nın “en muhafazakâr” üniversitesi olarak nitelendirilen Panthéon-Assas Üniversitesi. Üniversitenin bir grup Hukuk Fakültesi öğrencisi üniversite girişlerini kapatarak emeklilik reformunu protesto ettiler. Bu durum Fransa’da “tarihi” olarak nitelendiriliyor.

Sonuç

Lyon Ünivesitesi Grev | Kaynak: https://www.lyoncapitale.fr/actualite/deux-etudiants-en-greve-de-la-faim-a-lyon-universites-et-rectorat-se-renvoient-la-balle-la-presidente-de-lyon-2-nous-repond Erişim Tarihi: 28 Mart 2023

Üniversitelerde eğitim greve rağmen devam ediyor. Uzun bir süredir her hafta bir gün grev çağrısı yapılıyor. Üniversiteler bazı binaları grev sürecinde kapatıyorlar. Göstericiler tarafından üniversite girişleri engelleniyor. Akademisyenler bu durumda online ders yapmayı tercih ediyorlar.

Zaman zaman olayların büyüdüğü anlara da şahit oluyoruz. Bu durumlar polisin sert müdahalesiyle sonuçlanabiliyor. Örneğin ben bu yazıyı tamamlamak için kütüphaneye girerken arka caddede polis müdahalesi vardı. İtiraf etmeliyim ki kütüphaneye girene kadar biber gazının çevreye yayılmasıyla epey zorlu anlar yaşadım.

Tüm bu grevlere rağmen iki taraftan da henüz bir uzlaşma girişimi yok. Olayların nereye varacağını birlikte izleyip göreceğiz. Ancak üniversiteler sınav dönemine yaklaşıyor ve haliyle bu durum öğrencileri zorluyor.

Bununla birlikte gelecek hafta da grev yapılacağını duyurmuş olalım. Peki siz Fransa’da öğrenciler dahil olmak üzere birçok kesimin hayatınız sora sokan bu süreçte neler yaşadınız? Greve dair anekdotlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın! Sevgilerimizle.

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala