#GasteKüpürü Gündem

#GasteKüpürü (19-26 Mart)

Emeklilik reformu, yeni göç yasası, protestolar, yangınlar ve polis şiddeti: “Fransa’da neler oluyor?” sorusuna yanıt verdik!

Bu haftanın #GasteKüpürü içeriğinde “Fransa’da Neler Oluyor?” sorusuna yanıt verdik. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler gerçek mi? Paris neden yanıyor? Fransa’ya seyahat etmek riskli mi? Fransa’ya dair en doğru ve güvenilir bilgileri Gasteniz olarak sizler için derlemeye devam ediyoruz!

Fransa’da Vekillerin Can Güvenliği Tehlikede Mi?

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, milletvekillerinin can güvenliğini sağlamak için hükümetin aktif çalışma içerisinde olduğunu açıkladı. Cumhuriyetçiler vekili Frédérique Meunier, gün boyunca aldıkları “kellenizi keseceğiz” şeklindeki yüzlerce mailden endişe duyduklarını ifade etmişti. Fransa’da halkın hükümet temsilcilerine karşı emeklilik reformu ve 49.3 öfkesi devam ediyor.

Fransa’da Göstericiler Otobanları Ulaşıma Kapattı!

Fransa’da hükümetin emeklilik reformunu protesto eden halk, otobanlarda ulaşımı durdurdu. Yolları kapatılan şehirlerden bazıları şu şekilde: – Boulogne-sur-Mer, Brest, Caen, Lannion, Lille, Lorient, Lourdes, Metz, Nantes, Nîmes, Rennes, Rouen. 20 Mart sabahı gerçekleşen bu eylem, polis müdahalesiyle sona erdirildi.

Paris Sokakları Yanıyor!

Sosyal medyada hükümetin emeklilik reformuna karşı organize olan bir grup, başkentin farklı yerlerindeki çöp kutularını ateşe verdi. Polis grubun izini erişemedi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, benzer görüntülere engel olmak amacıyla çalışmaların başladığını duyurmuştu. Paris sokaklarında biriken 10 ton çöp, istihdam edilen ek temizlik işçileri sayesinde kademeli olarak azaltılıyor.

Fransa'da Neler Oluyor? Paris'te çöp krizi! Şehirde yaklaşık 10 ton çöp birikti.
People walk past uncollected garbage in Paris, Monday, March 13, 2023. A contentious bill that would raise the retirement age in France from 62 to 64 got a push forward with the Senate’s adoption of the measure amid strikes, protests and uncollected garbage piling higher by the day. (AP Photo/Lewis Joly)

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Hiçbir Meşruiyetiniz Yok!”

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan ülkedeki protestolara ilişkin ilk açıklama geldi: “Sokaktaki kalabalıkların, seçilmiş vekilleri aracılığı ile kendisini ifade eden halk karşısında hiçbir meşruiyeti yok!

Macron’un açıklamasından diğer satır başları ise şu şekilde:

  • “Emeklilik reformunu zevk için yapmadım, yapmak da istemezdim ancak öyle gerekiyordu.”
  • “Emeklilik reformunun yıl sonuna kadar yürürlüğe girmiş olması gerekiyor, girecek de!”
  • “Şiddet hareketlerini de şiddete başvuranları da kabul etmiyorum. Sendikaların hakkı vardır, grev yapıp protesto düzenleyebilirler. Ancak şiddete başvurarak zarar vermek bu hak ile bağdaşmıyor.”

Macron’un son başkanlık seçimindeki Marine Le Pen ise yaptığı açıklamada halkın yanındayım mesajı verdi:

“Kendi kendine yarattığı bu krizi çözebilecek tek kişi, Fransız halkına tokat atmayı tercih eden Macron’dur. Sokaktaki ateşin sönmesi için çaba göstermeyeceğim.”

Marine Le Pen

Adalet Bakanı’ndan Savcılara “Daha Katı Olun” Çağrısı Geldi!

Fransa Adalet Bakanı Dupont-Moretti, cumhuriyet savcılarına protestolar kapsamında ifadeleri alınan kimselere karşı “daha katı olma” ve “caydırıcı kararlar alma” çağrısı yaptı.

Macron’un “Pahalı” Saati Ülkede Gündem Oldu!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un taktığı Bell & Ross marka saati alım gücünden bahsettiği esnada masa altında çıkardığı görüntüler ülkede gündem oldu. Bir Twitter kullanıcısının 80.000 avroluk saat diyerek paylaştığı bu görüntüler bir anda milyonlarca görüntülendi. Peki görüntüler gerçek miydi ve Macron gerçekten bu derece pahalı bir saat mi takıyordu?

Élysée Sarayı saat çıkarma olayına ilişkin yaptığı ilk açıklamda “gürültüsü rahatsızlık verici boyuta ulaşmıştı” sözlerine yer verdi. Gerçekten de görüntülerde Macron’un saatini masaya vurmasının ardından çıkardığı gözlemleniyor. Kaldı ki Emmanuel Macron saat çıkarma hareketini, kamuoyu karşısındaki konuşmalarında geçtiğimiz yıllarda da yaptı. Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına özel tasarlanan Bell & Ross marka ve V1-92 model saatin tahmini fiyatı ise 2.400 euro.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’a Kötü Sürpriz!

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un Instagram hesabı, kullanıcılar tarafından kasıtlı olarak 49.3 bin takipçiye sabitlendi. Başbakan, bunun üzerine Instagram hesabını kapattı. Anayasa 49.3 ile emeklilik reformunu yürürlüğe koyma kararı alan hükümete tepkiler çığ gibi büyüyor.

Fransa’da Gensoru Önergesi Reddedildi!

“Fransa’da neler oluyor?” sorusunu sorduran hükümetin emeklilik reformuna karşı mecliste gensoru önergesi verilmişti. Fransa meclisinde oylanan her iki gensoru önergesi de az farkla reddedildi, hükümet görevde kaldı. Anayasa Konseyi’nin sansür uygulamadığı ihtimalde, milyonları sokağa döken emeklilik reformu meclis önünde oylanmadan yürürlüğe girecek. Kararın ardından konuşan Borne, emeklilik reformunun mecliste görüşülmeden ve oylanmadan yürürlüğe girmesine ilişkin “zafer elde ettik deme hakkına sahibiz” açıklamasında bulundu.

Fransa'da neler oluyor? Gensoru önergesi reddedildi!

Fransa’da Neler Oluyor: 3.5 Milyon Kişi Sokaklara Döküldü!

Fransa’da 23 Mart Tarihi için ilan edilen grev kapsamında 800.000’i Paris’te olmak üzere 3.5 milyon kişi sokaklara döküldü. Devrimin sembolü Bastille Meydanı ise son yılların en büyük protesto hareketlerinden birisine şahitlik etti. Grevin 10. perdesi 28 Mart Salı günü gerçekleşecek.

Son olarak Paris’teki olaylar sebebiyle otel rezervasyonlarında %20 ila %30 arası değişen oranlarda bir düşüş gözlemlendiği duyuruldu.

Fransa'da neler oluyor? Yeni grev tarihi açıklandı: 28 Mart!

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri: “Endişe Duyuyoruz”

Avrupa Konseyi’nden Fransa’ya “protesto ve gösteri hakkına saygı duyun” çağrısı geldi. İnsan Hakları Komiseri Mijatovic, emeklilik reformu karşıtı göstericilere karşı “aşırı güç kullanımından” duyduğu endişeyi dile getirerek Fransa’yı bu konuda uyardı.

İngiltere Kralı 3. Charles’ın Fransa Ziyareti İptal Edildi!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, İngiltere Kralı III. Charles’ı Versay Şatosu’nda ağırlayacağı akşam yemeği, ülkedeki şiddetli protestolar sebebiyle iptal edildi. Ziyarete ilişkin yeni tarih ise henüz açıklanmadı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Fransa’ya Çağrı: “İnsan Haklarına Saygı Gösterin!”

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan #Fransa’daki olaylara ilişkin açıklama geldi:

“Fransız polisinin protestolara karşı şiddete başvurması, hükümetin demokrasi ve ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı olmadığının bir göstergesidir. Protestoculara karşı şiddete başvurmaktan vazgeçin!”

Fransa Milli Takımının Yeni Kaptanı Kylian Mbappé Oldu!

Fransa milli takımının yeni kaptanının Kylian Mbappé olduğu açıklandı. Mbappé, depremzedelere yardım amacıyla düzenlenen #Omuzomuza etkinliğinde yaptığı bağış ile Türkiye’nin sevgilisi haline gelmişti. Fransız yıldız, kaptan olarak çıktığı ilk maçında Hollanda karşısında 1 gol ve 1 asistle oynadı.

Fransa’da Ramazan Orucu 23 Mart Perşembe Günü Başladı!

Büyük Paris Camisi, Fransa’da Ramazan orucunun 23 Mart Perşembe günü itibariyle başlayacağını duyurdu. Ramazan ayının sevincini duyan tüm okuyucularımıza huzurlu bir ay dileriz.

“Fransa’da Neler Oluyor?” sorusuna yanıt vermemizin ardından, bu haftanın özgün içeriklerine gelin birlikte göz atalım!


İnternet Üzerinden Fransızca Öğrenmek Mümkün Mü?

Fransızca kursuna gitmek için zamanı veya imkanı olmayanlar, bu içerik tam size göre! Online Fransızca öğrenmenize ve dil becerinizi hızla geliştirmenize yardımcı olacak en faydalı 7 internet sitesini sizler için bu yazımızda derledik! Bon courage !

Fransa’da Nasıl Araba Satın Alınır? Fransa’da Kimler Motorlu Araç Satın Alabilir?

Fransa’da motorlu bir araç satın almayı mı düşünüyorsunuz? Öğrenciyken veya vizeli/oturumluyken bu mümkün mü? Ruhsat edinmek için neler gerekli? Araba satın alma sürecine dair soru işaretlerinizi gidermek için bu yazımızı kaçırmayın!

Fransız İcadı Olduğu Tahmin Edemeyeceğiniz 10 Buluş!

Turizm, sanat, kültür, edebiyat… Hakkında en çok bunlardan bahsettiğimiz Fransa, bilim ve teknoloji konusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. İşte Fransız icadı olduğunu bilmediğiniz 10 buluşu bu yazımızda sizler için derledik!

Frankofoni Haftası Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı!

Mart ayının son haftasında kutladığımız Frankofoni Haftası’na dair tüm bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik! Bilindiği üzere Fransızca dünya üzerinde 300 milyondan fazla kişi tarafından konuşulmakta ve en çok konuşulan 5. dil konumunda bulunmaktadır.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala