#GasteKüpürü

#GasteKüpürü : Fransa’da Anayasa 49.3 Krizi!

Fransa’da kriz: Hükümetin emeklilik reformunu Anayasa 49.3 ile yürürlüğe koyması ülkeyi karıştırdı. Fransa’dan öne çıkan tüm gelişmeleri derledik!

Son günlerin en çok konuşulan konusu olan Anayasa madde 49.3 nedir? Tüm detaylarıyla bu yazımızda yer verdik.

Fransa’da Demokrasi Krizi: Hükümetin Anayasa 49.3 Kararı Ülkeyi Karıştırdı!

Fransa’da demokrasi krizi yaşanıyor. Fransız hükümeti, son günlerin en tartışmalı konusu olan emeklilik reformunu Anayasa 49.3 maddesi üzerinden yürürlüğe koyacak. Madde hükmü uyarınca yasa tasarısı meclis önünde görüşülmeden oylanmadan doğrudan yürürlüğe girecek.

Anayasa 49/3 kararı alındığını açıklamak üzere millet meclisi kürsüsüne geçen Başbakan Elisabeth Borne, konuşmasını tamamlayamadı ve seans yarıda kesildi. Borne, meclisten ayrılırken gözyaşlarını tutamadı.

Başbakan, Anayasa 49.3 açıklaması yapıyor!

Anayasa 49.3 Hükmü Nedir? Fransız Anayasası Bu Konuda Ne Öngörüyor?

Anayasa 49/3 uyarınca meclis önünde görüşmeden oylamadan emeklilik reformunu yürürlüğe koyma kararı alan hükümet, düşme riski ile karşı karşıya kalacak!

Peki Anayasa 49/3 ne öngörüyor?

Anayasa 49/3, özellikle bütçenin yürürlüğe girme sürecini hızlandırmak amacıyla Anayasa metnine yerleştirilmiş bir rasyonelleştirilmiş parlamentarizm mekanizmasıdır. Bu, özellikle finans ve sosyal güvenlik hususlarına ilişkin yasalar için Başbakana verilmiş sınırlı bir yetkiden ibarettir.

Hükümetin başı olan Başbakan, sorumluluğu yürütme erki üzerine alarak Anayasa 49/3 uyarınca bir bütçe tasarısını meclis önünde tartışmasız oylamasız yürürlüğe koyabiliyor.

Bu karara karşı Meclis salt çoğunluğu (289 vekil) 24 saat içerinde sansür getirmezse, hükümetin belirlediği bütçe yürürlükte kalıyor. 289 vekilin bu tasarıya karşı oy kullandığı ihtimalde ise hükümet düşüyor ve Cumhurbaşkanı’nın bu durumda yeni bir kabine kurması gerekiyor.

Fransa Karıştı, Sokaklara İnen Halk Meclise Yürüdü!

Fransız hükümetinin emeklilik reformunu mecliste oylamadan yürürlüğe koyma kararının ardından halk, kalabalık gruplar halinde millet meclisine yürüdü. Özellikle Concorde Meydanı ve Champs-Elysees Bulvarı’nda halk hükümeti protesto amacıyla toplandı. Polisin müdahalesi ile sokaklara dağılan kalabalık şehri ateşe verdi. Fransa, son yılların en büyük ayaklanmalarına şahitlik ediyor.

Fransa’da hükümetin bugün açıkladığı kararın ardından “Révolution”, “Louis XVI” ve “Bastille” kelimeleri Twitter’da ülke gündeminin en üst sıralarında yer aldı.

anayasa 49.3 açıklaması ülkeyi karıştırdı!

Paris Emniyet Müdürlüğü’nden Protestolara Yasak!

Paris Emniyet Müdürlüğü, Concorde Meydanı ve Champs Élysées Bulvarı’ndaki toplanmaların yasaklandığını duyurdu. Concorde Meydanı’ndaki protestoların “hükümet düşene kadar devam etmesi” çağrısı yapılmıştı.

Yasama rağmen Cumartesi günü gerçekleşen protestolarda, 122’si Paris’te olmak üzere Fransa genelinde toplam 169 kişi hakkında adli işlem yapıldı.

Fransa’ya Seyahat Edeceklerin Dikkatine: Uçuşlar İptal Edildi!

Fransa’da devam eden grevler sebebiyle önümüzdeki Pazartesi günü (20 Mart) Orly Havalimanı’ndan gerçekleşecek uçuşların %30’u, Marsilya’dan gerçekleşecek uçuşların ise %20’si iptal edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Güven Kaybediyor!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un popülaritesi göreve başladığı 2022 Mayıs ayından bu yana 13 puan düştü. Fransızların yalnızca %28’i Macron’dan memnun.

Paris’te Tonlarca Çöp Sokakları Kapladı!

Paris’teki temizlik işçilerinin grevi devam ediyor. Sokaklardan toplanmayan çöpler büyük kirliğe sebep olurken, on binlerce ton çöpün temizlenmesi için ordu seferber oldu. Fransız askeri ile birlikte Paris Belediyesi de seferber oldu. İstisnai olarak işe alınan temizlik personelleri günlerdir çöp toplama faaliyetlerini sürdürüyor.

anayasa 49.3 açıklaması sonrası temizlik işçilerinin grevi uzatıldı.
TOPSHOT – A pedestrian walks past household waste containers in a street of Paris, on March 12, 2023, which have been piling up since collectors went on strike against the French government’s proposed pensions reform on March 6, 2023. (Photo by Stefano RELLANDINI / AFP)

Platini’den Federasyon Başkanına Destek!

Fransa efsanesi Michel Platini, hakkında cinsel taciz suçlamasıyla başlatılan soruşturma sonrası istifa eden Fransa eski Futbol Federasyonu başkanı Noël Le Graët hakkında konuştu: “Çok iyi bir başkan olarak hatırlanacak.”

Seine Nehri Yüzülebilir Hale Geliyor!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Seine Nehri’nin 2024 yılı itibariyle yüzülebilir hale getirileceği müjdesini verdi. Proje için yarısı devlet tarafından finanse edilmek üzere 1.4 milyar avro bütçe ayrıldı.

Fransa’da Sinema Baharı Başladı!

Sinema baharı kampanyası kapsamında ülke genelinde sinema biletleri bugünden itibaren 21 Mart tarihine kadar yalnızca 5€!

Fazıl Say Paris’te Depremzedelere Yardım Amaçlı Konser Verdi!

Paris’te deprem yaralarını sarmak için büyük bir dayanışma konseri verildi. Türk sanatçı Fazıl Say’ın da “Kara Toprak” isimli eserini seslendirdiği konser, France 2 kanalından canlı yayınlandı

Fazıl Say ile birlikte Patrick Bruel, Zaz, GIMS, Laurent Voulzy gibi ünlü sanatçılar da etkinlikte sahne aldı. Paris’te düzenlenen dayanışma gecesinin sonunda deprem bölgelerine gönderilmek üzere toplam 2.3 milyon euro yardım toplandı.

Fransa’da Gençler Arasındaki Antidepresan Kullanım Oranı Endişe Veriyor!

Fransa’daki 20 yaş altındaki gençlerde antidepresan ilaç kullanımı, 2014 ila 2021 yılları arasında %62,58 oranında arttı.

Biatlonda Dünya Kupası Fransa’nın!

Julia Simon, biatlonda dünya kupasına uzanarak 18 yıl aradan sonra bu başarıyı elde eden ilk Fransız oldu.

Pembe Şehir: Toulouse!

Öğrencilerin gözdesi ve turistlerin ilgi odağı olan, Fransa’nın en kalabalık şehirlerinden birisi Toulouse’u sizler için inceledik: Ekibimizden Ayça Mert’in “Ville Rose : Toulouse” yazısına şimdi linke tıklayarak erişebilirsiniz!

Fransa’da En Çok Hangi Mesleklere İhtiyaç Duyuluyor?

ChatGPT’ye sorduk: Fransa’da en çok hangi alanlarda çalışana ihtiyaç duyuluyor? İşte Fransa’da kariyer hedeflerinizi çizerken göz atmanız gereken sektörleri ekibimizden İkbal Baş bu yazısında derledi!

Fransızca Konuşurken Kullanabileceğiniz Aşk Sözleri!

Je t’aime, mon amour, mon cœur, ma poupette… Aşkın dili Fransızcada sıklıkla kullanılan en güzel aşk sözlerini sizin için bu yazımızda derledik!

Fransa’da Feminist Hareketler!

Kadınlar, haklarını edinebilmek için dünyanın her yerinde feminist mücadeleler verdiler. Peki ya başkaldırılarıyla bilinen Fransız toplumundaki feminist isyanlar hakkında bilginiz var mı? Ekibimizden Sıla bu yazısında Fransa’daki feminist hareketleri sizler için kaleme aldı!

Neden Hep Concorde Meydanı Yanıyor?

Halk direnişi açısından yüksek sembolik değere sahip olan ve 1789’da « Devrim Meydanı » olarak da adlandırılan tarihi meydan Concorde’u ekibimizden Elif Türkmen sizler için kaleme aldı: “Paris’in Kalbi: Concorde Meydanı”

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala