#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Araba Satın Almak 

Yazar Selin Bal

Fransa’da otomobil, motosiklet veya herhangi bir motorlu araç satın almayı mı düşünüyorsunuz? Öğrenciyken veya vizeli/oturumluyken araba satın alabilir misiniz? Türk ehliyetiyle araba satın almak mümkün mü? Çeşitli sorularınızı cevaplamaya çalıştığımız bu yazımızı kaçırmayın!

Hangi Sitelerden Araç Satın Alabilirim?

Fransa’da bireysel satıcılardan ikinci el araba satın almak için Leboncoin veya Facebook Marketplace en aktif kullanılan seçenekler arasında.

Kurumsal bir firma tercih ederseniz bulunduğunuz bölgedeki firmaların internet sitelerine göz atabilirsiniz.

Bir araç satın almaya karar verdiğinizde satış sözleşmesinde bulunması gereken bilgiler: 

  • Marka, tip, model, şasi numarası
  • Aracın ilk trafiğe çıkış tarihi 
  • Kat edilen toplam kilometre
  • Beygir gücü
  • Ruhsat masrafları hariç alıcının ödeyeceği, tüm vergiler dahil satış fiyatı
  • Ödeme yöntemi
  • Satıcı ve alıcının ad, soyad, adres bilgileri
  • Tarih ve iki tarafın imzaları
Araç Muayene Raporu (Contrôle technique)

Dört yaşından büyük her araç için satıcı, satış sözleşmesinin akdinden önce alıcıya muayene raporu vermek zorundadır. 

Araç muayenesi, 6 aydan daha az bir süre önce yapılmalıdır. Satış sözleşmesinde bu belgenin teslim tarihinin yazılı olmasında fayda var.

Muayene, satıştan önce aracın genel güvenlik durumu hakkında bilgi verir. Şasi, süspansiyon, akslar, direksiyon, fren, aydınlatma sistemi, tekerlekler, kaporta gibi noktaları kapsar. Bu rapora istinaden aracı satın almaktan cayabilirsiniz.

Teknik muayene raporunun satıştan sonra (örneğin teslimat anında) verilmesi suç teşkil etmektedir. Ayrıca süresi geldiği halde muayene yaptırmadan aracını satışa koyanlara da denk gelebilirsiniz fakat aslında bu yasal değil. 

Muayene raporuyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer hususa değinelim. Aracın önemli bir kusuru olduğunda (défaillance majeure) araç sahibi yalnızca 2 ay boyunca geçerli bir muayene raporu edinebilir. Bu yüzden alacağınızın aracın muayene raporunun uzun süre geçerli olduğundan emin olun. Sadece 2 ay geçerliliği varsa satın almadan önce satıcının kusurları düzeltip tekrar muayene raporu edinmesini talep edin.

Araç Ruhsatı (Carte grise/Certificat d’immatriculation) 

Ruhsat aşamasına geçerken satıcı, alıcıya HistoVec veri tabanından alınan araç durum belgesini temin etmelidir. HistoVec, ikinci el araç satmak veya satın almak isteyenler için ücretsiz bir resmi internet sitesidir. Aracın geçmiş kaza bilgileri gibi detaylı durum analizini gösteriyor.

Örneğin; aracın ödenmemiş bir cezası bulunuyor veya bağlanmış bir araçsa bu belge sayesinde öğrenebilirsiniz.

HistoVec sitesinden alınmış bir araç raporu örneği

Satıcı aynı zamanda alıcının ruhsat edinebilmesi için gerekli tüm belgeleri sağlamalıdır:

  • Üstü çizili, satıcının imzasıyla beraber “devredildi veya satıldı” yazan ruhsat belgesi
  • 6 aydan daha kısa tarihli bir teknik muayene sertifikası
  • Varsa ticari garanti belgesi
  • Devir beyannamesi belgesi (certificat de cession) 

Alıcı ve satıcının kimlik bilgilerini ve onayını beyan ettiği bu devir beyannamesini, isterseniz buradan boş haliyle indirip elinizle doldurabilirsiniz. Ya da buradaki simülatör aracılığıyla otomatik doldurabilirsiniz.

“Satıldı” yazan, tarihli ve imzalı ruhsat belgesi örneği

Son olarak, Fransa’da araç ruhsatı edinmek için ehliyet sahibi olmalısınız. Fransa’da öğrenci olduğunuz süre boyunca, Türkiye’den aldığınız ehliyetle araba satın alabilirsiniz. Başka bir sebepten Fransa’ya yerleştiyseniz (veya artık öğrenci değilseniz) 1 sene boyunca Türk ehliyetinizi kullanmaya devam edebilir, yani araç da satın alabilirsiniz. 

Ehliyet süreci hakkındaki tüm detaylar için ekibimizden İkbal Baş’ın içeriğine göz atmayı unutmayın! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

8 Comments

  • Merhabalar

    Arac satin alirken bir sikinti yok, ancak uzerinize aldiginiz arac icin sigorta yaptirmak istiyorsaniz, Fransiz ehliyeti gerekmekte.

    Yani Turkiye’den gelen birinin, igrenci ya da kisa sureli anlasmali calisan olmasi fark etmeksizin sikinti yasayacagini dusunuyorum.

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkürler!

      Ne yazık ki bazı sigorta şirketleri bahsettiğimiz koşullardaki birinin Türk ehliyetinin de geçerli olduğunu bilmiyor olabilir.
      Fakat normalde sigorta yaptırmak da mümkün. Kendi deneyimimden ve aynı statüdeki tanıdıklarımdan da teyitli.

  • Merhaba Ben Almanyada oturuyorum, Bana Fransan dan Wohnmobil Basis yapildi bunu araci almam icin ne gibi islemleri yapiliyor.lütven yardim.edermusiniz sagolun

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala