Yaşam

Fransa’nın Güney’deki İncisi: Nice

Fransa’nın en gözde turistik şehirlerinden olan Nice’i gezme fırsatınız oldu mu? Olmadıysa, bu içerik tam sizin için!

Kısa Nice Tarihi

Lakabı Nice la Belle, yani “Güzel Nice” olan bu şehirdeki ilk yerleşik hayat tarihi 400.000 yıl öncesine, homo erectus’ların yaşadığı döneme kadar gidiyor. Bir şehir olarak Nice’in ise, tıpkı Marsilya gibi, MÖ 350 yılında Foça’dan gelen Yunanlar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Liguryalılar’a karşı bir zafer kazanarak şehri ele geçiren Yunanlar, Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike’ye atıfla şehre Nikaia ismini veriyorlar.

Nice, Fransa’ya ne zaman katıldı?

1388 yılında Savoy Dükalığının yönetimine geçen ve uzun yıllar boyunca Savoy Dükü tarafından yönetilen Nice’in Fransa’ya dahil olması 1792 yılında 1. Cumhuriyet zamanında gerçekleşiyor. 1815 yılında Piedmont-Sardinya Krallığı’na kaybedilen Nice, 1860 yılında III. Napoleon tarafından tekrar Fransa’ya dahil ediliyor.

Nice şehrinde gezilebilecek yerler

Peki bu tarihi şehirde nereleri görmek lazım? Elbette ilk akla gelen yer, o etkileyici açık mavi deniziyle Nice’in plajları. Gözünüzü denize ve Fransız Alplerine doyurduktan sonra ise kıyıya çok yakın olan ve Belle Epoque döneminden pek çok harikulade eser taşıyan Villa Masséna’ya gidebilirsiniz. (Napoleon öldükten sonra yüzünden alınmış ölüm maskesini görmeyi unutmayın!)

Bu göz alıcı villayı ziyaret ettikten sonra önünüzde iki seçenek var: Ya batıya doğru gidip Nice Güzel Sanatlar Müzesi’ni ziyaret ederek van Loo ve Monet’nin tabloları ile Rodin’ın heykellerini görebilirsiniz, ya da doğuya doğru ilerleyip Albert 1er Parkı’ndan geçerek Nice Opera’sını, kırmızı Galeries Lafayette binalarını ve harika müzik aletleriyle dolu barok tarzında bir saray olan Musée du Palais Lascaris’i ziyaret edebilirsiniz.

Nice Operası

Eğer Nice’te yeteri kadar vakit geçirdiğinizi düşünüyorsanız, Le Port durağından 100 numaralı otobüse binerek sadece 1.5 Euro’ya Cote d’Azur’ün en güzel manzaraları eşliğinde Monako’ya günübirlik bir seyahat yapabilirsiniz. (Manzaraları iyi görmek için otobüsün sağ tarafına oturmanızı tavsiye ederiz!)

Sanatçıların ilham kaynağı: Nice

Akdeniz kıyısında Marsilya’dan sonra Fransa’nın ikinci en büyük şehri olan Nice, güzelliğiyle tarih boyunca birçok sanatçıyı da etkilemiş. Ressamlardan Marc Chagall ve Henri Matisse, yazarlardan Nietzsche ve Çehov, müzisyenlerden Berlioz ve Rossini kendilerini bu şehrin güzelliğine kaptırıp bazı eserlerini burada vermişler.

Chagall Müzesi / Nice

Fransa’nın Nice şehrinde öğrenci olmak

Kültür, sanat, turizm ve tarih kısmını bir tarafa bıraktığımızda Nice Üniversitesi ile Türkiye’den belli başlı üniversitelerin (Marmara, Galatasaray vb.) Erasmus+ anlaşması bulunmakta ve birçok bölümden öğrenciye değişim öğrenci olma fırsatı sunulmaktadır. Nice Sophia Antipolis (Côte d’Azur) Üniversitesi çok dallı bir üniversite olarak 1965 yılında kurulmuştur. Üniversite Alplerin kıyısındaki Nice, Cannes, Menton ve Grasse şehirleri boyunca yayılmıştır. Başvuru tarihlerini üniversitenin web sitesinden takip ederek burada öğrenci olabilme fırsatını yakalayabilirsiniz. (https://univ-cotedazur.fr)

Şimdi sizleri Nice şehrini adımlarken fotoğrafladığımız enfes karelerle baş başa bırakıyoruz.

Keyifli seyretiler!

Yazar Hakkında

Elif Ayça Mert

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala