Fransızca

“Aktif Kitap Okuma” Yöntemi ile Fransızca Öğrenin

Yalnızca bir ayna, bir kitap ve bir sözlük ile Fransızca öğrenirken uygulayabileceğiniz “aktif kitap okuma” yöntemini açıklıyoruz.

Aktif kitap okuma, Fransızca öğrenme sürecinizi hızlandıracağını düşündüğümüz özgün, pratik ve masrafsız bir metottur. Tüm başarı hikayelerinin olduğu gibi, bu yöntemin de temelinde düzenli çalışma ve sıkı tekrarın yattığını unutmayın. İlgi alanınıza dair okuma yapma üzerine kurulan bu yöntem, Fransızca öğrenme sürecinizi de keyifli hale getirecek.

Fransızca bir kitap belirleyin

Öncelikle Fransızca öğrenmek için kullanacağınız bir kitap belirlemeniz gerekiyor. Fransızca kitap önerilerimizi şu şekilde listeleyebiliriz:

1- René Goscinny, Le Petit Nicolas
2- Albert Camus, L'Étranger
3- Apollinaire, Calligrammes
4- Honoré de Balzac, Le Père Goriot
5- Guy de Maupassant, Contes de la Bécasse
6- Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince

Okumaya karar verdiğimiz kitabı 5’er sayfalık dilimlere bölüyoruz. Ve sayfaları şu renkler ile kodluyoruz: ilk 3 sayfa sarı, 4’üncü sayfa turuncu, 5’inci sayfa ise kırmızı.

🟡 🟡 🟡 🟠 🔴

En sondaki amaç, bütün kitabı yeşile çevirmek. Renkler arasındaki geçiş ise 3 farklı fiil ile mümkün:

1- Okuma
2- Seslendirme, telaffuz
3- Yazma

Fransızca Okuma

Sarı renkten yeşil renge geçişi sağlayan ilk aktivitemiz, okuma. Evet, düz okuma. Kitabı, anlamını bilmediğimiz kelimelerin yalnızca altını çizip geçerek kesintisiz bir şekilde okumaya başlıyoruz. Bu kelimeler için seans bittiği zaman dönüp sözlük karıştırabilirsiniz. İlk 3 sayfayı yalnızca okuma yaparak sarı balonların tamamını yeşile çevirmiş oluyoruz.

Fransızca Telaffuz ve Dinleme

4’üncü sayfaya geldiğimizde, kullanacağınız herhangi bir sesli sözlük uygulaması yardımı ile sayfanın tamamını dinliyoruz. Anlamasanız dahi dinlemeye devam etmeniz çok önemli. Akabinde ise aynanın karşısına geçerek kitabın bu sayfasını bizzat kendimiz sesli okuyoruz. Ses kaydı alarak kendinizi dinlemeniz de ayrıca katkı sağlayacaktır.

Bu yolla 4’üncü sayfadaki turuncu balonu da yeşile çevirmiş oluyoruz.

Fransızca Yazma

Çalışmamızın son aşamasını ise Fransızca yazma teşkil ediyor. Kırmızı renkle kodlandırdığımız 5’inci sayfayı önümüze koyarak harf harf, kelime kelime, satır satır, noktalama işareti dahi atlamadan boş bir kağıda aynen yazıyoruz. Sayfanın tamamını yazdığınız anda kırmızı rengi de yeşile çevirmiş oluyoruz ve tablo tamamlanıyor.

🟡 🟡 🟡 🟠 🔴 -> 🟢 🟢 🟢 🟢 🟢

Fransızca seviyenizi ilerletin

Peki tek bir kitap yardımı ile uygulayabileceğiniz bu metot size hangi becerileri kazandıracaktır dersiniz?

Okuduğunu anlama, yazma, dinlediğini anlama ve konuşma!

Evet, dil öğrenmede komple bir ilerleme gösterdiğinizi birkaç ay içerisinde siz de fark edeceksiniz.

Elbette tüm bunlar ile birlikte Fransızca dilbilgisi çalışmayı, çevrenizle Fransızca konuşmayı, Fransızca kanalları takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Bir dili öğrenmek istiyorsanız, o dile maruz kalmalısınız. Böylelikle tamamen o dil ile meşgul olacak zihninizin size birkaç ay içerisinde yapacağı sürprize siz de şaşıracaksınız.

Bon courage !

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala