#İyiBilgi Fransızca Gündem

Frankofoni Haftası Kutlu Olsun!

Mart ayının son haftasında Frankofoni Haftasını kutluyoruz! Peki Frankofoni Haftası nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

Öncelikle Frankofoni Haftası Nedir?

Frankofoni Haftası, mart ayının 16’sı ila 24’ü arasında kutlanan bir etkinliktir. Genellikle 20 Mart tarihinde düzenlenen etkinlikler ile Frankofon camia bir araya gelir. Uluslararası Frankofoni Örgütü tarafından düzenlenir ve her yıl farklı bir tema etrafında gerçekleştirilir. 2024 yılının Frankofoni teması ise, Paris’te düzenlenecek olimpiyat oyunları sebebiyle “sur le podium” olarak belirlenmiştir.

frankofoni haftası

İlk olarak 1970 yılında kutlanmaya başlanan Frankofoni Haftası, Fransızca konuşan toplulukların birbirleriyle işbirliği yapmasına ve kültürlerini paylaşmasına olanak sağlar. Bir yandan da Fransızca öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlar. Dünya genelinde anadili veya ikinci dili Fransızca olan toplulukların yanı sıra Fransızca öğrenen öğrenciler de bu haftayı kutlar.

Frankofoni Haftası, farklı etkinlik ve programlarla kutlanır. Konferanslar, paneller, kültürel etkinlikler, yarışmalar, sergiler ve film gösterimleri gibi birçok etkinlik düzenlenir. Bu etkinliklerde katılımcılar, Fransızca konuşan toplulukların kültürlerini ve dillerini tanıma fırsatı elde ederler.

Frankofoni Haftası

Türkiye’de Frankofoni Haftası

Frankofoni Haftası, Türkiye’de de Fransızca öğrenen öğrenciler tarafından kutlanmaktadır. Fransız liseleri başta olmak üzere birçok okul her yıl çeşitli etkinlikler düzenler. Ayrıca Fransız Kültür Merkezi’nin bu haftayı kutlamak adına düzenlediği etkinlikler oldukça ilgi görür. İstanbul, İzmir ve Ankara’daki etkinliklerine internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu hafta düzenlenen etkinlikler Fransızca öğrenen ve Fransız kültürüne ilgi duyanlar için kaçırılmayacak bir fırsattır.

Peki Neden Fransızca?

Fransızca, dünyada en çok konuşulan diller arasında yer alır ve 300 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulur. Bu sebeple dünyanın en çok konuşulan beşinci dilidir. Belçika, Lüksemburg, İsviçre gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Cibuti, Senegal, Kongo DC gibi Afrika ülkelerinin ve Kanada ve Haiti gibi Kuzey Amerika ülkelerinin resmi dilidir. Fransızcayı resmi dil olarak kabul eden 27 ülke bulunmaktadır. Bunun dışında resmi dil olmasa da Fransızcanın yaygın konuşulduğu ülkeler de bulunur.

Fransızca konuşulan ülkeler ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Diğer yandan Fransızca; uluslararası ilişkiler, ticaret, turizm, moda, sanat, edebiyat ve bilim gibi birçok alanda hakim bir dildir. Bu nedenle Fransızca konuşmak hem kişisel hem de profesyonel yaşamda birçok fayda sağlar.

Ayrıca Fransızca konuşmak seyahat etmeyi seven kişiler için de önemlidir. Çünkü Fransa, dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir ve her yıl birçok turist Fransızca konuşulan bölgeleri ziyaret eder.

Bununla birlikte Fransızca, iş dünyasında da oldukça önemlidir. Fransızca konuşan ülkeler, birçok farklı sektörde iş yapma fırsatları sunar. Fransızca konuşmak, bu ülkelerde çalışan insanlarla daha iyi iletişim kurmayı sağlar. Dolayısıyla birçok uluslararası kuruluş ve şirket, çalışanlarından Fransızca bilmesini bekler. Birçok uluslararası organizasyon, Fransızcayı resmi dillerinden biri olarak kabul etmektedir.

Son olarak, Fransızca öğrenmek istiyor ama bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız size birkaç önerimiz var. Fransızca öğrenirken faydalanabileceğiniz internet sitelerini sizler için derledik. Fazla vaktim yok, işimi yaparken dinleyeyim derseniz Fransızca podcast önerilerimiz tam size göre. Sosyal medyada geçirdiğim saatleri faydalı hale getirsem fena olmaz diyorsanız da bu yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yazar Hakkında

Elif Ayça Mert

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala