#İyiBilgi Fransızca

Fransızca Konuşan Ülkeler Hangileridir?

Yazar Selin Bal

Dünyanın en çok öğretilen ikinci dili Fransızca, her kıtaya yayılmış durumda! Peki en popüler olduğu kıta neresi? Hangi ülkelerin resmi dili? Birlikte bakalım.

Uluslararası Frankofoni Örgütüne göre, dünyada 220 milyonu anadil konuşucusu olmak üzere toplamda yaklaşık 320 milyon insan Fransızca konuşuyor. Her kıtaya yayılan nadir dillerden biri olan bu dil, gün geçtikçe popülerleşmeye devam ediyor. Peki ya dünyada Fransızca konuşan ülkeler hangileridir, gelin birlikte göz atalım! 

Resmi Dili Fransızca Olan Ülkeler

Öncelikle Fransızcanın resmi dil olduğu 27 ülkenin listesi : 

FransaBelçikaKongo Demokratik Cumhuriyeti
KanadaGineGabon
MadagaskarÇadKomorlar
KamerunHaitiEkvator Ginesi
Fildişi SahiliBurundiCibuti
NijerBeninLüksemburg
SenegalİsviçreVanuatu
RuandaTogoSeyşeller
Kongo CumhuriyetiOrta Afrika CumhuriyetiMonako

Not: 2023 Temmuz ayında Mali, Fransızcayı resmi dil statüsünden çıkardı. Aralık 2023’te ise Burkina Faso’da anayasa değişikliği onaylanarak Fransızca resmi dil statüsünden “çalışma dili” statüsüne geçirildi.

Dünya genelinde Fransızca konuşanlar
Dünya genelinde Fransızca konuşanlar, open.edu

Avrupa’da Fransızca Konuşan Ülkeler

Avrupa’da; Fransa, Belçika ve Lüksemburg Fransızcanın en çok konuşulduğu ülkeler. Mikro devletler arasında ise Monako ve Andorra’da nüfusun çoğunluğu Fransızca konuşuyor. İsviçre, Portekiz, Hollanda, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde ise Fransızcanın öğrenimi oldukça yaygın. 

Afrika

Fransızca konuşan ülkeler listesine, kıta olarak Afrika’yı da eklesek hata yapmayız. Yukarıdaki haritadan da anlayacağımız üzere, dünyada en çok Frankofon Afrika kıtasında bulunuyor. Neredeyse kıtanın yarısı Fransızcayı anadil veya ikinci dil olarak konuşuyor diyebiliriz. Uluslararası Frankofoni Örgütünün öngörüsüne göre; 2050’de Fransızca konuşan sayısı yaklaşık 715 milyon olacak. Bu sayının %85’ini Afrika sağlayacak.

Amerika

Tarihe baktığımızda ABD’nin Louisiana eyaleti bir zamanlar Fransa’ya aitti. Üstelik, ABD’nin o dönemdeki toprakların üçte birini kaplıyordu. Bunun etkisiyle olsa gerek ki bugün hala Louisiana eyaletinde Frankofon sayısı oldukça fazla. Tüm eyaletleri göz önünde bulundurduğumuzda ise Fransızca, dördüncü en çok konuşulan dil. İlk üçte; İngilizce, İspanyolca ve Portekizce yer alıyor.

Kuzey Amerika’da bulunan Kanada’nın Quebec bölgesinde ise yaklaşık 7 milyon kişi Fransızca konuşuyor. Karayipler’de bulunan Haiti, Martinik, Guadeloupe, Saint-Martin ve Saint-Barthélemy ise Fransa’nın denizaşırı toprakları olduğu için resmi dilleri Fransızca.

Güney Amerika’ya baktığımızda ise Fransızcanın konuşulduğu tek yer, Fransa’nın bir diğer denizaşırı toprağı olan Fransız Guyanası. 

Asya

Asya kıtasında Fransızca çok popüler olmasa da birçok ülkede kendine yer buluyor. Yalnızca Hindistan’ın Chandannagar ve Puducherry şehirlerinde resmi dil Fransızcadır. Kamboçya, Vietnam, Singapur, Ürdün ve Suriye gibi ülkelerde ise genellikle okullarda ikinci dil olarak öğretiliyor. Lübnan ise Fransızcanın en yaygın olduğu ülke. Nüfusun yaklaşık %20’si her gün Fransızcayı kullanıyor. 

Okyanusya

Fransız Polinezyası, Yeni Kaledonya, Wallis ve Futuna ise Fransa’nın diğer denizaşırı toprakları. Yarı otonom bir yönetime sahip olsalar da adaların resmi dili Fransızcadır. 


Sonuç olarak; Fransızca, İngilizce’den sonra tüm kıtalarda konuşulan ikinci dil ve dünyada en çok konuşulan beşinci dil. Uluslararası Frankofoni Örgütü, önümüzdeki yıllarda da Fransızcanın hızla yaygınlaşmaya devam edeceğini öngörüyor. 

Eğer siz de Fransızca öğreniyor veya sınavlarına hazırlanıyorsanız, ekibimizden Elif Türkmen’in tavsiye ettiği kaynak kitaplara buradan göz atabilirsiniz! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala