#İyiBilgi Fransızca

Fransızca Sınav Kaynakları

DALF-DELF / YDS-Yökdil ya da Fransızca hazırlık sınavlarına mı çalışıyorsunuz? Hepinize yardımcı olabilecek hem Türkçe hem de Fransızca kaynakları bir araya getirdik.

Epeyce dinlendiğimiz bir yaz ayını geride bıraktık. Sonbaharla beraber yeni bir eğitim-öğretim yılı başlıyor. Her yeni başlangıçta yeni bir hedef âdettendir demişler. Biz de hedefleri arasında Fransızca sınavları olanlar için bir kaynak önerisi hazırladık. Ancak belirtmek isteriz ki bu liste en az B1 düzeyinde Fransızca bilenler için daha yararlı olacaktır. Özellikle DALF-DELF, YDS-Yökdil, TUREB ya da Dışişleri Bakanlığı çeviri sınavlarına hazırlananlar için rehber olacağını umuyoruz. En yüksek puanları almanız dileğiyle, Fransızca kaynaklar sizlerle…

1. Vocabulaire Thématique

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR), dil seviyesini dört ana başlık altında ölçüyor. Bunlar dinleme, anlama, konuşma ve yazma becerilerinden oluşuyor. A1’den C2’ye farklı seviyelerde tüm bu nitelikleri değerlendirerek seviyenizi belirliyorlar. Dil seviyenizi yukarıya taşımak için çok önemli bir gösterge var: Kelime zenginliği. Bu yüzden, listemizin başına Ellipses Yayınları’ndan çıkan bu muhteşem kelime kitabına yer verdik. Kitabın içerisinde tam yirmi iki farklı tema mevcut. Politika, iletişim, medya, ekoloji, eğitim, hukuk, müzik, iş dünyası, aşk ve hayatımızın parçası olan diğer konular bu kitabın temalarını oluşturuyor.

Ancak kitabın içeriği başlıklara bölünmüş basit bir kelime listesinden ibaret değil. Kelimeler özenle kurulmuş ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Nasıl mı? Örneğin, Politika çalışırken seçimler, yöneticiler, politik rejimler, vatandaşlık ile ilgili bir kelime haritası veriyor. Ardından da kelimlerin nasıl kullanıldığını görebileceğiniz kısa metinler. Daha sonra, kelimeleri sizin kullanacağınız kısa yazma alıştırmaları… Bir ünitede en az üç farklı kez okuduğunuzu anlama ve yazma becerinizi geliştircek şekilde çalışıyorsunuz. Kısacası kitap, başlı başına bir çalışma yöntemi.

2. Vocabulaire Progressif du Français

Eklemek istediğimiz ikinci kelime bilgisi kitabı ise, CLE yayınlarının Vocabulaire Progressif du Français C1-C2 ileri seviye kitabı. Orta seviyeden bir üst seviyeye geçmek birçoğumuz için daha zorlayıcı olmuştur. Bu kitap, tam bu noktada bize rehberlik ediyor. Yine kırk iki farklı tema ile geniş yelpazeli bir içeriğe sahip. Artık karşımıza kelime listeleri çıkmıyor. Doğrudan metin içerisinde yeni kelimeleri öğrenmeniz amaçlanıyor. Örneğin, ekoloji üzerine bir metni okurken daha detaylı ve terminolojik kelimeler karşınıza çıkıyor. Kelimenin seviyesini anlamanız için parantez içinde daha alt seviye olan, yani sizin bildiğiniz, eş anlamlısını da yazmayı ihmal etmiyorlar. Ardından doldurmanız ve yazma pratiği yapmanız gereken bölümler geliyor. Özetle, orta seviyeden üst seviyeye yumuşak ve etkili bir geçiş için muazzam bir kitap.

3. Fransızca Dilbilgisi

Son zamanlarda dilbilgisi, oldukça küçümsenen ve göz ardı edilen bir konu oldu. Ancak dili kolaylıkla kullanmak için kapsamlı bir dilbilgisinin epey yardımcı olacağı kanısındayız. Bu sebeple üçüncü sırada, Prof.Dr.Yusuf Polat’ın Her Yönüyle Fransızca Dilbilgisi kitabına yer verdik. Öncelikle kitabın anlatım dili Türkçe ve doğrudan anadilde karşılıklarını gösteriyor. Bu da çalışmayı epey kolaylaştırıyor. Oldukça kapsamlı olmasının yanında örnekler açısından da çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Dilbilgisi konusunda tek kitapla tüm ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz türden bir kaynak.

4. Débattre en Fle

Kelime bilgisi, dilbilgisi derken bir diğer önemli basamak olan konuşma becerilerine geldi sıra. Her sınavda konuşma bölümü yok ancak Dalf-Delf sınavlarında mutlaka belli bir puana ulaşmanız gereken bir konuşma bölümü mevcut. Elbette her seviye için farklı beklentiler var. Ancak B1-C2 seviyesindeyseniz, kendinizi en iyi şekilde ifade etmenize yardım edecek bir kitap var. Ellipses Yayınları’ndan Débattre En Fle, bu konuda bize çok değerli yöntemler öğretiyor. Evet, bu kitap tam olarak bu kaygıyla kaleme alınmış. Bir konuyu nasıl mantıksal bir sıra içinde destekleriz ya da çürütürüz. Özel ve etkili teknik metodlar yardımıyla mükemmel argümanlar yapmak için rehberlik ediyor.

5. Fransızca Çeviri Kılavuzu

Prof.Dr. Zeynel Kıran tarafından hazırlanan Fransızca Çeviri Kılavuzu’nu listemize almasak gerçekten büyük bir eksik olurdu. Sınavlara hazırlanırken çeviri yapmanın incelikleri çoğu zaman aklımıza gelmez. Ancak öyle sınavlar var ki çevirinizdeki nüanslar sınavın kaderini belirleyebiliyor. Bu sebeple, çevirinin önemli olduğu konsolosluk ve rehberlik sınavlarına çalışmak için bulunması gereken önemli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Kitap Fransızca-Türkçe, Türkçe-Fransızca olarak epey detaylı hazırlanmış. Cevap anahtarı sayesinde kendi kendinizi kontrol edebilirsiniz.

6. Communication Progressive du Français

Her şey tamam, ben sadece kendimi test etmek ve eksik olduğum noktaları keşfetmek istiyorum derseniz sırada bunun için muhteşem bir kaynak var. Bu kitapta sizi, kısa ve çeşitli konularda yazılmış metinler karşılıyor. Metinlerin altında ise kelime ve dilbilgisi notları ile kısa hatırlatmalar mevcut. Sonra okuma yazma becerileri geliyor. Bununla kalmayıp konuşma pratiği yapmanızı sağlayacak sorular eşlik ediyor. Tam bir kapsül kitap diyebiliriz. Ancak uyaralım, seviyesi oldukça zorlayıcı.

7. Fransızcada İlgeç ve Bağlaçlar

İlgeç ve bağlaç kullanımı, dili daha esnek ve rahat kullanmak için epey önemli. Bu yeti genellikle okuma yoluyla zenginleşiler. Ancak bu konuda derli toplu bir kitabınız olsun isterseniz Prof. Dr. V. Doğan Günay ve Prof. Dr. İlhami Sığırcı tarafından özenle hazırlanan ilgeçler ve bağlaçlar kitabına göz atabilirsiniz. Özellikle Yökdil ve YDS için epey işinize yarayacağını söyleyebiliriz.

8. Fransızca YDS

Son olarak, Prof. Dr. Yusuf Polat’ın hazırladığı YDS hazırlık kitabını eklemek istedik. Bildiğimiz YDS soru bankalarından epey farklı bir vizyona sahip. Sınava az vakit kaldıysa bu kitap imdadınıza yetişecek. Fransızca bilginizi çok acil güncellemeniz gerekiyorsa bu kitaptan gönül rahatlığıyla faydalanabilirsiniz. Toplam dört ana bölüme ayrılan kitap başka hiçbir kaynağa gerek duymadan hızlı bir hatırlama yapmak için ideal.

Ek olarak, Online Fransızca Öğrenmek İçin En İyi 7 Site ve Fransızca Dil Sınavları: DELF / DALF yazılarımıza bakmayı unutmayınız.

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala