Gündem

Fransa Göç Yasası Yeniden Gündeme Geldi!

Emmanuel Macron, son günlerde dünya gündemini işgal eden göçmen krizi, Fransa Göç Yasası, iltica ve kağıtsızlar hakkında konuştu!

Pazar akşamı katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalara yer veren Emmanuel Macron, Avrupa’yı kasıp kavuran göç, iltica ve oturum izinleri hakkında sorulara yanıt verdi. Macron ayrıca Fransa Göç Yasası hakkında da önemli bilgiler verdi.

Yayın esnasında söz elbette son günlerin en çok merak edilen “göçmen krizi” konusuna getirildi. Macron’a, Papa François’nın, Marsilya ziyareti esnasında tüm dünyaya yaptığı göçmen çağrısı hatırlatıldı:

“Kardeşlerim, daha iyi bir gelecek arayışında olan insanları kucaklayın. Kapınıza sığınanlara yük muamelesi yapmak yerine yardım eli uzatın. Akdeniz, dünyanın aynasıdır. Medeniyetin beşiği olan Akdeniz, bugün insan onuruna mezar oldu. Marsilya’yı gördüm. Bu şehir dünyanın tebessümüdür. Bugün yaptığım, dünyadaki eşitsiz muamelelere karşı bir uyandırma çağrısıdır.”

Papa François, Marseille

Macron, bu konuda “Papa François ile aynı fikirdeyim.” diyerek şu açıklamaları yaptı:

“Göçten bahsederken kadın ve erkeklerden, yani insanlardan bahsediyoruz.”

AVRUPA GÖÇMEN KRİZİ VE FRANSA’NIN ROLÜ

“Hiç şüphesiz Avrupa, bu konuda en çok çaba sarf eden kıtadır. Fransa olarak da biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz.” diyen Macron, ülkedeki iltica talep eden kişi sayısına atıf yaptı:

“Ülkemizde (Fransa’da) her yıl 100.000’den fazla kişi iltica talebinde bulunuyor. Ancak dünyanın tüm sefaletini biz sırtlayamayız.”

İTALYA’DAKİ GÖÇMEN KRİZİ

Macron, yayın esnasında övgüler yağdırdığı İtalya’ya , yüzleşmekte olduğu göçmen krizi ile ilgili bir de destek mesajı verdi:

“Lampedusa’daki göçmenler ile sığınmacılar arasında ayrım yapmak gerektiğini düşünüyorum. Çevresindeki baskın görüşün aksine, krize “basit ve milliyetçi bir yanıt vermeyen” Başbakan Giorgia Meloni ile birlikte çalışmak istiyoruz. Bu süreçte sorumlu davranan İtalya’yı yalnız bırakamayız.”

Macron, Fransa göç yasası hakkında konuştu.

FRANSA GÖÇ YASASI VE ÜLKEDEKİ KAĞITSIZLARIN OTURUM İZNİ

Göçmen krizi hakkındaki sözlerinin ardından konuyu Fransa’da getiren Macron, kağıtsızların durumu hakkında konuştu:

“Ülkede yasal olarak ikamet etmeyen kimselerin (kağıtsızların) durumunu şartsız koşulsuz düzeltemeyiz.

Macron, Fransa Göç Yasası tasarısı hakkında ise, asıl istenilenin iltica sürecine hız kazandırmak olduğunu belirtti:

Sonbaharda mecliste görüşülecek Fransa Göç Yasası ile iltica başvuru prosedürlerini çok daha hızlandırmak istiyoruz. Bu tasarının her şeyden önce en temel fikri, süreci hızlandırmak ve ülkede kalma hakkı olmayan kadın ve erkekleri daha etkili bir şekilde geri göndermektir.”

İstihdam açığı olan işlerde çalışanlara oturum ve çalışma izni verilmesi hakkında ise Macron, “bu işlerde çalışacakların öncelikle yurttaşlarımız olmasını sağlamaya çalışmalıyız” dedi ve sözlerine “ancak şartsız koşulsuz oturum iznine kavuşmak mümkün olmayacak” ifadeleri ile son verdi.

Böylelikle göç ve iltica konuları Fransa’da yeniden gündem oldu. Fransa’da iltica sürecine ilişkin kaleme aldığımız yazımıza göz atmayı ve Macron’un açıklamaları hakkındaki düşüncelerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala