#GasteKüpürü

#GasteKüpürü

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

7 Ağustos Pazar

  • 2 yıldan uzun süredir yayın hayatına sosyal medyadan devam eden Gasteniz, web sitesine kavuştu. Bundan böyle içeriklerimizi düzenli olarak fransizgastesi.com adresinden takip edebilirsiniz.

8 Ağustos Pazartesi

  • İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Paris İdare Mahkemesi’nin İmam İquioussen’ın sınırdışı edilmesi hakkında verdiği yürütmenin durdurulması kararına ilişkin açıklama yaptı: “O imam bir Cumhuriyet düşmanıdır ve Cumhuriyet düşmanlarının Fransa topraklarında hiçbir işi yoktur.”
  • Fransa hafta boyunca senenin dördüncü şiddetli sıcak hava dalgasının tesiri altında kalacak. Ülke, geride bıraktığımız Temmuz ayında tarihin en kurak dönemlerinden birisine şahitlik etmişti.
  • Banka hesabı açtırmak, sağlık sigortası yaptırmak, uzun dönem oturum kartı başvurusu yapmak gibi Fransa’ya eğitim amacıyla gelen öğrencilerin yapması gereken başlıca resmi işlemleri @ikbalbasch sizler için derledi.

9 Ağustos Salı

  • Fransa’da kuraklık ve aşırı sıcaklar şiddetli yangınları tetiklemeye devam ediyor. Ülkenin güneyindeki Lozère ile Aveyron şehirleri arasında kalan 700 hektarlık alan kül oldu, bölgeden 3000 insan tahliye edildi.

#TarihteBugün

9 Ağustos 1830

Fransa’da Cumhuriyet rejimi sekteye uğrayarak meşrutiyet dönemi başladı.

Temmuz Monarşisi, 1830 devrimi sonrası X. Charles’ın devrilerek Louis-Philippe’in tahta çıkmasıyla başlayan ve 1848’deki II. Cumhuriyetin ilanına kadar devam eden döneme verilen isimdir.
  • Fransız vekil Sacha Houlié, belediye seçimlerinde AB vatandaşı olmayanlar dahil tüm yabancıların oy kullanabilmesini sağlayacak bir yasa teklifini Meclise sundu.

10 Ağustos Çarşamba

  • Seine Nehri’nde sıkışan ve yaşamı tehlikede olan beyaz balinayı kurtarma operasyonu sabaha karşı 4 sularında başarıyla tamamlandı. Ancak günün ilerleyen saatlerde Calvados Valiliği, Normandiya dolaylarına taşındığı esnada balinanın hayatını kaybettiğini açıkladı.
  • Şilili yıldız Alexis Sanchez, Marsilya kulübüne transfer oldu.
  • Paris Charles de Gaulle havaalanında elinde bıçakla agresif tavırlar sergileyen bir evsizin polislerin üzerine yürümesi sonucu ateş açılarak etkisiz hale getirildiği açıklandı. Şahıs, karnına isabet eden mermi ile hayatını kaybetti.
  • Son günlerde homofobik saldırıların hedefi haline gelen ve geçmişinde başka bir kadınla ilişki yaşadığı iddia edilen Başbakan Elisabeth Borne konuya Le Monde röportajında açıklık getirdi: “Böyle bir durum olsa neden saklama gereği duyayım?
  • Fransa İçişleri Bakanlığı, İmam Hassan Iquioussen hakkındaki sınırdışı edilme yaptırımının yürütmesinin durdurulması yönündeki Paris İdare Mahkemesi kararını Fransız Danıştayı önüne taşıdı. Nihai karar Danıştay tarafından ivedilikle açıklanacak.

11 Ağustos Perşembe

  • Fransa’da orman yangınları şiddetini artırıyor. Gironde ve Landes bölgelerinde 6.200 hektarlık alan kül oldu, 10 bin kişi tahliye edildi. Emmanuel Macron, yangın söndürme ekibi gönderen Almanya, Polonya, Yunanistan, Romanya ve Avusturya’ya bir teşekkür mesajı yayımladı.
  • Başbakan Elisabeth Borne ve İçişleri Bakanı Gérald Darmanin acilen yangın bölgesine gittiler.
  • Avrupa Komisyonu, Yunanistan ve İsveç üzerinden 4 yangın söndürme uçağının Fransa’daki yangına müdahale amacıyla felaket bölgesine gönderildiğini açıkladı.
  • Fransızca öğrenme sürecinizi hızlandıracak özgün, pratik ve masrafsız bir metot geliştirdik: “Aktif Kitap Okuma”. Yalnızca bir kitap, ayna ve sesli sözlük ile kolayca uygulayabileceğiniz bu metodu tüm detaylarıyla açıkladığımız yazımıza web sitemizden erişebilirsiniz.
  • “Le Petit Nicolas”, nam-ı diğer “Pıtırcık” karakterinin yaratıcılarından olan çizer Jean-Jacques Sempé 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.
(Jean-Jacques Sempe, 6 Kasım 2019. Fotoğraf: Martin BUREAU / AFP)

12 Ağustos Cuma

  • INSEE verilerine göre Ağustos ayı itibariyle Fransa’da işsizlik oranının %7,4 olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor.
  • Fransa’da enflasyon oranı artışını sürdürerek Ağustos ayı itibariyle %6,1 seviyesinde açıklandı.
  • Sanatçı Canan Güneş’in logomuzu karakalem ile çalıştığı eşsiz çizimleri 2 şanslı takipçimize hediye edeceğimiz çekilişimiz devam ediyor. Son katılım bugün (14 Ağustos Pazar) saat 21.00!

Detaylı bilgi için: https://www.instagram.com/p/ChKwHMFsnWV/

  • Futbol dünyasında bir devir sona eriyor. PSG’li yıldız Lionel Messi, 2005 yılından bu yana ilk defa altın top ödülüne aday gösterilmedi.

13 Ağustos Cumartesi

  • Yalnızca 3 günde 7400 hektardan fazla ormanlık alanın yandığı Gironde ve Landes bölgelerine 300’den fazla Avrupalı itfaiye personeli yardıma geldi. Yangının büyüklüğü şöyle ifade ediliyor: “Geçen her dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alan yok oluyor.”

#TarihteBugün

13 Ağustos 1792

Fransa Kralı 16. Louis devrimciler tarafından tahttan indirilerek hapsedildi.

Takip eden süreçte XVI. Louis 21 Ocak 1793’te giyotine gönderilerek idam edilecektir.
  • Fransa’da hükümet “Cumhuriyet değerlerini reddeden” yabancıların oturum iznine erişimini engelleyecek bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Aynı kanuni düzenleme 2021 yılındaki Ayrılıkçılık Yasası’nda da yer almış ancak Anayasa Konseyi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunmuştu.

CUMARTESİ SİNEMASI KUŞAĞI

Le Quai de Ouistreham (2021)

İş dünyasının iç yüzüne dair bir kitap kaleme almak isteyen kadın bir gazeteci, temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Bu süreçte hem kadın çalışanlarla bir dayanışma içine girer hem de “öteki” olmayı deneyimler.


Gaste Küpürü içeriğimiz burada son buluyor.

Haftaya görüşmek üzere, iyi okumalar, keyifli Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala