#İyiBilgi Yaşam

Fransa’ya Gelen Öğrencilerin Resmi İşlemleri

Fransa’ya gelen öğrencilerin tamamlaması gereken resmi işlemleri kaleme aldık.

Fransa’da Öğrenci Olmak

DELF-DALF sınavlarınızı başarıyla geçtiniz, Eylül ayından beri sürecin en zor aşamalarını başarıyla tamamlayarak hayalinizdeki üniversiteden kabul aldınız. Vize başvurularını da tamamlayarak bavullarınızı hazırlamaya başladınız. Şimdi Fransa’ya gönül rahatlığıyla gidecek ve huzur içinde sadece okulunuza ve yeni sosyal hayatınıza uyum sağlayacaksınız.

Son cümlenin ne yazık ki doğru olmasını en az sizin gibi bizler de isterdik. Ancak bu yeni hayatınızda özellikle ilk üç ay içerisinde dünyaca ünlü Fransız bürokrasisi ile tanışma fırsatı yakalayacaksınız. İşte bu yazıda sizlere bu tanışma sürecinde sorunlar yaşamamanız adına neler yapmanız gerektiğini sıralayacağız.

1/ Fransa Havalimanına Varış: “Bienvenue en France” 

İlk adımınız diğerlerine göre daha hızlı ve kolay olacaktır. Fransa’ya gelirken yanınızda pasaportunuza basılı VLS-TS öğrenci vizeniz, konaklama ile ilgili belgeleriniz (Evet, geçici olsa bile), öğrenci belgeniz (kayıt yaptırdıysanız okuldan edindiğiniz “Certificat de scolarité”, henüz yaptırmadıysanız Campus France tarafından adınıza hazırlanan kabul belgeniz yeterli olacaktır). Fransa’da kullanabileceğiniz bir kredi kartı veya nakit para bulundurmayı unutmayın. Pasaport polisi bu belgeleri hiç talep etmeyebilir veya detaylı incelemek isteyebilir. Bu durumun tamamen orada görev yapan memurun inisiyatifinde olduğunu hatırlatalım. 

Öte yandan ineceğiniz havalimanı konusunda küçük bir hatırlatma yapmak yararlı olacaktır. Fransa öğrenci vizenizle ilk kez ülkeye giriş yaparken Fransa’da bulunan bir havalimanına iniş yapılması gerektiği çoğu vize danışmanları tarafından şiddetle öneriliyor. Sınır şehirlerinde yaşıyorsanız size yakın havalimanlarını kullanmanız bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak bu konuda edinilmiş net bir bilgi maalesef mevcut değil.

2/ Fransa’da Banka Hesabı Açtırmak

Bu aşama çok basit görünüyor değil mi? İşte o kadar emin olmayın! Türkiye’den Fransa’ya gelen öğrencilerin en anlamlandıramadığı süreçlerden biri olan banka hesabı açtırma ve banka kartı talep edeceğiniz aşamadayız şu an. Süreci anlatmadan önce bankacılık sistemleri arasındaki farklardan bahsetmek, konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle Türkiye’de çoğu bankadaki sürecin tam tersi olarak Fransa’da size ait bir müşteri temsilciniz olacak ve tüm süreci bu temsilciyle yürütmeniz gerekecektir. Fransa’da küçük işlemler dışında bankanızın farklı şubesinde başka bir müşteri temsilcisine çok önemli olmadığı sürece bankacılık işlemlerinizi yaptırmanız pek mümkün değil. Banka uygulamanız üzerinden öncelikle müşteri temsilcinize durumu anlatmanız, ardından işlemi bankada gerçekleştirmeniz gerekiyorsa temsilciden randevu almanız gerekecektir.

İkinci büyük farklılık, Fransa’da çoğu idari işlem gibi bankacılık sistemi de posta ile çalışıyor. O yüzden özellikle ilk süreçte posta kutunuzu sürekli kontrol etmeyi unutmayın!

Şimdi konumuza geri dönelim. İlk etapta Fransa’da herhangi bir bankadan hesap açtırmak için önceden randevu almalısınız. Bunu tanıdıklarınız aracılığıyla, bankanın ilgili şubesinin telefon numarası veya mail adresleri üzerinden yapabilirsiniz. Eylül ayında öğrencilerin oluşturabileceği yoğunluğu hesaba katarak randevunuzu gidiş tarihinizden bir ay önce almanızı tavsiye ediyoruz.

Fransa’da Banka Hesabı İçin Gerekli Evraklar

Randevuya giderken yanınıza pasaportunuzu ve ikamet ettiğiniz adresi doğrulayan belgeyi götürmeyi unutmayın. Ancak randevu öncesi bankaya gerekli belgeleri sorup öğrenmeniz lehinize olacaktır. 45 dakika veya 1 saat sürecek bir işlem sonrası hesabınızı açtırabilecek ve banka kartınızın siparişini verebileceksiniz. Dilerseniz bankanız üzerinden Fransa’da özel sağlık sigortası, okul sigortası vs. yaptırabilirsiniz. Çoğu banka özellikle Eylül ayında öğrencilere özel banka kartı teklifleri yapmakta. Bunları da değerlendirebilirsiniz.

İşlemin sonunda RIB adı verilen, sizin banka hesap bilgilerinizin olduğu kâğıdın da içerisinde bulunduğu büyük bir dosyayla bankadan ayrılacaksınız. Bu evrakları saklamalısınız. İşlem sonunda banka hesabınız hazır bir hale geliyor ancak online bankacılık uygulamanız ve banka kartınıza ulaşmak ortalama bir ay sürebilir. Örneğin ilk etapta hesabınızın açıldığına dair bir posta geliyor, ardından bankacılık uygulaması kullanıcı adınızın bulunduğu bir posta, onun ardından uygulama şifresinin bulunduğu bir posta, arkasından hesabınızdan havale işlemlerini gerçekleştirebilmek için kullanacağınız şifrelerin bulunduğu kartın bulunduğu posta, ardından banka kartı şifrenizin bulunduğu posta ve banka kartınızın hazır olduğunu belirten ve şubenizden kartınızı almanız gerektiğini bildiren posta! Tekrar edelim, posta kutunuzu ilk bir ay düzenli kontrol etmeyi unutmayın!

Kart konusuna gelince, Fransa nakit paranın çok nadir kullanıldığı bir ülkedir. Ekmek alırken dahi kart kullanan insanlarla karşılaşınca şaşırmayın! Bu nedenle kart siparişinizi verirken temassız özellikli olmasına ve kart türünüzün geçtiği yerlere de dikkat etmeniz önemle tavsiye olunur.

3/ Fransa’da Uzun Dönem İkamet İzni Almak: VLS-TS Vizesi Onayı

VLS-TS vizesi, Fransız diplomatik misyonları tarafından öğrencilere ve farklı türdeki göçmenlere verilen ve onaylandığı takdirde oturum kartı özelliğine sahip bir yıl geçerlilik süresi olan bir vizedir. Fransa’ya girdiğinizde ilk üç ay içerisinde bu vizeyi internet üzerinden onaylatmanız gerekiyor. Daha önce OFII’nin (Fransız Göç Ofisi) ilgili şubesinden randevu alıp bizzat onay almak gerekiyordu ancak pandemi dönemiyle birlikte bu onay işlemi artık online olarak çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Yine online olarak ödeyeceğiniz bir vergi ile işleminizi çok pratik bir şekilde halledebilirsiniz.

İşlem gerçekleştiğinde işlemin tamamlandığına dair bir belge edineceksiniz. Bu evrak, artık vizenizin bir oturum kartı niteliğinde olduğunu ve oturum kartının sağladığı tüm haklardan yararlanabileceğinizi belgelemektedir. 

Fransa’da oturum kartını ise vizenizin bitiş tarihinden iki veya üç ay önce yapacağınız başvuru ile alacaksınız. Bunu detaylı olarak açıklayacağız.

4/ Fransa’da Sağlık Sigortası Yaptırmak

Fransa, Avrupa Birliği vatandaşı öğrenciler dışındaki tüm yabancı öğrencilere sağlık sigortasına kayıtlı olmayı zorunlu kılıyor. Bu sağlık sigortası devletle anlaşmalı tüm sağlık kurumlarında masraflarınızın %70’ini karşılamaktadır (Alsace-Moselle bölgesinde %90’ı karşılanmaktadır). Sigortaya kayıt yaptırmak tamamen ücretsizdir ve online platformdan gerçekleştirilmektedir. 

VLS-TS vizenizin onay belgesinde bulunan numaranız ile bu sisteme kaydolabilirsiniz. Onay kağıdını incelemeyi unutmayın, sigortaya kayıt süreci detaylı bir şekilde belirtiliyor. Başvuru esnasında pasaport fotoğrafınız, vize fotoğrafınız, vize onay belgeniz, Formül A doğum belgeniz gibi evrakları internet sitesine yüklemeniz gerekmektedir. Ara parantez olarak, Formül A doğum belgesini Türkiye’deki herhangi bir nüfus müdürlüğünden veya yurtdışında konsolosluklardan temin edebilirsiniz. 

Bir veya iki ay içerisinde Fransa’da sağlık sigortası geçici numaranızı elde edeceksiniz. Kesin sağlık sigortası numaranızı elde edene kadar sağlık hizmetlerine bu geçici numaranızın olduğu belgeyle erişebilirsiniz. Kesin numaranız geldiğinde sağlık sigortasının online sistemine girerek “Carte Vitale” talep etmeniz gerekiyor. Bu kart, sizin gerek çalışma hayatınızda gerekse sağlık işlemleriniz süresince vazgeçilmeziniz olacak. 

Herhangi bir soru veya yaşayacağınız muhtemel bir problem durumunda yabancı öğrencilerin hizmetine sunulan 3646 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Fransa’da Oturum İznine İlişkin Önemli Hatırlatmalar

  • Türkiye’den edinmeniz gereken evrakları Türkiye’de edinmeye çalışın. Fransa’ya geldiğinizde yaşadığınız şehirde konsolosluk olmayabilir ve randevu bulmakta zorlanabilirsiniz. Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısını düşündüğünüzde konsolosluk hizmetlerine erişim çok hızlı olmayabilir.
  • Posta kutunuz her şeyiniz! Posta kutunuza adınızı yazmayı ve düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. 
  • Bu madde iki isimli kişiler için. Fransa’da resmi işlemlerde ilk isminiz kullanılıyor. 
  • Lütfen sakin olun. Aylarca sonuçlanmayan işlemleriniz olabilir. İşlemin yavaş işlemesi olmayacağı anlamına gelmiyor. Bir problem durumunda ilgili kurumlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin.
  • Para harcarken banka kartı ile ödeme yapmaya özen gösterin. Yanınızda bulunduracağınız kâğıt paralar 50 Euro’dan fazla olmasın. Çoğu işletme 50 Euro üzeri nakit para kabul etmeyebiliyor.

Unutmayın ki dünyanın her yerinde idari süreçler bir eziyete dönüşebiliyor. Fransa’ya geldiğinizde aslında yeni bir hayat kuruyorsunuz ve bu sürecin uzun sürmesi sizi asla korkutmamalı. Gereken adımları atın ve yeni hayatınızın keyfini çıkarın.

Fransa, dünyada en çok yabancı öğrenci bulunan ülkelerden biri. Dolayısıyla tüm bu öğrenciler de aynı süreçleri yaşadılar ve tüm zorlukların üstesinden gelebildiler. Şimdi ise sıra sizde!

Bir sorunuz olursa Gasteniz her zaman burada!

Yeni hayatınızda şimdiden mutluluklar ve başarılar dileriz!

Bonne continuation !

Yazar Hakkında

İkbal Baş

3 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala