#İyiBilgi Fransızca Gündem

Fransa Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Fransa’da master yapmak veya Erasmus kapsamında okuyup çalışmak isteyen öğrenciler uzun dönem öğrenci vizesini nasıl alabilir?

Üç aydan uzun süren eğitim amaçlı seyahatler için Fransa makamlarından öğrenci vizesi talep etmek gerekiyor. Evet, siz sormadan söyleyelim, yeşil pasaportlular da buna dahil. Üstelik bordo pasaport çıkarmaları gerekiyor.

Fransa öğrenci vizesi nedir?

Öğrenci vizesi D tipi veya VLS-TS olarak adlandırılan ve oturum kartı statüsü taşıyan bir vizedir. Genelde bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve bir yıl sonunda online olarak valilikten oturum kartı talep etmeniz gerekecektir.

Süreç hemen hemen çoğu başvurular için (Erasmus, dil kursu, lisans, master, vs.) benzer şekilde işliyor. Ancak arada bilinmesi gereken küçük detaylar da elbette mevcut.

Vize başvuru süreci

İlk olarak, okullara başvuru sürecinde Fransa başkonsoloslukları bünyesinde çalışan Campus France’tan bahsedelim. Campus France, Fransa’nın dünya genelinde 65 ülke öğrencilerine uyguladığı prosedürü yürütüyor ve bütün öğrenci vize talepleri bu kurum üzerinden gerçekleşiyor.

Campus France idaresinin talebi onayı sonrasında « Accord préalable d’inscription – Attestation « Études en France » belgesine erişim sağlanıyor. Türkçe deyişle, yeni okulunuza kabul belgesi olarak nitelendirilen bu belge ile vize sürecinizi resmi olarak başlatabiliyorsunuz.

İlk olarak Fransa’nın ortak vize platformu olan “France Visas : http://france-visas.gouv.fr” adresine kaydolarak online Schengen Vize formunu doldurmanız gerekiyor. Bu belgeyi doldurduktan sonra iki adet örnek alıyorsunuz.

VFS Global

Schengen vize formu ile birlikte Fransa vize başvurularını teslim alan aracı kurum VFS Global sitesinden vize randevusu alıyorsunuz. https://vfsglobal.com Eğer online sistem çalışmıyorsa İstanbul, İzmir veya Ankara ofislerini arayarak randevu almakta yarar var.

Fransa öğrenci vizesi için istenen evraklar

4 adet 45 mm x 35 mm boyutlarında Schengen Vize formu kriterlerine uygun vesikalık fotoğraf gerekiyor. Aynı zamanda T.C. Kimlik Kartı, pasaport ve bu ikisinin fotokopileri de gerekli. Pasaport geçerlilik süresinin bitimine en az iki yıl olduğuna dikkat etmelisiniz.

En son mezun olduğunuz okulun diploması da talep edilen belgelerden bir diğeri. Bunun yanında özellikle Erasmus öğrencileri için öğrenci belgesi ve okuldan Erasmus’a onay verildiğine dair bir yazı da gerekiyor.

Tüm bunların yanına Campus France kabul belgesini de ekliyoruz.

Fransa vizesi için uçak rezervasyonu yeterli mi?

Evet. Gidilecek şehre tek yön uçak rezervasyonu yapılması da konsoloslukların beklediği belgeler arasında. Ancak bileti satın almanızı önermiyoruz. Sizden istenen belge olan « uçak bileti rezervasyonu » bu aşamada gerekli ve yeterli.

Ardından öğrencinin konaklama bilgilerini göstermek gerekiyor. Bununla alakalı rezervasyon bilgilerinin bulunduğu bir belge, yurttan gönderilen bir onay belgesi veya yanında kalacağınız kişilerden alınmış bir dilekçe, konaklamanız için yeterli olacaktır.

Fransa vizesi finansal kaynak

En çok soru işaretinin bulunduğu diğer bir nokta ise öğrencinin finansal kaynaklarının ispatlanması. Hibeli Erasmus öğrencileri veya resmî kurumlardan burslu öğrenciler daha şanslı. Erasmus hibesiyle alakalı okuldan alınacak belge veya burs belgesi bu süreci kolaylaştırıyor.

Diğer öğrenciler için süreç daha farklı işliyor. Fransız hükümeti, bir öğrencinin Fransa’da geçinebilmesi için gereken asgari yaşam sınırını 615€ olarak kabul ediyor. Dolayısıyla öğrencinin ilk yılı boyunca aylık 615€ olan miktarı banka hesabında göstermesi isteniyor.

Bu durumda çoğunlukla ebeveynlerin sponsorluğuna başvuruluyor. Sponsor olan ebeveynin ilk olarak bir dilekçe ile sponsor olduğunu belirtip ardından kendisinin finansal ve profesyonel belgelerini (banka hesabı, iş kontratı vs.) vize dosyasının içine eklemesi gerekiyor.

Fransa vizesi VFS Global dosya teslimi

Tüm evraklar tamamlandığında öğrencinin bir dilekçe ile vize talebini Fransız makamlarına arz etmesi gerekiyor: Okuyacağı okulu ve şehri, konaklayacağı yeri ve finansal gereksinimlerini nasıl karşılayacağını belirterek VLS-TS vizesi talebinde bulunduğunu ortaya koyuyor.

Randevu günü geldiğinde tüm belgelerinizle beraber İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da şubeleri bulunan VFS Global ofislerine gideceksiniz. Dosyanızı teslim edip ilgili vize ücretlerini ödemeniz ve nihayet yüz ve parmak biyometrisi çektirerek süreci tamamlayacaksınız.

Türkiye’deki Fransız diplomatik misyonları, turizm sektörü içerisinde -Fransa’da var olan intibanın aksine- hızlı karar vermesiyle meşhurdur. Belgeleri eksiksiz tamamlayan çoğu kişi hızlı bir şekilde vize talebine yanıt almaktadır.

Konsolosluklar tarafından işlem süresi iki hafta olarak belirtilse de, çoğu başvuran öğrencinin vizesini bir hafta içerisinde elde edebildiğini belirtmiş olalım.

Vize talep süreci burada son buluyor.

O halde, bienvenue en France diyor ve Fransa’da tamamlamanız gereken işlemlere ilişkin yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz !

Yazar Hakkında

İkbal Baş

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala