Yaşam

Fransızların Meşhur Bilye Oyunu: Pétanque

Fransa’da her yaş grubunun meşhur park aktivitesi olan pétanque oyununu ve tarihini bu yazıda kaleme aldık.

“Pétanque” olarak bilinen ve Fransızlar arasında zaman zaman tekrar yaygınlaşan bu oyun İngiliz bowlinginden ve İtalyan petankından (bocce) çok da uzak değildir.

Pek çok top oyununun köklerinin antik tarihe dayandığı gibi petankın da tarihinin bu zamanlara dayandığını biliyoruz. Oyun resmen Provence’ta icat edilmiş olsa da, bazı versiyonlarının eski zamanlarda oynandığını gösteren kanıtlar bulmak mümkündür.

6. yüzyıl civarında, doğada petanka benzer birkaç oyun daha vardır.

Eski Yunanlıların, ne kadar uzağa fırlatabileceklerini veya yuvarlayabileceklerini görmek için toplar dahil çeşitli nesneler kullandıkları bir oyuna sahip oldukları bilinmektedir.

Yunan kültürü gibi, Romalılar da bu oyunu benimseyip biraz değiştirmişlerdir.

Oyunu bir hedefi vurmaya veya ona yakın bir top düşürmeye dönüştürdüler. Fakat o zaman kullanılan toplar taştan yapılmıştı.

FRANSA PETANQUE İLE NE ZAMAN TANIŞTI?

Pétanque, 1910 yılında Provence’ın La Ciotat kasabasında ortaya çıkmıştır.

Bahsettiğimiz top oyunlarının eski ustalarından birinin romatizması artık o kadar güçlüdür ki zorlukla ayakta durur: Jules Lenoir artık en sevdiği eğlenceye katılamayacağını anlamıştır.

Neyse ki, Ernest Pitiot adlı bir arkadaşı, oyunun, yarışmacıların topu atarken hareket etmeyeceği bir varyantını geliştirir. Yeni oyunun adı, yere basan ayaklar anlamına gelen pieds tanqués’ten gelecektir. (la pétanque)

10 yıl sonra, topların yapıldığı malzeme metale dönüşür. La Boule Intégrale, tamamen metalden, alüminyum ve bronz alaşımından yapılmış ilk resmi Petank topudur.

1925 yılında, bu yeni top Union Nationale des Fédérations de Boules tarafından resmi müsabakalar için kabul edilir.

Birkaç yıl sonra ilk çelik bilye tanıtılır. Yıllar geçtikçe oyuncu sayısı artmaya ve yüzbinlere ulaşmaya başlar.

PETANQUE OYUNUNUN AMACI NEDİR?

Kısaca oyundaki amaç, attığınız ya da yuvarladığınız topun hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu kazanır.

Yazar Hakkında

Aydan Bayar

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala