#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Üniversite Eğitimi Sistemi

Fransa’da üniversite okumak ve üniversitede başarılı olmak için önerilerimizi bu yazıda sıraladık!

Fransa’da Başarılı Lisans Rehberi

Fransa’da üniversite okumak, düşük kayıt ücretleri sayesinde kuşkusuz tüm dünyadan öğrencilerin tercihi oluyor. Bunun yanı sıra Fransa’da üniversite sistemi nasıl işliyor? Bir Fransız üniversitesinde başarılı bir öğrenci olmak için neler yapmamız gerekir? Meraklanmayın, hemen açıklıyoruz!

Başlamadan okura küçük bir not: Bu yazıyı lisans programlarını baz alarak kaleme alıyoruz. Bir devlet üniversitesinin lisans programında nasıl başarı elde ederiz, bu konuyu ele alacağız!

Öncelikle Fransa’da lisans sisteminden bahsedelim:

Kaynak: https://www.lesechos.fr/politique-societe/societe/les-presidents-duniversite-prets-a-mieux-adapter-leurs-formations-aux-entreprises-1351348 Erişim Tarihi: 18 Eylül 2022

Fransa’da lisans eğitimi üç yıldır. Toplam altı dönemden oluşur. Her dönem ortalama altı veya yedi ders ve bu derslerin küçük grup dersleri şeklinde oluşur. Notlandırma 20 üzerinden yapılır. 10’un altında alınan notlar başarısız sayılır. Büyük amfilerde verilen dersler “Cours magistraux”, küçük grup dersleri ise “travaux dirigés” veya “travaux pratiques” olarak adlandırılır. Şimdi kısaca bu ders tiplerinden bahsedelim:

Cours magistraux (CM)

  • Büyük amfilerde veya sınıflarda verilen bir ders çeşididir.
  • Genellikle devam zorunluluğu yoktur.
  • Müfredatın teorik kısımları bu tür derslerde işlenir.

Travaux dirigés veya Travaux pratiques (TD veya TP)

  • CM derslerinin devamı niteliğindedir.
  • Müfredatın pratik kısımları bu tür derslerde işlenir.
  • Devam zorunluluğu mevcuttur.
  • CM’de işlenen konular bu derslerde pekiştirilir.
  • CM’den bağımsız olarak da bu derslerle karşılaşabilirsiniz.

Sanıyoruz biraz karışık anlattık. O halde bir örnekle açıklayalım:

Kaynak: https://www.unistra.fr/contrat-de-site/tout-savoir-sur-les-etablissements-associes Erişim Tarihi: 18 Eylül 2022

Strasbourg Üniversitesi’nde ekonomi lisansı öğrencisisiniz. Birinci dönem finansal muhasebe dersi alacaksınız. Bu hafta derste bilanço konusunu işleyeceksiniz. Ders programınıza baktığınızda şunları görüyorsunuz:

  • Pazartesi 14.00-17.00: Finansal Muhasebe (CM)
  • Salı 15.00-16.30: Finansal Muhasebe (TD)

Peki yukarıdaki ders programı bize ne anlatıyor?

Kaynak: https://www.culture-sorbonne.fr/en/emplacements/sorbonne-amphitheatre-richelieu/ Erişim Tarihi: 18 Eylül 2022

Pazartesi günü olan dersinizde, dersin asıl sahibi olan akademisyen size bilanço konusunu anlatacak. Bu konuyu anlatırken diğer konuların yetişmesi açısından çok fazla örnek soru göstermez. Aynı zamanda bu dersin büyük ihtimalle devam zorunluluğu olmayacak. Derse gidip gitmemek sizin kişisel kararınız!

Öte yandan salı günü olan dersinizde, finansal muhasebe dersinde bir hafta önce işlediğiniz konu hakkında bol bol örnek etkinlik yapacaksınız. Dersinize büyük ihtimalle başka bir akademisyen girecek. Bu derse katılımınız zorunlu olacak. Dolayısıyla bu derste devamsızlıktan kalırsanız bu dersi geçemezsiniz. Ders sonunda akademisyen, size bu hafta işlediğiniz bilanço konusuyla alakalı hazırlamış olduğu soruları iletecek. Gelecek hafta bu soruları sizden çözmenizi bekleyecek.

Peki notlarımız nasıl hesaplanacak?

Kaynak: https://www.ouestfrance-emploi.com/metiers/professeur-universite Erişim Tarihi: 18 Eylül 2022

Notlandırma konusu üniversiteden üniversiteye, bölümden bölüme değişiklik gösteriyor. Ancak bu konuyu da küçük bir örnekle açıklamaya çalışalım.

Strasbourg Üniversitesi’nde AES (Ekonomik ve Sosyal Yönetim) lisans öğrencisisiniz. Bu dönem Eşya Hukuku dersi aldınız. Tüm derslere ve sınavlara katıldınız. Notlarınız aşağıda belirtildiği gibi geldi:

  • Quiz: 12
  • Examen partiel (Vize sınavı): 11
  • Note de participation (Derse katılım notu): 14
  • Examen final (Final sınavı): 10

Yukarıda görmüş olduğunuz final sınavı hariç tüm notlandırmayı TD dersini veren akademisyenden aldınız. Yalnızca final sınav notunuzu CM dersinizi veren akademisyen verdi. Belirttiğimiz gibi CM dersinde devam zorunluluğu yoktur ve akademisyenle etkileşimde olmanız notunuzu etkilemez. Ancak TD dersinde akademisyenin soracağı sorulara cevap vermek, derse aktif katılım göstermek, derse zamanında gelmek ve hatta devamsızlık yapmamak bile derse katılım notunuza etki edecektir.

Peki bu dersten aldığım not nedir?

Bunun yalnızca bir örnek olduğunu ve değişiklik gösterebileceğini vurgulayarak:

  • Quiz + Vize sınavı + Derse katılım notu: %50
  • Final sınavı: %50

Dolayısıyla bu dersi 11,15 ortalama ile geçmiş oldunuz.

Fransa’da üniversite okumak 101: Peki nasıl başarılı bir öğrenci olurum?

Kaynak: https://www.francebleu.fr/infos/education/strasbourg-un-amphi-occupe-par-les-etudiants-evacuce-par-les-forces-de-l-ordre-1524199705 Erişim Tarihi: 18 Eylül 2022

Öneri 1: Derslere katılmalısınız.

Fransa’da üniversite okumak, beraberinde birden çok sorumluluk gerektiriyor. Çoğu derslerde devam zorunluluğu yok, dolayısıyla bu durum öğrenciler tarafından suistimal edilebiliyor. Zorunlu olsun ya da olmasın, derslere mutlaka gitmelisiniz. Ders notlarını bulmuş olsanız bile geçmiş yıllara göre ders içeriğinde değişiklikler olmuş olabilir.

Öneri 2: TD dersleri için ön hazırlık yapmalısınız.

TD dersleri prensip olarak konuların pekiştirildiği ve uygulamaya döküldüğü bir araçtır. Bu derslere gelmeden en az bir hafta önce derste işlenecek konuları CM dersinde görmüş olacaksınız. TD derslerinde hazırlanmanız için verilen materyallere ön hazırlık yaparak derse giderseniz hem konuları iyice öğrenebilir hem de derse etkin bir katılım sağlayarak derse katılım notunuza katkı sağlayabilirsiniz. Çoğu akademisyene göre TD derslerine katılan ve hazırlanan bir öğrencinin dersi geçememe ihtimali çok düşük.

Öneri 3: Not tutmalı ve alternatif kaynaklardan yararlanmalısınız

Dersinizin geçen yıldan kalma notlarını bulsanız dahi kendiniz not almaya gayret edin. Eklenen, çıkarılan veya değiştirilen önemli detaylarla karşılaşabilir ve bu nedenle sınavlarda hata yapabilirsiniz. Aynı zamanda ilk derste akademisyen tarafından size verilecek olan ders planı ve ders kaynakçasına dikkat edin. Anlamadığınız konular için kaynakçada akademisyen tarafından size sunulmuş onlarca kaynağı bulabilirsiniz.

Öneri 4: Kütüphaneleri kullanmalısınız.

Fransız üniversitelerinde her alan için ayrı ayrı kütüphanelerle karşılaşabilirsiniz. Bu kütüphanelerde ders çalışmanıza olanak sağlayacak masalar ve sayısız kaynak mevcuttur. Öte yandan yaşadığınız şehirde farklı birden çok kütüphane ile karşılaşmanız çok olası. Özellikle evde çalışmayı sevmeyen kişiler için kütüphaneye gitmek çok faydalı olacaktır. Türkiye’de ders çalışmak için geniş masalı cafeler çok yaygın ancak Fransa’da öyle değil. Aşikar olarak kütüphane seçeneğini değerlendirmek sizin için muhteşem bir fikir!

Öneri 5: Geçmiş yıllardaki sınavlara göz gezdirin.

Eğer dersi veren akademisyen değişmemişse geçmiş yıllardaki sınavları incelemek iyi bir strateji olacaktır. (Bu konuda sosyal bilimler alanlarını hariç tutmak daha doğru.) Bu taktikle işbu dersinizde nelere odaklanacağınızı tespit etmek daha kolay!

Öneri 6: Sakin olun.

Bu yazının yazarı bu maddeyi yazarken kendi dediğine pek inanmamış olsa da stresin hiçbir şeye faydası yok. Bilhassa ders konusundaki sorumluluklarınızı zamana yayın ve son ana asla sıkıştırmayın.

Zorlandığınız durumlarda bizzat akademisyenlerle iletişime geçmeye veya üniversitelerdeki akademik danışmanlara ulaşmayı ihmal etmeyin. Genellikle düzenli bir çalışma sonucunda başarısız olma ihtimaliniz çok olası olmayacaktır. Buna rağmen Fransa’da özellikle birinci sınıfta yüksek kalma oranları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu gözünüzü korkutmasın! Bu durum bölümlerin zorluğundan çok ne yazık ki öğrencilerden kaynaklanan bir problem.

Fransızcaya ve eğitime ilginiz varsa “Fransızca öğrenmek için alternatif yöntem” yazımıza göz atmayı unutmayın.

Eğer sizlerin de önerisi varsa bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bonne rentrée à vous !

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala